Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de balie van Burgerzaken. Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding, dan kunt u dit ook online aanvragen.

Online verlengen van uw rijbewijs

Wilt u uw Nederlandse rijbewijs online verlengen? Doe dan via de website van RDW de aanvraag. De RDW regelt de aanvraag. Daarna kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen bij ons ophalen.

Online aanvragen rijbewijs

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden: 

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van gemeente Arnhem.
 • De aanvraag gaat om een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding.
 • U bent bij een RDW erkende fotograaf geweest voor het maken van een digitale foto en u heeft van de RDW een bevestiging ontvangen dat u online uw rijbewijs kunt aanvragen.
 • U heeft een DigiD app waarmee een eenmalige controle van uw identiteitsbewijs is gedaan. Deze app werkt op zowel een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) als op een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer.
 • Moet u medisch gekeurd worden? Laat de keuring doen voordat u uw rijbewijs online verlengt. Dit geldt ook voor het bijschrijven van code 95 op uw rijbewijs. U ontvangt een bericht van het CBR wanneer u uw rijbewijs kunt aanvragen. 

Hoe de online aanvraag precies werkt, kunt u zien op de instructievideo van de RDW.

Rijbewijs persoonlijk aanvragen

Wilt u bij de balie van Burgerzaken een nieuw rijbewijs aanvragen, uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding aanvragen? Maak dan eerst een afspraak. 

Door drukte duurt het langer voordat u terecht kunt voor een afspraak. Onze excuses voor het ongemak.

Afspraak maken

U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na uw aanvraag ophalen.

Meenemen naar de afspraak

 • Uw huidige rijbewijs, als u dit al heeft.
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning).
 • 1 recente kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden), die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Geld (liever per pin dan contant).

Kosten

 • Rijbewijs: € 51,10
 • Toeslag spoedprocedure rijbewijs: € 39,65
 • Toeslag bij vermissing/diefstal rijbewijs: € 34,10
Afhalen
 • U kunt na 5 werkdagen uw rijbewijs ophalen tijdens de openingstijden van de locatie waar u het document heeft aangevraagd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • Neem het afhaalbewijs mee.
 • Neem uw huidige rijbewijs mee. Bij vermissing of een eerste rijbewijs neemt u een geldig legitimatiebewijs mee. 

Heeft u een online aanvraag gedaan, dan kunt u al na 2 werkdagen uw rijbewijs ophalen tijdens de openingstijden van de locatie van uw keuze. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u telefonisch een afspraak inplannen voor een spoedafspraak via 0800-1809. Dit kan niet digitaal. Als u vóór 14.00 uur op de dag van de ingeplande afspraak uw aanvraag doet, kunt u de eerstvolgende werkdag daarna vanaf 11.00 uur uw rijbewijs ophalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag van € 39,65.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt.
 • Een medische beperking heeft.
 • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

U heeft voor de keuring een zogenaamde Eigen Verklaring (Gezondheidsverklaring) nodig. Meer informatie over de verklaring vindt u bij het CBR.  U kunt deze ook gelijk aanvragen via mijn.cbr.nl

Uiterlijk binnen 4 maanden krijgt u bericht van het CBR en kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Door drukte adviseert het CBR enkele maanden voordat uw rijbewijs verloopt de gezondheidsverklaring in te vullen.

Code 95

Om code 95 (vakbekwaamheid) te laten toevoegen, moet u uw rijbewijs vervangen of vernieuwen. Wilt u uw rijbewijs vernieuwen, dan moet u ook opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen. Een Gezondheidsverklaring is niet nodig als u uw rijbewijs vervangt. De oude vervaldatum blijft dan wel geldig.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren al starten met het volgen van rijlessen en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mogen ze ook het praktijkexamen afleggen. Tot 18 jaar mogen jongeren alleen onder begeleiding van een coach autorijden. De begeleiderspas vraagt u aan op www.2todrive.nl.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u een rijbewijs dat u buiten Nederland heeft behaald, dan kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de website van het RDW vindt u hierover meer informatie.