Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wilt u in Arnhem gaan trouwen of uw partnerschap registreren? Dan moet u dat samen persoonlijk bij ons melden. Dit noemen we in ondertrouw gaan. 

In ondertrouw gaan kan vanaf 1 jaar tot uiterlijk 4 weken van tevoren. U maakt hiervoor een afspraak met een van onze medewerkers. 

Goed om te weten

  • Wonen u en uw partner niet in Nederland? Dan moet u de melding doen (ondertrouw) bij de gemeente Den Haag via www.denhaag.nl. Voorwaarde is wel dat 1 van u de Nederlandse nationaliteit heeft.  
  • Als u in het buitenland bent geboren, woonde of woont, neem dan eerst contact met ons op via telefoonnummer 0800-1809. Dan kunnen wij samen met u bepalen wat u mee moet nemen. Indien er aanvullende buitenlandse documenten van u nodig zijn, dan verzoeken wij u deze vooraf aan ons te overhandigen via een afspraak "buitenlandse documenten ten behoeve van huwelijk".
  • De wachttijd voor een gratis huwelijk of partnerschap is ongeveer 9 maanden.
  • U kunt nu al een datum en een locatie vastleggen voor uw trouwen of geregistreerd partnerschap via onze klantenservice. Deze is bereikbaar via telefoonnummer 0800-1809. De Trouwkamer kunt u alleen reserveren bij de melding (ondertrouw) aan de balie.

Afspraak maken

Maak voor het doen van uw melding online een afspraak. 

Afspraak maken

Door grote drukte kan het langer duren voor u terecht kunt voor een afspraak. We voegen regelmatig nieuwe afspraakmogelijkheden toe. Lukt het maken van een afspraak niet, probeer het dan later nog eens. Onze excuses voor het ongemak.

Meenemen naar de afspraak

  • De geldige legitimatiebewijzen van u beiden.
  • Een kopie van de geldige legitimatiebewijzen van de getuigen (minimaal 2, maximaal 4).
  • Staat u onder curatele wegens drank- of drugsmisbruik, dan heeft u toestemming van de curator nodig. Staat u onder curatele vanwege uw lichamelijke- of geestelijke toestand, dan moet de kantonrechter toestemming geven. De toestemming die u nodig heeft, moet u voor de afspraak geregeld hebben.

Zorg dat u alles bij u heeft, anders kunnen wij uw melding (ondertrouw) niet behandelen.

Kosten

De kosten voor bijvoorbeeld de trouwlocatie moet u voldoen bij de melding.

Getrouwd in het buitenland

Kijk voor de juiste informatie bij registratie van buitenlands huwelijk.

Samen in gemeenschap van goederen of onder voorwaarden

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit kunt u kiezen of u dat in gemeenschap van goederen doet of onder voorwaarden. Als u geen keuze maakt, dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen.

Mogelijkheid naamskeuze bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Het is mogelijk om bij de voltrekking van een huwelijk of geregistreerd partnerschap terug te komen op een eerder gedane naamskeuze ter gelegenheid van de erkenning van hun kind of kinderen. Deze naamskeuze is niet mogelijk bij de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Als u meer wilt weten over de voorwaarden van deze mogelijkheid, neemt u dan contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Meer informatie