Bijstandsuitkering

Als u geen of onvoldoende inkomsten (uit werk) heeft om in uw levensonderhoud te voorzien, kunt u een beroep doen op een bijstandsuitkering.

De regels om hiervoor in aanmerking te komen liggen vast in de Participatiewet.

Op grond van deze wet mag en moet een gemeente er vanuit gaan dat iemand er alles aan doet om in zijn eigen onderhoud te voorzien. Dat betekent onder meer dat werkzoekenden ook werk moeten accepteren dat niet altijd past bij hun opleiding en ervaring. Ook lager of minder betaald werk of vrijwilligerswerk kan als passend worden gezien.

Bijstand aanvragen?

Kijk dan eerst of u voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt en wat u moet doen om een aanvraag voor een bijstandsuitkering in te dienen.

Afspraak maken

Komt u in aanmerking voor een bijstandsuitkering? Dan maakt u een afspraak om persoonlijk bijstand aan te vragen.

Afspraak maken

Meer weten over uw uitkering?

Heeft u een vraag over uw lopende bijstandsuitkering? Maakt u dan geen afspraak maar kijk bij de  veelgestelde vragen over de bijstandsuitkering. Als u het antwoord op uw vraag daar niet kunt vinden, bel dan naar onze klantenservice: 0900-1809.

Uitbetaaldata uitkering

De gemeente zorgt ervoor dat uw uitkering omstreeks de 28ste van de maand op uw (bank)rekening staat.  De precieze uitbetaaldata staan ook op de website.

Inkomstenformulier

Ontvangt u een uitkering en worden daarop inkomsten gekort? Dan moet u maandelijks een inkomstenformulier invullen. De bewijzen van alle inkomsten (bijv. loonstrook of uitkeringsspecificatie) kunt u via het formulier uploaden.

Inkomstenformulier

Heeft u nog geen DigiD? Vraag die dan aan via www.digid.nl. Houd er wel rekening mee dat het 5 dagen kan duren voordat u DigiD kunt gebruiken!

Wijzigingsformulier

Wijzigingen in uw persoonlijke situatie (pdf 6 kB) die van belang zijn voor uw uitkering, moet u zo snel mogelijk doorgeven. U heeft hiervoor wel DigiD nodig.

Wijzigingsformulier

Heeft u nog geen DigiD? Vraag die dan aan via www.digid.nl. Houd er wel rekening mee dat het 5 dagen kan duren voordat u DigiD kunt gebruiken! Zolang u geen DigiD heeft, kunt u wijzigingen nog doorgeven via 0900-1809 (alleen tussen 09.00 en 12.00 uur).

Kijk ook bij: