Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de balie van Burgerzaken. Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding, dan kunt u dit ook online aanvragen.

 

Rijbewijs persoonlijk aanvragen

Wilt u bij de balie van Burgerzaken een nieuw rijbewijs aanvragen, uw rijbewijs verlengen of een catagorie-uitbreiding aanvragen? Dan moet u online een afspraak maken. 5 werkdagen na de aanvraag ligt het rijbewijs voor u klaar. Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig.

Afspraak maken

Meenemen

 • Uw huidige rijbewijs, als u dit al heeft
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsvergunning)
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • Geld (liever per pin dan contant)

Kosten

 • Rijbewijs: € 39,45
 • Toeslag spoedprocedure rijbewijs: € 34,10
 • Toeslag bij vermissing/diefstal rijbewijs: € 63,00
Online verlengen van uw rijbewijs

Wilt u uw Nederlandse rijbewijs online verlengen? U doet dan via de website van RDW de online aanvraag. De kosten hiervoor zijn €39,45.

Online aanvragen rijbewijs

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden: 

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van gemeente Arnhem
 • De aanvraag gaat om een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding
 • U bent bij een RDW erkende fotograaf geweest voor het maken van een digitale foto en u heeft van de RDW een bevestiging ontvangen dat u online uw rijbewijs kunt aanvragen
 • U heeft een DigiD app waarmee een eenmalige controle van uw identiteitsbewijs is gedaan. Deze app werkt alleen op Android-toestellen, niet op iOS-toestellen. 

Hoe de online aanvraag precies werkt, kunt u zien op de instructievideo van de RDW.

Afhalen

Heeft u uw rijbewijs persoonlijk aangevraagd? Dan krijgt u een afhaalbewijs mee. Met dit afhaalbewijs en uw huidige rijbewijs (bij vermissing/diefstal/eerste rijbewijs neemt u een geldig legitimatiebewijs mee) kunt u na 5 werkdagen uw rijbewijs ophalen tijdens de openingstijden van de locatie waar u het document heeft aangevraagd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Heeft u het document aangevraagd op het stadhuis, dan kunt u terecht bij de receptie van het stadhuis. De receptie is dagelijks geopend van 9.00 - 17.00 uur (maandagavond tot 20.00 uur).

Heeft u uw aanvraag online gedaan, neem dan uw  huidige rijbewijs mee. Na de online aanvraag kunt u al na 2 werkdagen uw rijbewijs ophalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u vóór 14.00 uur uw aanvraag doet, kunt u de eerstvolgende werkdag uw nieuwe rijbewijs ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag. Let op: Loket Zuid is op maandag gesloten.

Verlies en diefstal

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs doet u aangifte van vermissing bij de balie van Burgerzaken. U kunt dat doen door een afspraak voor een nieuw rijbewijs te maken. Het kan zijn dat de levertijd langer dan 5 werkdagen duurt. Heeft u aangifte van diefstal gedaan bij de politie, neemt u dan wel het proces-verbaal mee. Op basis van dit proces-verbaal wordt beoordeeld of u de extra toeslag van € 63,00 moet betalen.

Bij verlies of diefstal in het buitenland moet u altijd aangifte doen bij de politie ter plaatse. Neemt u het buitenlands proces-verbaal mee bij de aangifte van vermissing bij de gemeente. 

Heeft u een buitenlands rijbewijs of woont u niet in Nederland en is uw rijbewijs gestolen? Hier leest u hoe u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Medische keuring en Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring)

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt, of
 • Een medische beperking heeft, of
 • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een zogenaamde Eigen Verklaring (Gezondheidsverklaring) nodig. Deze verklaring kunt u alleen bij het CBR aanvragen via mijn.cbr.nl.  Uiterlijk binnen 4 weken krijgt u bericht van het CBR en kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren al starten met het volgen van rijlessen en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mogen ze ook het praktijkexamen afleggen. Tot 18 jaar mogen jongeren alleen onder begeleiding van een coach autorijden. De begeleiderspas vraagt u aan op www.2todrive.nl.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de website van het RDW vindt u hierover meer informatie.

Aanvraag rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit

Vanaf 26 mei 2018 zijn rijbewijzen standaard geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen met DigiD op websites van de overheid. De nieuwe inlogfunctionaliteit kan tot de invoering van de Wet Digitale Overheid nog niet gebruikt worden. Het gaat op dit moment om een technische aanpassing van het rijbewijs.

Er bestaat een mogelijkheid een rijbewijs aan te vragen zonder de nieuwe inlogfunctionaliteit. Hiervoor dient, voordat het rijbewijs bij de gemeente wordt aangevraagd, een schriftelijk verzoek naar de RDW te worden gestuurd. Voor nadere informatie zie www.rdw.nl

 

Uw Reactie
Uw Reactie