Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitaal Loket

Digitaal loket

Paspoort, aanvragen

Met een paspoort kunt u zich legitimeren en gedurende tien jaar reizen naar alle landen van de wereld. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde landen aanvullende of afwijkende eisen kunnen stellen. Het is raadzaam hier tijdig bij het reisbureau of het betreffende consulaat naar te informeren. Vanaf 9 maart 2014 is een paspoort voor mensen van 18 jaar en ouder tien jaar geldig, een paspoort voor jongeren tot 18 jaar blijft vijf jaar geldig. U mag naast een paspoort ook een Nederlandse identiteitskaart hebben.

Opname vingerafdrukken

Vanaf 20 januari 2014 is elke aanvrager van 12 jaar en ouder verplicht twee vingerafdrukken laten opnemen bij de aanvraag van een paspoort. De vingerafdrukken worden opgeslagen in de reisdocumentenadministratie tot het moment dat het aangevraagde document wordt uitgereikt. Daarna eindigt de bewaartermijn. Deze vingerafdrukken worden ook opgeslagen in de chip van het paspoort. De Nederlandse reisdocumenten bevatten al sinds augustus 2006 een chip met daarin onder andere uw foto, persoonsgegevens en gegevens over uw reisdocument.

Bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart worden er geen vingerafdrukken meer opgenomen.

Kinderbijschrijving

Sinds 26 juni 2012 kunt u uw kinderen niet meer in uw paspoort laten bijschrijven. Op die datum zijn ook alle bestaande bijschrijvingen ongeldig geworden. Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om naar het buitenland te kunnen reizen.

 • U kunt alleen een paspoort aanvragen in de gemeente waar u ingeschreven staat.
 • Voor het aanvragen van een paspoort moet u de Nederlandse nationaliteit bezitten.

Geen Nederlandse nationaliteit

In het geval u niet in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit en u van uw eigen autoriteiten geen reisdocument kunt krijgen, dan is er de mogelijkheid om een Vreemdelingen of vluchtelingenpaspoort aan te vragen. Meer informatie vindt u op de pagina's Vreemdelingenpaspoort en Vluchtelingenpaspoort.

De leges voor paspoorten in 2014 zijn:

 • Paspoort/tweede paspoort/zakenpaspoort € 66,95
 • Paspoort voor jongeren tot 18 jaar € 51,05
 • Vreemdelingen- / vluchtelingenpaspoort: € 51,05
 • Toeslag spoedprocedure: € 47,05
 • U heeft drie maanden de tijd om uw reisdocument af te halen, gerekend vanaf de datum van aanvraag. Heeft u uw reisdocument niet binnen deze termijn afgehaald, dan vervalt uw aanvraag en wordt het document vernietigd. De legeskosten ontvangt u niet retour. 
 • Gaat u verhuizen binnen Nederland en uw aanvraag loopt nog: uw reisdocument wordt doorgestuurd naar de nieuwe gemeente. 
 • Heeft u een aanvraag lopen en u bent van plan te verhuizen naar het buitenland: zorgt u ervoor dat u uw reisdocument al heeft opgehaald, vóórdat u uw adreswijziging doorgeeft. Als u al vertrokken bent naar het buitenland zal uw reisdocument niet worden doorgestuurd.

Afspraak

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart bij het Klant Contact Centrum kunt u op afspraak terecht.

N.B.: voor het afhalen van uw paspoort hoeft u geen afspraak te maken, hiervoor kunt u de hele dag terecht.

Aanvragen

Een Nederlands paspoort moet u persoonlijk komen aanvragen en afhalen aan de balie van het Klant Contact Centrum of Loket Zuid. Personen van 18 jaar of ouder kunnen zelf een paspoort aanvragen.

Hiervoor moet u het volgende meenemen:

 • Alle andere Nederlandse (of buitenlandse) reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of deze nog geldig zijn.
  Let op: Heeft u geen oud reisdocument meer, dan moet u een ander geldig legitimatiebewijs meenemen. Bijvoorbeeld het rijbewijs);
 • Een recente goedgelijkende kleurenpasfoto (zie voor toelichting Fotomatrix 2007.pdf (854 kB)L
 • Legeskosten. Pinnen aan de balie kan ook en gaat sneller. 

 

Nadat u de aanvraag heeft gedaan, krijgt u een afhaalbewijs mee. Met dit afhaalbewijs én alle in uw bezitzijnde reisdocumenten, kunt u na 5 werkdagen persoonlijk uw nieuwe paspoort ophalen. N.B.: voor het afhalen van uw paspoort hoeft u geen afspraak te maken, hiervoor kunt u de hele dag terecht.

Bezorging

U kunt ervoor kiezen om uw paspoort of identiteitskaart te laten bezorgen in plaats van deze af te halen in het Stadhuis. De kosten hiervoor bedragen € 9,50. Bij het aanvragen kunt u aangeven of de bezorging op uw woonadres of op uw werkadres moet plaatsvinden. Het gaat om een proefperiode tot 31 december 2014. Alleen inwoners die een reisdocument aanvragen op het stadhuis kunnen vooralsnog van de nieuwe service gebruik maken. Bekijk hier de meestgestelde vragen over bezorging reisdocumenten.pdf (20 kB).

Minderjarig?

Als uw kind nog minderjarig is (dus nog geen 18), moeten beide ouders - of gezaghouder - toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort. Dit kan in persoon of schriftelijk. U kunt hier het toestemmingsformulier.pdf (44 kB) downloaden. Bij de aanvraag moet u de ingevulde en getekende toestemmingsverklaring alsmede de legitimatiebewijzen (paspoort of ID-kaart, géén kopie) van beide ouders c.q. gezaghouders meenemen. Uw kind moet aanwezig zijn bij het aanvragen én bij het afhalen.

Woont u of de andere ouder of de andere gezaghouder in een andere gemeente? Dan kan die andere gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief opstellen. Deze moet ondertekend worden door de afwezige gezaghouder en voorzien van een kopie van een geldig legitimatiebewijs. De gezaghouder hoeft dan niet langs te komen.

Spoedaanvraag

Heeft u uw reisdocument sneller dan de standaard 5 werkdagen nodig, dan kunt u uw aanvraag doen via de spoedprocedure.

Vermissing

In geval van vermissing of diefstal van uw reisdocument geldt een aparte procedure.


 

Bezoekadres

Klant Contact Centrum

Adresgegevens

Koningstraat 38

6811 DG Arnhem

Postbus 9029, 6800 EL Arnhem

Telefoon 0900 - 1809 (ma t/m vr 9.00 - 17.00)

Openingstijden

Alleen op afspraak:
ma 12.00 - 20.00 uur
di gesloten
wo 9.00 - 17.00 uur
do 9.00 - 17.00 uur
vr 9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres Loket Zuid

Loket Zuid

Adresgegevens

Kronenburggalerij 3

6831 ET Arnhem

Openingstijden

Alleen op afspraak:
ma gesloten
di 9.00 - 17.00 uur
wo 9.00 - 17.00 uur
do 12.00 - 20.00 uur
vr 9.00 - 17.00 uur

Voorkom identiteitsfraude

Geldig legitimatiebewijs


Zoeken