Bijzondere Bijstand voor bijzondere kosten

Als u bijzondere kosten heeft die u niet kunt betalen door een laag inkomen, dan kunt u misschien Bijzondere Bijstand krijgen.

Bijzondere Bijstand is niet bedoeld voor normale kosten zoals eten en drinken en kleding. Deze kosten heeft iedereen en die moet u betalen uit uw maandelijkse inkomen. Bijzondere bijstand is voor bijzondere kosten. Kosten die dus boven op de gewone uitgaven komen.

Op tijd aanvragen

Bijzondere Bijstand moet u aanvragen vóórdat u kosten maakt. Alleen als u dit echt niet eerder kon aanvragen, mag u het achteraf aanvragen. U kunt dan uiterlijk 3 maanden na de datum van de rekening de aanvraag indienen.

Kijk voor meer informatie over het aanvragen op de pagina Bijzondere Bijstand aanvragen

Goed om te weten

  • Bijzondere Bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en zonder vermogen. Daarom wordt gekeken naar de hoogte van uw inkomen.
  • Ook als u het minimum loon, AOW, een (aanvullend) pensioen heeft, in loondienst werkt of als zelfstandige werkt, kunt u dus een beroep doen op Bijzondere Bijstand.
  • We kunnen alleen helpen bij kosten die echt noodzakelijk zijn en u dus moet maken.
  • We kunnen deze kosten niet vergoeden als een andere instantie ze ook kan vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of uw zorgverzekeraar. 
  • Er wordt naar uw persoonlijke situatie gekeken om te beoordelen of u de extra kosten echt niet kunt betalen.
  • Bijzondere Bijstand is soms een gift en soms een lening die u in termijnen afbetaalt. Dat hangt af van het soort kosten en van uw persoonlijke situatie. 

Kosten waarvoor u Bijzondere Bijstand kunt aanvragen

Bijzondere Bijstand kan voor verschillende noodzakelijke kosten worden aangevraagd. Bijvoorbeeld babyuitzet, begrafenis- of crematiekosten, bijzondere reiskosten, wasmachine, koelkast, fornuis, bed, matras of woninginrichting. 

Regelingen bij een laag inkomen

Naast de Bijzondere Bijstand hebben we veel andere regelingen, zoals de Individuele Inkomenstoeslag, de Individuele Studietoeslag en de Gelrepas. Er is dus veel mogelijk als u weinig geld heeft en wel wat hulp kunt gebruiken. Bekijk welke voorzieningen er bij een laag inkomen mogelijk zijn.