Arnhem komt met plukkaart voor gratis noten en fruit

Op de site van de gemeente Arnhem staat een plukkaart met de locaties van noten- en fruitbomen op openbare plaatsen. Liefhebbers van tamme kastanjes, kersen, appels en ander gezond en vers voedsel mogen hiervan gratis plukken. De plukkaart is een uitvloeisel van de gemeentelijke zienswijze om mensen en voedsel met elkaar in verbinding te brengen, en sluit aan bij de visie op stadslandbouw en een ‘eetbare stad’.

Wethouder Marco van der Wel (Natuur): ‘Arnhem heeft een lange traditie met het planten van plukbomen op openbare plaatsen. Als college vinden wij het belangrijk dat mensen de herkomst van hun voedsel kennen. Zelf noten en fruit zelf plukken bij de bron, namelijk van de boom, helpt bij dit bewustzijn. Om de Arnhemmers een handje te helpen, hebben we daarom deze plukkaart ontwikkeld.’ 

Meer dan 2.500 bomen 

Arnhems bekendste bomen zijn de zogeheten Poortwachters, 3 tamme kastanjes in het park Gulden Bodem, geplant rond 1650. Deze notenbomen waren oorspronkelijk bedoeld om de grens van de gemeente te markeren. Arnhem telt daarnaast nog een groot aantal noten- en fruitbomen die tientallen jaren of zelfs meer dan 100 jaar oud zijn. Met name de zuidkant van de gemeente leent zich door het Betuwse karakter goed voor de plant van plukbomen. In totaal staan op de plukkaart meer dan 2.500 noten- en fruitbomen. 

Spelregels 

Voor het plukken van gratis fruit en noten gelden wel een aantal spelregels. Zo is het belangrijk om goed te kijken of de vruchten wel rijp zijn, bijvoorbeeld door er even aan te trekken. Komt de vrucht niet los, dan is hij niet rijp. Daarnaast is het niet de bedoeling om in de bomen te klimmen of ze op een andere manier te beschadigen, bijvoorbeeld door het gooien van takken naar de noten of het fruit. 

Bekijk de plukkaart voor gratis noten en fruit met de spelregels

Plukfruit aan bomen