Groente-, fruit- en tuinafval

Groente-, fruit- en tuinafval is biologisch afval en wordt ook wel GFT genoemd. In Arnhem wordt het GFT gescheiden ingezameld. Ook losse bladeren horen bij het GFT. Onderaan deze pagina staat de lijst met wat er wel of niet bij het GFT mag.

Groene minicontainer

Bewoners van laagbouw gebruiken voor GFT-afval een groene minicontainer (kliko). Deze groene minicontainer wordt één keer in de 2 weken geleegd. In de winter is er minder tuinafval en daarom wordt in december, januari en februari het GFT-afval één keer in de 4 weken opgehaald. U vindt de actuele ophaalgegevens van uw adres via onze digitale afvalwijzer. Het GFT-afval gaat naar een bedrijf dat het afval composteert. Meer informatie over minicontainers (ruilen/beschadigd, etc.).

Citybin

Bewoners van hoogbouw kunnen het groente-, fruit- en tuinafval aanbieden in een citybin. Dit is een afsluitbare groene emmer van 40 liter. U zet de citybin aan de straat op dezelfde dag dat in uw buurt de groene minicontainers (kliko's) worden geleegd. Een citybin kunt u aanvragen bij SUEZ via www.afvalbalie.nl. Als u wilt weten wat de GFT-ophaaldag in uw buurt is bel dan met SUEZ, tel. 0800 366 69 99

Sommige flats doen mee aan de proef met GFT scheiden in de hoogbouw. Bij deze flats staat een container om GFT-afval in te doen. Citybins worden daar niet meer geleegd door SUEZ tijdens de proef. 

Grof tuin- en snoeiafval

Groot en zwaar tuinafval mag niet in de groene minicontainer. Grote takken en (stukken) stam horen bij het grof tuin- en snoeiafval. Dit grof tuin- en snoeiafval kunt u gratis aan huis laten ophalen of gratis wegbrengen naar het afvalbrengstation. In de maanden november t/m februari wordt het grof tuin- en snoeiafval niet aan huis opgehaald. U kunt het dan wel gratis wegbrengen naar het afvalbrengstation.

Let op: de Japanse duizendknoop hoort bij het restafval, omdat er uit één stukje wortel of stengel weer een nieuwe plant kan groeien. De plant kan straten en tuinen slopen.

Green Bag Service

In de Green Bag kunt u 1 m3 fijn groen afval kwijt zoals bladafval of snoeiafval. De Green Bag kunt  bestellen via www.afvalbalie.nl. Een zak kost €17,50, bij afname van 2 zakken kost de 2e zak €3,50. Na betaling wordt de Green Bag bij u thuis bezorgd. Is de zak vol? Geef dan via www.afvalbalie.nl aan dat u een volle zak wil laten ophalen. Zet de zak aan de openbare weg op zo'n manier dat de inzamelwagen er goed bij kan. Plaats de zak dus niet tegen een paal of container en ook niet onder een carport of afdak. De zak wordt opgehaald door SUEZ.

Compostvat

Heeft u een tuin? Dan kunt ook van het tuinafval en keukenafval compost maken. Bij het afvalbrengstation kunt u een speciaal compostvat kopen.

Jus en frituurvet

Jus of frituurvet mag wel bij het GFT-afval maar het kan uw container vervuilen. Doe het in een oude plastic fles bij het restafval. Of breng het naar een afvalbrengstation.

Tuinaarde en potgrond

Alleen aanhangende grond aan plantenresten mag bij het GFT-afval. 

Wel GFT

Geen GFT

Bladeren

Botjes

Brood

Dennennaalden

Doppen van pinda's en noten

Eierschalen

Etensresten

Kaaskorsten zonder plastic

Kattenbakkorrels met milieukeur

Koffiefilters en koffiedik

Mest van kleine huisdieren

Noten en pitten

Plantenresten en klein snoeiafval

Schillen van groenten en fruit

Schors

Stro, gras en bloemen

Theebladeren en theezakjes

Visgraten

Aarde (tuingrond)

Haren van mens en dier

Houtskoolresten

Kauwgum

Kerstbomen

Kurken

Lucifers

Melkpakken

Oases (steekschuim)

Papier

Pakken van vruchtensap

Potgrond

Schelpen

Sigarettenpeuken en as

Slachtafval

Stofzuigerzakken

Zand

Zand uit de vogelkooi