Ondernemers die al hulp kregen

Graag delen wij een aantal succesverhalen van ondernemers die zij bereikt hebben tijdens de coronacrisis. Door samen met ons of een van onze samenwerkingspartners de mogelijkheden te bekijken, kon er passende ondersteuning worden aangeboden.

Het is toch fijn als iemand over je schouder meekijkt

Nicole Spee heeft al 35 jaar een praktijk voor huidverzorging aan huis. Zo kon ze ondernemen naast de opvoeding van haar kinderen. Ook toen ze 3 jaar geleden ziek werd kon ze haar werk gedeeltelijk voortzetten terwijl ze behandeld werd en moest herstellen. In dezelfde periode verhuisde ze vanwege de gezondheid van haar man naar een appartement. Daar is haar praktijkruimte beperkt en kan ze haar bedrijf niet laten groeien. De coronamaatregelen zorgden er uiteindelijk voor dat Nicole helemaal niet meer kon werken. "Ik had ineens geen doel meer. Ik was soms best wel down. Wat moest ik nu gaan doen?" In die tijd zag ze een bericht over de ondernemersondersteuning via de gemeente. "Als ondernemer ben je gewend om alles zelf te doen. Maar het is toch fijn als iemand over je schouder mee kijkt. Nicole meldde zich aan. Zo kwam ze terecht bij 50 Company, een loopbaancentrum voor 50 plussers. "De gesprekken daar zetten me aan het denken. Mijn moeder woont in een zorgcentrum in Arnhem en ineens wist ik het: daar wil ik mijn kennis en ervaring inzetten en een praktijk starten. Ik wil huidverzorging bieden, afgestemd op de individuele bewoner." 
Het zorgcentrum reageerde positief en wil een bedrijfsruimte beschikbaar stellen. Ze hebben Nicole gevraagd om een businessplan op te stellen. Wat haar betreft begint ze zo snel mogelijk. " Mijn moeder was 50 jaar huidspecialiste met een praktijk en winkel in Arnhem. Ik zou het zo leuk vinden dat zij de zaak nog kan openen. In de tussentijd doe ik administratief werk bij de GGD. Ik hoop al wat reserves op te bouwen zodat ik kan investeren. Ik heb er weer zin in. Zonder de hulp van het loopbaancentrum en gemeente had ik deze nieuwe uitdaging niet bedacht en opgezet."

Nicole Spee
ABC Totaalkosmetiek en Huidzorg Arnhem

aukje

Soms ligt de oplossing dichter bij dan je denkt

Aukje Kerkhof heeft al 20 jaar een productiehuis voor creatieve en muzikale theateracts. Ze doet 'supertolle' dingen: zingt schlagers en geeft jodelles. Daarnaast is ze grafisch ontwerper. Vorig jaar stopte haar werk abrupt door de uitbraak van corona. Aukje: "Mijn hele sector lag stil. Moet je je voorstellen: veel collega's om je heen hebben ineens niks meer te doen. Mensen met een hypotheek, kinderen, schulden; het was diepe rouw." Aukje bleef gelukkig ondernemend en actief. Maakte filmpjes met sketches van Naaisalon de Roze Naad voor social media en bedacht een nieuw product: 'Een Helend Beeld'." Dat komt erop neer dat ze beelden 'hertekent' die herinneren aan een nare gebeurtenis. Zo krijgen die een nieuwe betekenis en dat werkt helend. Dit nieuwe idee staat in de kinderschoenen en brengt nog te weinig op. Ze moest er iets bij gaan doen. Zelf bedacht ze dat een baan in de zorg goed bij haar zou passen. Ze had alleen in geen jaren meer gesolliciteerd. "Ik heb een leuk maar raar cv. Daarom was ik erg blij met de ondersteuning van de gemeente. Ik kreeg heel concrete en bruikbare tips om te solliciteren." Inmiddels heeft Aukje een baan van 20 uur gevonden in de kraamzorg. "Toen ik de baan kreeg, was ik zó opgelucht. Ze zeiden dat ze heel graag met mij verder wilden. Dat raakte me echt."
Om 'Een Helend Beeld' verder te ontwikkelen, kon ze via de gemeente ook kosteloos een Qredits-training volgen. "Van ervaren ondernemers kregen we online trainingen in bijvoorbeeld marketing, financiën en social media. Het was heel leerzaam en van een goed niveau. Ik vond het leuk om eens met een andere blik naar mijn bedrijf te kijken. Je zit toch met je eigen blinde vlekken. Iemand uit een andere sector kan je daar met wat simpele vragen uit helpen. Ik dacht eerst dat ik misschien alles over een heel andere boeg moest gooien. Maar het is zonde om je know how niet meer te gebruiken. Soms ligt de oplossing veel dichter bij dan je denkt en hoef je maar íets te veranderen om weer succesvol te zijn." 

Aukje Kerkhof van Firma Buitenspelen