Stemmen met een visuele beperking

Heeft u moeite met het lezen van de kleine letters op het stembiljet? In elk stembureau is een loep met verlichting aanwezig. Ook kunt u met behulp van de stemmal en audio-ondersteuning stemmen.

Stemmen met de stemmal kan op 14, 15 en 16 maart, tussen 9.00 en 17.00 uur. De stemmal ligt in Arnhem op de volgende locaties: 

  • Stadhuis (stembureau 01), Koningstraat 38 
  • Sport- en ontmoetingscentrum De Laar West (stembureau 85), Brabantweg 115 

Bij deze stembureaus zijn de kandidatenlijsten ook beschikbaar in braille en grootletterdruk.

Hoe werkt de stemmal

In het stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal. Vanuit de soundbox leest een stem de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. In de mal zitten gaatjes. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Bekijk de video met meer uitleg over stemmen met stemmal:

Bekijk deze video op YouTube

Gebruik maken van de stemtaxi

Heeft u hulp nodig met het vervoer naar het stembureau? Dan kunt u gebruik maken van de stemtaxi. De SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem) zet hier AutoMaatje voor in. U kunt een rit met de stemtaxi van AutoMaatje boeken via telefoonnummer 026-3846690. SWOA is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Op woensdag 16 maart kunt u bellen tot 15.00 uur. U kunt ook een mail sturen naar automaatje@swoa.nl. Het is fijn als u op tijd een afspraak maakt. 

U hoeft geen lid te zijn van Automaatje om gebruik te kunnen maken van de stemtaxi. De stemtaxi is gratis. 

Oefenen met de stemmal 

Van 28 februari tot en met 11 maart 2022 kunt u oefenen met het gebruik van de stemmal. Dit kan in het proefstembureau in het Stadhuis. 

Audio-bestanden thuis beluisteren

Voorafgaand aan de verkiezingsdagen kunt u de uitleg van de soundbox en de kandidatenlijsten vast thuis beluisteren. 

Toegankelijkheid van de stembureaus 

Meer informatie over de toegankelijkheid van de stembureaus