Zwerfafval opruimen

Zwerfafval zoals blikjes, plastic zakjes, papier, flesjes, sigarettenpeuken en kauwgom hoort niet in onze stad. Toch komen we het veel tegen. Minder zwerfafval zorgt voor een fijnere leefomgeving. In Arnhem zijn ruim 600 betrokken zwerfafvalvrijwilligers. Daar zijn we trots op. Zij ruimen afval op dat op straat belandt en rondzwerft door onze buurten en parken, over onze sportvelden en langs de Rijn. Kom ook in actie tegen zwerfafval. Samen zorgen we voor een schone stad.

Zwerfafvalpas voor vrijwilligers

Op 1 juli 2020 verandert de afvalstoffenheffing. U betaalt dan een lager vast deel en een variabel deel. Via het variabele deel betaalt u € 0,80 voor elke keer dat u restafval weggooit in de ondergrondse container voor restafval. Wij willen natuurlijk niet dat vrijwilligers moeten betalen voor zwerfafval van een ander. Daarom hebben wij een zwerfafvalpas voor vrijwilligers. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Meld u dan aan als zwerfafvalvrijwilliger door  het aanmeldformulier in te vullen. U moet dit formulier ook invullen als u al langer actief bent in onze stad. 

Zwerfafval en corona

Raak geen zwerfafval aan zonder handschoen (van latex of rubber) of grijper. Gooi de handschoenen na gebruik weg. Gooi het zwerfafval direct weg in een afvalbak of gebruik het zwerfvuilklepje. U hoeft zich niet schuldig te voelen als u even geen zwerfafval meer opruimt. Veiligheid gaat altijd voor. Meer informatie vind u op de website van het NVRD.

Houd een stukje Arnhem schoon

Wilt u meehelpen zwerfafval aan te pakken? Start uw eigen opschoonactie of opschoonrondje. U kunt met een paar uurtjes afvalruimen al in actie komen tegen zwerfafval. Bijvoorbeeld door iedere dag iets van de stoep te rapen of iedere week een opschoonrondje door de buurt te maken. Meld u aan als zwerfafvalvrijwilliger en geef aan welk deel van Arnhem u schoonhoudt. Uw eigen straat, een deel van de buurt of park, rondom school of een speeltuin. Op een kaart laten we zien waar allemaal zwerfafval wordt opgeruimd, maar niet door wie. Geregistreerde zwerfafvalvrijwilligers komen in aanmerking voor de zwerfafvalpas. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Met deze pas kunt u zwerfafval kosteloos weggooien in de ondergrondse restafvalcontainer. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier zwerfafvalvrijwilligers. 

Opschoonmaterialen

Wilt u graag gebruik maken van een afvalgrijper, afvalring en/of een #arnhemschoon hesje? U kunt op vertoon van uw zwerfafvalpas de opschoonmaterialen afhalen in de Boerderijwinkels van Stadsboerderij de Korenmaat of Stadsboerderij Presikhaaf. Kijk op de website voor de openingstijden.

Heeft u geen zwerfafvalpas? Mail dan naar afval@arnhem.nl, dan zorgen wij ervoor dat het voor u wordt klaargelegd bij Natuurcentrum Arnhem. Opschoonmaterialen die u niet meer gebruikt of nodig heeft, kunt u hier ook weer afgeven. Ook kapotte materialen kunt u hier omwisselen. 

Houdt er bij het opruimen van zwerfafval rekening mee dat we werken met afvalringen en zakken van 60 liter! Zorg ervoor dat u de 60 liter afvalzak niet volledig vult. Vervang de zak tijdig, zodat deze goed in de verzamelcontainer voor restafval past. Het bijplaatsen van afvalzakken naast containers is verboden, dit geldt ook voor zakken met zwerfafval.

Afvalbakken, adoptie en zwerfvuilklepjes

De afvalbakken in de openbare ruimte zijn bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Om deze reden worden de afvalbakken voorzien van een tussenstrip. De inwerpopening blijft groot genoeg om er klein afval en zwerfafval in te gooien, maar klein genoeg om afvaldumping tegen te gaan. 

Ziet u ergens zwerfafval liggen? Dan kunt u dit weggooien in een openbare afvalbak of gebruik het zwerfvuilklepje dat in veel ondergrondse restafval containers zit. Ontbreekt er een zwerfvuilklepje in een ondergrondse container? Vraag dan eenvoudig een klepje aan via de Fixi-app

Mist u op een plek een afvalbak in de openbare ruimte? Dan kunt dit melden en adoptant worden van deze afvalbak. Wij zorgen voor plaatsing van de afvalbak en u zorgt er voor dat deze geleegd wordt. Omdat de inwerpopening van de containers voor restafval zijn verkleind, krijgen de adoptiebakken een extra bodem. Hiermee verliest de afvalbak maximaal 20% aan capaciteit, maar past de afvalzak goed in de ondergrondse restafval container. Neem contact op met het wijkplatform  om te kijken of er een afvalbak geplaatst kan worden en voor verdere uitleg. 

Opschoonacties voor iedereen

Afvalestafette

In maart, de week voorafgaand aan de landelijke opschoondag, gaat de Afvalestafette door Arnhem met ruim 2.000 zwerfafvalopruimers! De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de gemeente. Veel basisscholen doen mee. Ook sluiten steeds meer bewoners, vriendengroepen en bedrijven zich aan. Meer informatie of aanmelden? Kijk bij Natuurcentrum Arnhem 

KinderWijkTeam

Het KinderWijkTeam loopt het hele jaar door de verschillende wijken van Arnhem om zwerfafval te ruimen. Gewapend met grijpers en vuilniszakken trekken kinderen van 7 t/m 12 jaar hun eigen wijk in om zwerfvuil op te ruimen. Dit is een educatief project rondom het thema natuur, milieu en zwerfafval. Meer weten? Kijk bij het KinderWijkTeam 

Schone Rivieren

Ieder jaar worden er rond april en november opschoonacties langs de uiterwaarden van de rivieren georganiseerd. Samen met het landelijke project Schone Rivieren worden alle uiterwaarden opgeschoond en wordt vervuiling van de rivieren voorkomen. Samen met onze buurgemeenten zorgen wij voor een schone Rijn met onze Rijn-jutters. Groepen en verenigingen vanaf 10 personen kunnen zich aanmelden als Rijn-jutter via arnhem@afval.nl. Voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage voor de clubkas. 

Zwerfafvalbrigades

Veel vrijwilligers en organisaties zetten zich gezamenlijk in voor het voorkomen en opruimen van zwerfafval in de wijk. De gemeente ondersteunt deze 'zwerfafvalbrigades'. We geven materiaal in bruikleen en we bieden een zwerfafvalpas voor het weggooien van het opgeruimde zwerfafval. Doe mee en versterk een van onze zwerfafvalbrigades, zoals Heel Arnhem Schoon, De Laar Schoon of Schoon Klarendal. 

Landelijke Opschoondag

Op de 3e zaterdag van maart wordt de Landelijke Opschoondag voor een 100% zwerfafvalvrij Nederland georganiseerd. De Landelijke Opschoondag is hét moment voor inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen om samen in actie te komen voor een buurt zonder zwerfafval. Wilt u ook een actie landelijk aanmelden? Dat kan op de website van NederlandSchoon  

World Cleanup Day

De grootste wereldwijde opruimactie van het jaar vindt plaats in september. Samen met 180 andere landen worden de handen uit de mouwen gestoken om de wereld een beetje schoner te maken. De Nederlandse editie wordt gecoördineerd door Plastic Soup Foundation. Uiteraard kunt u op deze dag ook meehelpen opruimen.
 

Litterati-app

Litterati is een app die het mogelijk maakt zwerfafval te verminderen. Tijdens een opruimactie kunt u het opgeruimde afval vastleggen met behulp van de Litterati-app op uw mobiele telefoon. Zo bouwt u mee aan een landelijke database. Door zwerfafval beter in kaart te brengen kunnen de bronnen van het probleem geconfronteerd worden met hun afval. De app kunt downloaden via Google Play of de IOS Store. Ga voor meer informatie naar de website van WolrdCleanupDay/Litterati.