Afwijken van omgevingsplan

Wilt u (ver)bouwen of een gebouw ergens anders voor gebruiken? Maar passen uw plannen niet binnen het  omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan)? Het is soms toch mogelijk om uw plannen uit te voeren. U heeft dan een omgevingsvergunning nodig om af te wijken van het omgevingsplan.

Omgevingsplan bekijken

Als u wilt gaan (ver)bouwen of een gebouw of een stuk grond ergens anders voor wilt gebruiken, dan is het belangrijk om te weten wat wel of niet mag op die locatie. Het omgevingsplan bepaalt bijvoorbeeld waar winkels, horeca en bedrijven mogen komen. In het omgevingsplan staat ook aan welke (milieu)regels u zich moet houden.

Omgevingsvergunning

Als uw plannen niet binnen de regels van het omgevingsplan passen dan kunt u ons via een omgevingsvergunning vragen om af te wijken van het omgevingsplan. U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Omgevingsvergunning aanvragen

Kosten 

U vindt de kosten voor een omgevingsvergunning ‘afwijken omgevingsplan’ in de Legesverordening 2024.  

Haalbaarheid bouwplan checken

Als u een bouwplan heeft dat niet in het  omgevingsplan past, dan kunt u dit plan laten toetsen op haalbaarheid voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Dit heet een conceptverzoek (voorheen vooroverleg).

Heeft u een groter en complexer bouwplan met veel impact op de omgeving? Denk aan plannen voor de transformatie van gebouwen of sloop-nieuwbouw plannen, zoals het bouwen van een nieuw appartementencomplex op een plek waar nu nog een bedrijfspand staat. U kunt de haalbaarheid van dit soort plannen laten onderzoeken via een Nieuw Ruimtelijk Initiatief.

Contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). De ODRA behandelt voor ons de aanvragen voor omgevingsvergunningen.