Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de balie van Burgerzaken.

Hiervoor maakt u eerst online een afspraak. 5 werkdagen na de aanvraag ligt het rijbewijs voor u klaar. Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig.

Afspraak maken

Meenemen

  • Uw huidige rijbewijs, als u dit al heeft.
  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning)
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • Geld (liever per pin dan contant)

Kosten

  • Rijbewijs: € 39,45
  • Toeslag spoedprocedure rijbewijs: € 34,10
  • Toeslag bij vermissing/diefstal rijbewijs: € 63,00

Afhalen

Bij de aanvraag van uw rijbewijs krijgt u een afhaalbewijs mee. Met dit afhaalbewijs en huidige rijbewijs (bij vermissing/diefstal/eerste rijbewijs neemt u een geldig legitimatiebewijs mee) kunt u na 5 werkdagen uw rijbewijs ophalen tijdens de openingstijden van de locatie waar u het document heeft aangevraagd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Heeft u het document aangevraagd op het stadhuis, dan kunt u terecht bij de receptie van het stadhuis. De receptie is dagelijks geopend van 9.00 - 17.00 uur (maandagavond tot 20.00 uur).

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u vóór 14.00 uur uw aanvraag doet, kunt u de eerstvolgende werkdag uw nieuwe rijbewijs ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag. Let op: Loket Zuid is op maandag gesloten.

Verlies en diefstal

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs doet u aangifte van vermissing bij de balie van Burgerzaken. U kunt dat doen door een afspraak voor een nieuw rijbewijs te maken. Het kan zijn dat de levertijd langer dan 5 werkdagen duurt. Heeft u aangifte van diefstal gedaan bij de politie, neemt u dan wel het proces-verbaal mee. Op basis van dit proces-verbaal wordt beoordeeld of u de extra toeslag van € 63,00 moet betalen.

Bij verlies of diefstal in het buitenland moet u altijd aangifte doen bij de politie ter plaatse. Neemt u het buitenlands proces-verbaal mee bij de aangifte van vermissing bij de gemeente. 

Heeft u een buitenlands rijbewijs of woont u niet in Nederland en is uw rijbewijs gestolen? Hier leest u hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Medische keuring en Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring)

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

  • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt, of
  • Een medische beperking heeft, of
  • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een zogenaamde Eigen Verklaring (Gezondheidsverklaring) nodig. Deze verklaring kunt u alleen bij het CBR aanvragen via mijn.cbr.nl.  Uiterlijk binnen 4 weken krijgt u bericht van het CBR en kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren al starten met het volgen van rijlessen en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mogen ze ook het praktijkexamen afleggen. Tot 18 jaar mogen jongeren alleen onder begeleiding van een coach autorijden. De begeleiderspas vraagt u aan op www.2todrive.nl.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de website van het RDW vindt u hierover meer informatie.

Wat vindt u van onze website?