GFT-afval in hoogbouw

Eind januari 2019 start een proef met het scheiden van GFT-afval in hoogbouw. Deze pagina bevat informatie voor de deelnemers.

U gaat meedoen met de proef. Dat betekent dat u het groene afval apart gaat houden. Het gaat om groente-, fruit- en tuinafval. Als flatbewoner heeft u niet veel tuinafval, misschien een oud bosje bloemen of een dood plantje. Afval van groente en fruit heeft u vast wel, zoals de schillen van een appel of banaan, oud brood en resten van de maaltijd.

Hoe werkt de proef?

U krijgt van ons een bakje voor het aparthouden van uw GFT-afval. Dat bakje zet u in uw keuken (daar komt het meeste GFT-afval vrij). Een andere plek mag natuurlijk ook. Dat is helemaal aan u. Dat persoonlijke bakje kunt u legen in de GFT-container die wij bij uw flat plaatsen. Zo vaak als u wilt en op het moment dat u uitkomt. Wij laten deze container iedere week legen om stank te voorkomen.

Wanneer komt het bakje?

Als u het keuzeformulier heeft ingeleverd, ontvangt u in de week van 28 januari 2019 het bakje van uw keuze. Het bakje wordt bij u thuis bezorgd en in die week staat ook de container bij uw flat. U kunt direct beginnen met het scheiden van uw GFT-afval. De proef gaat in de week van 28 januari 2019 van start.

Kan ik alsnog inschrijven?

Ja, dat kan. De voorbereidingen voor het plaatsen duren langer dan gepland, waardoor er nog ruimte is om een bakje aan te vragen. Dat kan nog tot en met 14 december aanstaande. Na 14 december is het niet meer mogelijk om mee te doen. 

Wat doen we met het GFT-afval?

We leveren het GFT-afval af bij de verwerker. Die laat het vergisten en haalt er dan gas uit (bio-gas genaamd). Daarna maakt hij er compost van, een soort mest die te gebruiken is in tuinen, parken en in plantsoenen. Uw GFT-afval komt dus terug in de natuur.  

Citybins niet langer geleegd

Gebruikt u voor uw GFT-afval een Citybin (groene emmer van SUEZ)? Let dan op: zodra we de GFT-container bij de flat hebben geplaatst, stopt de inzameling van GFT-afval via Citybins. Dat zal ongeveer eind januari 2019  zijn. U kunt de Citybin dan niet meer aan de straat zetten. Uiteraard kunt u de Citybin wel blijven gebruiken om uw GFT-afval in te bewaren en het naar de verzamelcontainer te brengen. U ontvangt daarover nader bericht.

Uw ervaring is belangrijk

Het is fijn dat u meedoet met deze proef. Uw ervaringen zijn belangrijk voor ons. U kunt ons vertellen hoe het is om GFT te scheiden als flatbewoner. Is het bakje prettig in het gebruik? Is het niet te zwaar? Stinkt het of snijdt het hengsel in uw hand? En hoe bevalt het gebruik van de grote container die beneden bij de flat staat? Talloze vragen waar wij graag uw mening over horen. 

Enquêtes

Wij hebben Bureau Lentekracht gevraagd om 2 enquêtes te houden.

  • In de periode van 26 oktober 2018 tot en met 7 november 2018 hebben zij alle huishoudens benaderd die zijn uitgenodigd voor de informatieavond. Zij vragen u dan naar onze communicatie: hoe vond u onze uitnodiging? Was de brief die we u hebben gestuurd duidelijk genoeg? Wat is uw mening over de informatie-avond?
  • In  februari 2019 benaderen zij alle huishoudens die een bakje hebben gekozen. Zij vragen dan naar uw ervaringen met het gebruik van het afvalbakje. 

Wat mag bij het GFT-afval?

Kijk op het overzicht voor wat er wel of niet bij het GFT-afval mag. Het is belangrijk om het GFT-afval niet te vervuilen met ander afval zoals papier en plastic, want dan kunnen we het niet meer gebruiken. 

Wel GFT

Geen GFT

Bladeren

Botjes

Brood

Dennennaalden

Doppen van pinda's en noten

Eierschalen

Etensresten

Kaaskorsten zonder plastic

Kattenbakkorrels met milieukeur

Koffiefilters en koffiedik

Mest van kleine huisdieren

Noten en pitten

Plantenresten en klein snoeiafval

Schillen van groenten en fruit

Schors

Stro, gras en bloemen

Theebladeren en theezakjes

Visgraten

Aarde (tuingrond)

Haren van mens en dier

Houtskoolresten

Kauwgum

Kerstbomen

Kurken

Lucifers

Melkpakken

Oases (steekschuim)

Papier

Pakken van vruchtensap

Potgrond

Schelpen

Sigarettenpeuken en as

Slachtafval

Stofzuigerzakken

Zand

Zand uit de vogelkooi

 

 

Uitgelicht

Uw Reactie
Uw Reactie