Japanse duizendknoop

Japanse duizendknopen (Fallopia japonica, synoniemen: Reynoutria japonica, Polygonum cuspidatum) kunnen straten en tuinen slopen. Deze invasieve plant is moeilijk te bestrijden. De bestrijding van één plant kan een aantal jaren duren. De knoop is makkelijk te herkennen.

japanse duizendknoop bij Arnhem

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende invasieve exoot en komt op meer dan 300 plekken in Arnhem voor. Omdat de plant hier geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters in de breedte. 

Moeilijk te bestrijden

De duizendknoop is moeilijk te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Gooi daarom wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. De plant heeft verschillende groeistadia en is in ieder stadium goed te herkennen.

Melden

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant bestrijden. De gemeente bestrijdt de plant in de openbare ruimte. Kijk eerst of de groeilocatie  bij ons al bekend is. Heeft u de plant gezien en staat deze niet op de kaart? Maak er melding van en beschrijf zo nauwkeurig mogelijk waar we de plant kunnen vinden. Groeit de plant in uw tuin en op gemeentelijke terrein naast uw huis of tuin, geef dit dan ook aan ons door.

Bestrijding gemeente

De gemeente bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte op verschillende manieren

  • stomen
  • afgraven
  • maaien
  • afdekken
  • en elektrocutie

De gemeente gebruikt geen gif bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop.