Koningsdag Arnhem 2023

Op woensdag 26 en donderdag 27 april 2023 vieren we in Arnhem weer Koningsnacht en Koningsdag met veel festiviteiten in de stad. Samen maken we er weer een gezellig feest van. Op deze pagina vindt u informatie over onder andere het programma, wegafsluitingen en andere bijzonderheden.

Programma

Benieuwd wat er te doen is op beide dagen? Het gehele programma is terug te vinden op www.koningsdag-arnhem.nl

Opbouw van podia, start- en eindtijden

Vanaf zaterdag 22 april starten de voorbereidingen in de (binnen)stad. Denk aan de opbouw van podia, versiering van de stad en het plaatsen van toiletvoorzieningen en crowd control schermen.

(Brom)fietsvrije zone

Om de straten vrij te houden voor hulpdiensten mogen op de Korenmarkt, Jansplaats en Jansplein en omgeving geen bromfietsen en fietsen worden geplaatst. Om precies te zijn gaat het om de volgende straten en pleinen: De Duizelsteeg, Hoogstraat, Jansplaats, Jansplein, Janssteeg, Janspoort, Jansstraat, Korenmarkt, Korenstraat, Korte Hoogstraat, Molenstraat, Luthersestraat, Munterstraat, Pauwstraat, Rozemarijnsteeg, Tullekenssteeg en Varkensstraat. Op woensdag 26 april en donderdag 27 april worden (brom-)fietsen daar geruimd.
Fietsstalverbod kaart
Afbeelding van straten en pleinen waar het fietsstalverbod geldt.

Fietsenruiming woensdag 26 en donderdag 27 april 2023

In de periode voorafgaand aan Koningsdag zijn wij al druk bezig met het labelen en verwijderen van weesfietsen. Op 23, 24 en 25 april worden er extra stuurlabels om (brom-)fietsen en scooters gehangen in het evenementengebied op en rond de Korenmarkt. De stuurlabels kondigen een ruimingsactie aan op woensdag 26 en donderdag 27 april.

Verkeersmaatregelen

Zowel tijdens Koningsnacht als Koningsdag is de hele Arnhemse binnenstad - inclusief de Weerdjesstraat - afgesloten voor alle verkeer. Dat is het gebied tussen de Rijn en de centrumring. De wegen zijn afgesloten op woensdag 26 april van 19.00 uur tot 01.00 uur en op donderdag 27 april van 12.00 uur tot 01.00 uur. Automobilisten worden hier op geattendeerd en omgeleid. 

Parkeren

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag is een groot aantal parkeerplaatsen in de binnenstad niet beschikbaar. Dat geldt ook voor de Trans, omdat daar een evenement plaatsvindt. In verband met de op- en afbouw van dit evenement is de Trans van zaterdag 22 april tot en met zaterdag 29 april niet te gebruiken. De parkeergarages in het centrum zijn gewoon open voor iedereen, met uitzondering van Rozet aan de Langstraat. Die garage is tijdens Koningsnacht- en dag alleen beschikbaar en bereikbaar voor abonnementhouders. 

De onderkade (Rijnkade) is dit jaar tijdens de afsluiting van de Trans (22 t/m 29 april) de hele dag beschikbaar als parkeerterrein. Het verbod voor motorvoertuigen dat daar normaal gesproken geldt tussen 16.00 uur en 06.00 uur, wordt gedurende deze dagen opgeheven.

Muziek en overlast melden

Muziek buiten is alleen mogelijk met een evenementenvergunning. Om de overlast voor omwonenden te beperken moet op beide dagen alle muziek buiten om uiterlijk 00.00 uur stoppen. 

Ook goed om te weten: tussen Koningsnacht en -dag en na Koningsdag wordt de stad in de nacht schoongemaakt (vanaf ongeveer 04:00 uur). Dit kan mogelijk voor een korte periode bij u in de buurt voor enige geluidsoverlast zorgen. Later starten met de schoonmaak is helaas niet mogelijk omdat de stad dan niet op tijd schoon is. Uiteraard proberen wij de overlast tot een minimum te beperken.

Ervaart u geluidsoverlast gedurende de festiviteiten? Dan kunt u dit eenvoudig melden bij het Provincieloket via https://milieuklacht.gelderland.nl. Ervaart u andere overlast in de openbare ruimte, kijk dan op de pagina Melding of klacht openbare ruimte om dit door te geven.

Verplaatsing warenmarkt

Ook op de Markt vinden tijdens Koningsnacht en Koningsdag festiviteiten plaats. Op vrijdag 28 april is er geen warenmarkt in verband met de afbouw van Koningsdag en op zaterdag 29 april zal de warenmarkt er iets anders uitzien dan dat u gewend bent op de zaterdag.

Intrekking terrassen

Een aantal horeca-ondernemers moet vanwege de vele festiviteiten en de op- en afbouw daarvan, tijdelijk het terras verwijderen. Zij hebben hierover een brief ontvangen. Om welke straten het precies gaat kunt u terugvinden op www.overheid.nl.

Veiligheid en gezelligheid

Om van Koningsdag en -nacht een gezellig en veilig feest te maken - voor bezoekers en bewoners - worden verschillende maatregelen genomen.

Alcohol-verkoopverbod voor supermarkten en cafetaria's

Alleen de horeca mag tijdens Koningsnacht en -dag alcohol schenken. Voor onder meer supermarkten en cafetaria’s geldt een verkoopverbod van alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse (alcohol to-go) in de periode van woensdag 26 april vanaf 18.00 uur tot vrijdag 28 april 06.00 uur. Dit verbod is ingevoerd om de openbare orde te kunnen handhaven.

NIX18

NIX18 betekent dat onder de leeftijd van 18 jaar geen alcohol wordt verkocht of geschonken. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar zijn er speciale posten op het Stationsplein, Markt en de Trans. Zij kunnen hier een polsbandje halen dat geldig is voor de hele binnenstad.

Glasvrije zone

Het meenemen en achterlaten van glazen door bezoekers zorgt voor veel overlast en brengt risico’s met zich mee. Daarom is de binnenstad tijdens Koningsnacht en -dag een glasvrije zone. Om een boete te voorkomen kunnen bezoekers hun meegebrachte glaswerk vrijwillig deponeren in één van de zes glascontainers die door de gemeente zijn neergezet. Deze containers staan ter hoogte van (de ingangen van) het station, Willemsplein, Korenmarkt, Turfstraat, Markt en Roermondsplein. Ook de horeca moet er voor zorgen dat bezoekers geen glazen en flessen vanuit de horecazaak mee naar buiten nemen. Maak daarom altijd gebruik van plastic bekers of plastic flesjes.

Tekstschermen en looproutes

Ook dit jaar wordt er weer gebruik gemaakt van tekstschermen voor crowd-control. Hiermee kan het publiek bijvoorbeeld gewezen worden op te volle plekken in de stad. Op drukke punten in de stad staan ook regelaars om te wijzen op de gewenste looproutes.