ASM Student Festival zorgt voor verbinding

In de Economische agenda 2021-2025 staan de belangrijkste ambities van de gemeente Arnhem. Een van die ambities is om Arnhem aantrekkelijk te houden voor bedrijven door aanwezigheid van voldoende en goed gekwalificeerd personeel. Een van doelen is om studenten te behouden in de regio. Met Laura Schutter, senior bestuursadviseur gemeente Arnhem, en Wouter Groothedde, programmadirecteur Partnerschap in de Regio, gaan we in gesprek over een leuk initiatief dat hieraan moet bijdragen

Vrijdag 17 mei is het zover, het eerste ASM Student Festival in Arnhem. Wouter: “We willen Arnhem als studiestad op de kaart zetten. De afgelopen jaren zijn regelmatig losse activiteiten georganiseerd voor studenten, maar de impact was klein.” De vier onderwijsinstellingen ArtEZ, HAN, Van Hall Larenstein, Rijn IJssel en de gemeente Arnhem zijn daarom samen op zoek gegaan om aansluiting te vinden bij een groot evenement. “Natuurlijk fantastisch dat we de handen ineenslaan. En soms moet het zo zijn, dat dit jaar in plaats van augustus in mei het ASM Festival wordt georganiseerd. Deze maand sluit perfect aan bij studenten die dan bijna afstuderen of voor het volgend jaar een stage zoeken. Op de dag voor het traditionele festival wordt nu het grootste studentenevenement van Arnhem en omstreken gehouden!”, aldus Wouter. 

Verbinding met studenten, maar ook het bedrijfsleven

Laura en Wouter zijn als afvaardiging van de gemeente en de onderwijsinstellingen samen met organisatiebureau BOD Events in een projectgroep aan de slag gegaan. BOD events heeft veel ervaring opgedaan in Breda met een studentfestival, maar er is een nieuw onderdeel bijgekomen. Laura: “We willen naast een festival met verbinding tussen het MBO en HBO ook het bedrijfsleven zichtbaar maken.” Tijdens het event is er een Business lounge waar studenten op een leuke en laagdrempelige manier bedrijven kunnen ontmoeten. “Wij hebben ons netwerk gebruikt om met bedrijven in contact te komen. Vooral de sectoren waar een krapte op de arbeidsmarkt is zoals Energie, IT, Zorg, Onderwijs en Kinderopvang zijn zeer geïnteresseerd. Er zijn al veel aanmeldingen, maar bedrijven uit de regio kunnen nog altijd aansluiten”, vervolgt Laura.

Sponsoren zorgen voor een toegankelijk studentenfestival

Er zijn ook sponsoren gezocht om te zorgen dat studenten het festival gratis kunnen bezoeken. Laura: “De Rabobank is hoofdsponsor van het event. Zij hebben ook een mooie aansluiting gevonden met het bedrijfsleven. Zij sponsoren onder andere een dansvloer die bij gebruik energie opwekt. Het Arnhemse bedrijf Wattsun is de leverancier hiervan. Ook is er een subsidie van het Ondernemersfonds. Wij hebben dit fonds gevraagd om een bijdrage, zodat we de kosten van bedrijfsplekken in de Business lounge zo laag mogelijk kunnen houden. Dit zorgt ervoor dat er niet alleen grote bedrijven, maar juist ook midden- en kleinbedrijven aanwezig kunnen zijn.”

De Business lounge voor de meet & greet 

Er kwamen veel reacties van studenten op de vraag welke line-up ze leuk vinden. De top 6 van favoriete artiesten is vastgelegd. Tijdens het interview was de startdag om een kaartje te claimen en de teller stond eind van de dag al op 4.000 kaarten. Wouter: “Bij het claimen van het ticket kunnen de studenten laten weten of ze werk, een bijbaan of een stageplek zoeken. 
Wij zorgen dan dat ze een meet & greet krijgen in de Business lounge. Maximaal 1.000 studenten worden welkom geheten met een hapje en drankje.”

15.000 studenten gaan het verschil maken

Natuurlijk waren er ook uitdagingen. Wouter: “We hebben gemerkt dat elke onderwijsinstelling eigen beleid heeft en anders werkt. Dit maakte het in de marketingacties wel eens lastig. Maar dat is een leer voor de volgende keer.” In mei wordt ervaren of deze opzet een succes is. Op de vraag wanneer het event geslaagd is hoeven Laura en Wouter niet lang na te denken. “Een terrein vol met 15.000 deinende Arnhemse studenten, een geweldige sfeer en goede contacten in de Business lounge. En eigenlijk hebben we al een hele mooie start gemaakt door de samenwerking met elkaar te zoeken!, aldus Wouter en Laura.

Wouter Groothedde en Laura Schutter