Afval in Arnhem

Welk afval wordt bij u opgehaald en welk afval moet u wegbrengen? De Arnhemse manier van werken heet "Omgekeerd Inzamelen", maar hoe werkt dat precies? En wat levert afval scheiden u op?

De gemeente regelt de afvalinzameling in Arnhem. Dat wil zeggen, wij laten het afval van de huishoudens ophalen. Bedrijven moeten zelf regelen dat hun afval wordt opgehaald. Wij organiseren de afvalinzameling en de kosten worden naar u doorbelast via de afvalstoffenheffing. Het is onze taak de inzameling zo goed mogelijk te organiseren. U kunt helpen de kosten te beperken door zoveel mogelijk afval te scheiden.

Scheiden is hergebruiken

Afval dat goed wordt gescheiden, kan opnieuw worden gebruikt. Het Omgekeerd Inzamelen helpt u hierbij. U kunt thuis of vlak bij huis verschillende soorten afval scheiden. De gemeente zorgt ervoor dat dit afval opnieuw wordt gebruikt. Zo wordt er van oud papier bij voorbeeld wc-papier gemaakt. En plastic flesjes veranderen in verkeerspaaltjes. Als het goed is, houdt u na het scheiden een klein beetje afval over.

Restafval

Het afval dat na het scheiden overblijft, noemen we restafval. Dat moet u zelf wegbrengen naar een container in de buurt. Wij zorgen ervoor dat het wordt verbrand. We hebben liefst zo min mogelijk restafval want het verbranden is duur. En het zorgt voor luchtvervuiling. 

Hoe werkt Omgekeerd Inzamelen precies?

Lees hier de informatie die voor u van toepassing is:


Praktische informatie

Als u wilt weten wanneer het afval bij u wordt opgehaald, kijkt u op de afvalwijzer. Het afval dat niet aan huis wordt opgehaald, verschijnt niet op de afvalwijzer. U dient het zelf weg te brengen naar een ondergrondse container in de buurt of naar het afvalbrengstation. Bepaalde soorten afval kunt u op verzoek ook aan huis laten ophalen, soms betaald, soms gratis. Kijkt u in het Afval ABC voor meer informatie hierover.

Hulp bij het wegbrengen van restafval

De ondergrondse containers voor restafval zijn op loopafstand te vinden. Heeft u problemen om het afval zelf weg te brengen? Probeer dan te kijken of bijvoorbeeld buren, vrienden of familie u kunnen helpen. Komt u er niet uit? Maak dan een afspraak met het wijkteam. Zij denken met u mee. Voor het maken van een afspraak belt u  tel. 088-226 0000.

 

 Life logo van Europese Unie
De invoering van Omgekeerd Inzamelen is mede gerealiseerd door een subisie vanuit het Life-programma van de Europese Unie. 

Uitgelicht

Uw Reactie
Uw Reactie