Arnhem komt met plan voor gezondere leefomgeving

In een middelgrote stad als Arnhem is de druk op de ruimte groot. Wonen, mobiliteit, bedrijvigheid, het verdient allemaal een plek. Het is belangrijk om daarbij goed in het oog te houden, dat de gezondheid van de inwoners niet verslechtert, maar liefst juist verbetert. Het nieuwe Plan Gezonde Leefomgeving dient daarom als leidraad voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Maar ook gebieden waar nu al sprake is van een slechte luchtkwaliteit of veel geluidsoverlast, worden met dit plan aangepakt.

Wethouder Milieu, Marco van der Wel: 'Arnhem is met zijn bossen en parken nu al de groenste gemeente van Nederland en daar zijn we trots op. Toch zijn er ook hier nog steeds delen van de stad waar de leefomgeving niet gezond genoeg is en beter kan. Het is belangrijk dat we de gezondheidsdruk van het milieu serieus nemen. Te veel uitstoot door fossiel verkeer, te veel lawaai, licht of hitte, het gaat allemaal ten koste van de gezondheid van onze inwoners. Dat willen we veranderen, omdat het welzijn van iedere Arnhemmer ertoe doet, mens en dier.'

Aanpassingen voorkomen 

Onder het motto 'Arnhem Maakt Buiten Gezond' fungeert het Plan Gezonde Leefomgeving als een ‘paraplu’ voor gezondheid, waaraan andere plannen worden getoetst. Voorheen werd alleen gekeken of aan wettelijke normen was voldaan. Nu gaat Arnhem meer gebiedsgericht kijken naar de impact van plannen op de gezondheid van omwonenden. Daardoor moeten er uiteindelijk minder schadelijke stoffen in de lucht komen en moet er minder geluidsoverlast door verkeer ontstaan. Zo wil de gemeente voorkomen dat achteraf weer aanpassingen nodig zijn. 

Strengere normen 

Vooral de combinatie van slechte lucht en veel geluid is niet goed voor de gezondheid. Daarom kijkt het Plan Gezonde Leefomgeving naar de opeenstapeling van verschillende gezondheidseffecten, bij voorkeur op straat- of wijkniveau. Indien nodig hanteert de gemeente strengere normen, bijvoorbeeld bij een uitbreiding van de milieuzone. Ook het invoeren van lagere streefwaarden voor geluidsoverlast in woonwijken is een mogelijkheid. 

Vooruitstrevend beleid 

Nieuw en vooruitstrevend zijn de plannen om lichtvervuiling tegen te gaan en hittestress aan te pakken. Zo gaat Arnhem een overdaad aan lichtreclames aanpakken en de hoeveelheid licht in natuur en parken terugdringen. Door klimaatverandering zijn delen van de stad in het voorjaar en de zomer te warm. Ook dat is slecht voor de gezondheid van mens en dier. Voor de meest kwetsbare inwoners wil de gemeente het zogeheten Koele Netwerk realiseren, bestaande uit koele plekken en schaduwroutes. Daarnaast worden extra bomen geplant.