Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) breidt zich snel uit en verdringt andere inheemse planten. Bij aanraking kan deze invasieve exoot ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom haalt de gemeente Arnhem deze plant weg op plekken waar veel mensen en honden lopen of kinderen spelen. Na de bloei worden de zaadlijsten verwijdert zodat er het volgende jaar minder berenklauwen zijn.

De reuzenberenklauw is een meerjarige plant tot 3 meter hoog kan worden. Hij heeft grote harige bladeren. De stengel is ook behaard en heeft paarse vlekken. De plant bloeit met grote witte bloemschermen die wel een halve meter breed kunnen worden.

Reuzenbereklauw
Foto: door GerardM at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3256607

Als de plant na een paar jaar eenmaal gebloeid heeft gaat hij dood en komt niet meer terug. De haren van deze exoot kunnen bij aanraking ernstige brandwonden veroorzaken. Let op! Het sap van de plant is giftig. Bij het herkennen van de plant is verwarring is mogelijk met de inheemse berenklauw, deze is veel kleiner en heeft geen paarse vlekken op de stengel. Deze inheemse soort hoeft niet bestreden te worden.

Hoe verspreidt de plant zich?

Het zaad wordt makkelijk door de wind verspreid. Bovendien laten de zaden laten zich ook met het water in de beken meevoeren en groeien uit tot een nieuwe plant op een nieuwe plek.

Waar groeit deze exoot in Arnhem?

De groeilocaties van de berenklauw zijn in kaart gebracht 

berenklauw bij Watermolen Sonsbeek
Foto: de reuzenberenklauw bij de Watermolen in Sonsbeek

Wat doet de gemeente Arnhem aan de reuzenberenklauw?

Sinds augustus 2017 staat de reuzenberenklauw op de Unielijst van wettelijk te bestrijden soorten. Meer informatie op de website van de NVWA . De gemeente Arnhem bestrijdt de berenklauw op plekken waar de plant een risico vormt voor de gezondheid. Plaatsen waar mensen in aanraking kunnen komen met de plant, bijvoorbeeld langs paden en bij speelplekken. Dit doen we door het uitsteken van jonge planten. 

Na de bloei worden de bloemschermen verwijderd zodat er het volgende jaar geen nieuwe planten kunnen bij komen. Omdat de zaden van de reuzenberenklauw tot wel 7 jaar na de verspreiding kunnen opkomen, kan het lijken of de plant wel terugkomt, dit zijn dan echter de zaailingen van zaad wat in eerdere jaren is verspreid. De bestrijding van de plant loopt over meerdere jaren. 

Giftig en brandwonden

De reuzenberenklauw is giftig en kan bij aanraking brandwonden veroorzaken. Gebruik beschermende kleding als u zelf met de plant aan de slag wilt. Bescherm ook uw ogen. Lees voor u met de plant aan de slag gaat ook wat u moet doen als u onverwacht toch met het sap van de plant in aanraking komt. 

Bestrijden

De reuzenberenklauw in uw tuin mag blijven staan. Zorg er wel voor dat deze zich niet verder kan verspreiden. Staat de plant in de buurt van een sloot of beek? Dan is het extra opletten dat hier geen zaden in terecht komen.

Bestrijding van de berenklauw kan op meerdere manieren. Steek in het vroege voorjaar de jonge scheuten met wortel uit (zo'n 15 tot 20cm diep). Herhaal dit wanneer er een nieuwe scheut opkomt. 
Het intensief maaien van de plant is ook een mogelijkheid. Chemische middelen zijn niet goed voor het milieu. Verwijder de bloem vóórdat er zaad ontstaat, dan komt de plant na de winter niet meer terug. Doe de plantenresten bij het groenafval

Groeit de plant in uw tuin ook voor een deel op gemeentelijk terrein? Neem dan contact op met de gemeente, dan kijken we samen hoe we de bestrijding kunnen aanpakken.

Zaden reuzenberenklauw