Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD)

Drie soorten afval samen in één zak: dat is de afvalstroom PMD. In het overzicht ziet u direct om welk afval het gaat.

In het PMD mogen drie soorten verpakkingen: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken. In de recycle-fabriek sorteren ze alles en wordt het afval gebruikt om weer nieuwe producten te maken.

wat mag wel mee met pmd

Twijfelt u of een product bij het PMD-afval hoort? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl  van Milieucentraal (ook als app beschikbaar). Hier typt u het product in en ziet u direct in welke afvalbak het thuishoort.

Gratis zakken

Voor het PMD-afval zijn gratis afvalzakken beschikbaar. Het is belangrijk dat u deze afvalzak gebruikt, of een andere doorzichtige zak, zodat controle van de inhoud mogelijk is. De vuilnismannen mogen  andere zakken niet meenemen. U kunt de speciale PMD-zakken gratis online bestellen via www.zakkenbestellen.nll of ophalen bij een supermarkt of wijkwinkel in de buurt. (pdf, 25kB).

Zoek op de kaart een afhaalpunt voor de speciale PMD-zakken bij u in de buurt:

afhaalpunten pmd zakken op de kaart

Ophalen of wegbrengen

Als er bij u nog géén Omgekeerd Inzamelen is, dan zet u de PMD-zak op de ophaaldag  voor 7.30 uur aan de straat. De zakken met PMD-afval worden 1 keer in de 2 weken opgehaald. Wanneer? Dat vindt u op www.arnhem.nl/afvalwijzer.

Als er bij u wél Omgekeerd Inzamelen is dan doet u de PMD-zak in een ondergrondse PMD-container (hoogbouw) of in de grijze minicontainer (laagbouw). Deze minicontainers worden 1 keer in de 4 weken geleegd. De ophaaldagen kunt u vinden op www.arnhem.nl/afvalwijzer. 

Als er op de afvalwijzer geen ophaaldag voor PMD wordt aangegeven dan moet u het PMD wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt.

Aanbiedregels

Zorg dat de zakken niet wegwaaien. Dit kan door ze aan elkaar te binden. Maak ze niet vast aan een container of kliko. Knoop de zakken goed dicht. Dit voorkomt dat er afval uitwaait. Bedankt voor uw medewerking.

Als PMD-afval is afgekeurd

Het scheiden van PMD-afval is niet makkelijk. Het moet zorgvuldig gebeuren anders kunnen we het niet hergebruiken en is alle moeite voor niets geweest. We houden daarom controles en het kan zijn dat uw PMD-afval wordt afgekeurd.

Voor afkeur van PMD-afval kunnen twee redenen zijn:
1. het zit in een ondoorzichtige zak en we kunnen niet zien wat erin zit
2. het is teveel vervuild met ander afval
Bij afkeuring wordt altijd aangegeven om welke reden het gaat.
 

Wat kunt u doen met het afgekeurde PMD-afval?

  • U kunt nog eens goed kijken of u het afval wel in een doorzichtige zak heeft gedaan (in een minicontainer mag ook los PMD-afval).
  • U kunt kijken welk afval de vervuiling is en dit eruit halen (vaak piepschuim of hard plastic zoals speelgoed, soms ook grote metalen dingen zoals pannen. Bij PMD gaat het echt alleen om VERPAKKINGEN).
  • Vervolgens kunt u het PMD-afval in een ondergrondse container voor PMD doen.
  • Is het erg vervuild, doe het dan in een ondergrondse container voor restafval.
     

 

Uitgelicht