Luchtballonnen en Luchtvaartshow

Wilt u een luchtballonnen oplaten of een luchtvaartshow organiseren? Om het verkeer in het luchtruim veilig te houden, vraagt u een verklaring aan.

Ook voor het opstijgen met een heteluchtballon moet u een verklaring aanvragen.

Verklaring nodig?

Voor het oplaten van een vrije ballon, kabelballon of een luchtvaartshow buiten een vliegveld heeft u van de gemeente een verklaring van geen bezwaar nodig. Voor het oplaten van minder dan 1000 stuks kleine, speelgoed-luchtballonnen hoeft u geen verklaring aan te vragen. Wel als u meer dan 1000 ballonnen oplaat of als u ballonnen met metalen delen, bijvoorbeeld aluminium delen, oplaat.

Kosten

Het in behandeling nemen van een aanvraag verklaring van geen bezwaar van de gemeente kost € 82 (Legesverordening 2020).

Verklaring aanvragen

  • U kunt hier het aanvraagformulier Luchtballonnen en luchtvaartshow (pdf, 73 kB) invullen. Uw aanvraagformulier stuurt u naar de afdeling Vergunning en Handhaving postbus 9200, 6800 HA Arnhem. Afhankelijk van de vergunning wordt uw aanvraag ter advisering voorgelegd aan de politie, brandweer en gemeentelijke afdelingen. U ontvangt binnen een week een ontvangstbevestiging. Gemiddeld ontvangt u na drie weken bericht of de vergunning is verleend.
  • Met de verklaring van geen bezwaar van de gemeente vraagt u vervolgens aan de Rijksluchtvaartdienst om toestemming. Zie ook www.verkeerenwaterstaat.nl.
  • Is het terrein niet van de gemeente of van uzelf? Voeg dan een kopie van de toestemming van de eigenaar van het terrein bij de aanvraag.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met de beslissing die de gemeente heeft genomen over uw eigen aanvraag of over de aanvraag van iemand anders, waar u rechtstreeks bij betrokken bent, kunt u bezwaar maken.

Vragen?

Neem contact op met de Afdeling Vergunning en Handhaving via het contactformulier of telefoonnummer 0800-1809.