Grofvuil

Grofvuil is huishoudelijk afval dat groot en zwaar is en niet in de ondergrondse restafval container of minicontainer voor restafval past. Grofvuil kunt u zelf wegbrengen of laten ophalen.

Bouw- en sloopafval zoals puin, gips en isolatiemateriaal vallen niet onder het grofvuil, maar kunt u wel naar het afvalbrengstation brengen. 

Grofvuil wegbrengen

In grofvuil zitten nog veel bruikbare grondstoffen. Daarom vragen we u het grofvuil zoveel mogelijk naar het afvalbrengstation te brengen. Daar wordt het grofvuil gescheiden, waardoor de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Grofvuil kunt u 6 keer gratis bij het afvalbrengstation aanbieden tot een maximum van 6 kubieke meter (m3) per jaar. Komt u vaker of biedt u meer per keer aan? Dan wordt er per afvalstroom afgerekend. Bekijk de tarievenlijst.

Neem uw afvalpas en legitimatiebewijs mee. Deze zijn nodig om uw grofvuil naar het afvalbrengstation te brengen. 

Milieubak voor klein grofvuil

Past het grofvuil in een boodschappentas of verhuisdoos? De Milieubak komt 4 keer per jaar langs in uw buurt. Daar kunt u klein grofvuil gratis inleveren. 

Grofvuil laten ophalen

Voor bepaalde soorten grofvuil kunt u een ophaalafspraak plannen. Vanaf 6 februari 2023 is dat 2 keer per jaar gratis. Per keer kunt u 1m3 aanbieden. Op de website en in de app van Prezero kunt u een ophaalafspraak maken.

Voorbeelden van grofvuil dat u kunt laten ophalen zijn vloerbedekking, laminaat, (kapot) meubilair, luxaflex en grote plastic voorwerpen zoals emmers en speelgoed.

Voor (grote) elektrische apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en -drogers en matrassen maakt u een aparte ophaalafspraak.

Wilt u vaker dan 2 keer grofvuil op laten halen? Dan moet u wel betalen. De kosten voor het ophalen bedragen € 36,50 per m3 en het bedrag wordt bij het maken van de afspraak vooruit betaald. Maak online een afspraak bij PreZero om uw grofvuil op te laten halen. Telefonisch een afspraak maken is niet mogelijk.

Afspraak grofvuil ophalen

(openen in Google Chrome)

Aanbiedregels

Houdt u zich aan de volgende regels wanneer u grofvuil aanbiedt:

  • grote meubels zoveel mogelijk uit elkaar halen
  • losse stukken moet u bundelen
  • de bundels mogen maximaal 1,5 meter lang zijn en 15 kilo wegen
  • grofvuil moet op de afgesproken dag vóór 7.30 uur buiten worden gezet.
  • zet het grofvuil altijd aan de openbare weg, het liefst voor uw eigen woning. Zo kunt u erop toezien dat anderen er geen afval bij zetten.
  • zet grofvuil nooit zomaar op straat of naast een container, dat kan u een flinke boete opleveren.

Het grofvuil dat aan huis wordt opgehaald

Grofvuil wel opgehaald

Grofvuil niet opgehaald*

Vloerbedekking

Puin

Kapotte meubelen

Grof oud ijzer

Kapotte tuinmeubelen

Gips (platen)

Luxaflex

Zand, grond en grind

Hout

Autobanden

Spaanplaat

Geïmpregneerd hout en bielzen

Matrassen**

Boomstronken

 

Klein Chemisch Afval (KCA)

 

Glas

 

Oud papier en karton

 

Textiel

* Afval dat niet bij het grofvuil hoort en dat u niet thuis kunt laten ophalen, kunt u wel wegbrengen naar een van de afvalbrengstations

** Matrassen kunt u gratis op laten halen door 2Switch. U kunt hiervoor een afspraak maken: online via de inzamelwijzer van PreZero of telefonisch via de PreZero Servicelijn op 0800-3666999.