Arnhem eerste Nederlandse stad met een straatcurator

De gemeente Arnhem stelt als eerste Nederlandse gemeente een straatcurator aan: Vincent William. De gemeente stelt voor het cureren van muurschilderingen in de stad een jaarlijks bedrag van in totaal 70.000 euro tot tenminste 2027 ter beschikking. De aanstelling van William past in de nieuwe werkwijze voor street art.

De kersverse straatcurator zal dit jaar zorgen voor twee tot drie nieuwe muurschilderingen in de stad en daarna het stokje weer overgeven aan een nieuwe curator. Juist nu kunst voor iedereen onder druk komt, vindt de gemeente het van belang om te investeren in kunst in de stad. 

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur: “Street art is een belangrijke kunstvorm. Het wordt steeds populairder én het is voor elke Arnhemmer zichtbaar! Daarom hebben we een nieuwe werkwijze voor street art om te zorgen voor meer nieuwe initiatieven van Arnhemse kunstenaars, bedrijven en culturele instellingen. Om street art de aandacht te geven die het verdient, gaat de straatcurator aan de slag om meer muurschilderingen toe te voegen en zo te zorgen voor een vollediger kunstaanbod.” 

De taken van William zullen zijn zoals een museumcurator tentoonstellingen samenstelt. Hij zal de muurschilderingen in de stad cureren. William is een kenner van de Arnhemse, landelijke en internationale street art scene en zal zich inzetten dat het kunstaanbod in de openbare ruimte diverser en artistieker wordt. 

Dit jaar zal William twee tot drie muurschilderingen cureren. Hij selecteert geschikte locaties en voert gesprekken met betrokken partijen in de stad, zoals woningcorporaties. Daarnaast kiest hij de kunstenaars die de muurschilderingen zullen realiseren en zorgt hij voor de uitvoering van de projecten. 

Met deze nieuwe werkwijze en de aanstelling van de straatcurator zet Arnhem een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling en stimulering van street art. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de motie ‘Graffiti als kunstvorm’. De stad krijgt met de nieuwe werkwijze niet alleen een aantrekkelijker uiterlijk, maar biedt ook een platform voor lokale, nationale en internationale kunstenaars om hun werk te tonen.