Gezond wonen

Ongeveer 1,5 miljoen woningen in Nederland hebben vocht- of schimmelproblemen. Ook in Arnhem hebben inwoners last van vocht en schimmel in hun huis. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook ongezond. Wat kunt u er aan doen?

De GGD heeft een handig overzicht met tips over wat u kunt doen aan vocht en schimmel in uw woning. Bijvoorbeeld: gebruik altijd de afzuigkap in de keuken, droog de douche na het douchen, laat de was buiten drogen en zorg voor goede ventilatie in huis.

Op de website van Gezond wonen kunt u de gezond-wonen-check doen. U vindt hier ook tips en handige GGD-filmpjes voor een gezond huis.

Stappenplan

Helpen de tips niet om vocht en schimmel te voorkomen? Dan is er misschien iets met de woning zelf aan de hand. Dit stappenplan kan daarbij helpen.

U huurt een woning van een woningcorporatie
U huurt een woning van een particulier verhuurder
U bent bewoner en zelf eigenaar

Kijk voor wat u zelf kunt doen op www.gezondwonen.nl.

U verhuurt een woning als particulier verhuurder
  • Maak een analyse van de situatie. Beantwoord vragen als: om welke ruimte gaat het, heeft het een technische oorzaak, hoe groot is de woning, welk bouwjaar, hoe groot is het huishouden, speelt het gebruik van de woning een rol?
  • U kunt advies inwinnen bij een professioneel adviesbureau.
  • Defecten aan de woning kunt u vaak zelf oplossen of u kunt een gespecialiseerd bedrijf hiervoor inhuren.
  • Denkt u dat het gedrag van de bewoners een rol speelt? Zorg dan voor informatie over hoe vocht en schimmel in huis kan worden voorkomen. Kijk voor tips op www.gezondwonen.nl