Arnhem krijgt extra dagopvang voor dak- en thuisloze inwoners
Er komt extra dagopvang voor dak- en thuisloze Arnhemmers, zodat zij het grootste deel van de dag een plek hebben om tot rust te komen. De gemeente start daarvoor een pilot van 2 jaar, samen met en op de plek van de huidige opvangvoorzieningen bij Het Kruispunt en De Duif. Het is de bedoeling dat de extra opvang nog voor de winter van start gaat.
Dagopvang voorziet in behoefte
In 2023 liet de gemeente onderzoeken of er onder dak- en thuislozen behoefte is aan een plek waar zij overdag kunnen verblijven. En of er aanvullingen nodig zijn op het bestaande aanbod voor dagopvang. Uit dat onderzoek bleek dat die behoefte er is en met deze pilot wordt daar nu in voorzien. Daarnaast verwacht de gemeente dat bewoners hierdoor minder overlast ervaren, omdat veel dak- en thuislozen dan vaker in de opvang en minder op straat zijn.
Werken aan een toekomst zonder dakloosheid
Wethouder Maatschappelijke Opvang Maurits van de Geijn: ‘Veel mensen die dakloos worden, krijgen het gevoel dat ze er niet meer toe doen. Alsof de omgeving hen alleen maar als overlast ziet. Dat is onterecht. De dakloze is geen probleem; dakloosheid is een probleem, een woonprobleem. Als gemeente zetten we ons keihard in om mensen die dak- of thuisloos zijn te helpen, nu ook met deze dagopvang. Zo bieden we dakloze Arnhemmers een plek om tot rust te komen en, zodra ze eraan toe zijn, te werken aan een toekomst zonder dakloosheid.’
22-uursopvang
Door deze verruiming van de openingstijden kunnen dak- en thuislozen er 22 uur per dag terecht. De nachtopvang in De Duif is open van 21.00 - 9.00 uur en de dagopvang in Het Kruispunt gaat open van 9.00 - 14.00 uur en van 16.00-21.00 uur. In de opvang kunnen ze advies krijgen, zaken regelen, zich ontspannen en eten en drinken krijgen. Van 14.00 tot 16.00 uur wordt de voorziening opgeruimd en schoongemaakt.
Groot compliment
‘Ik ben blij dat we dit samen met De Duif en Het Kruispunt kunnen realiseren’, vindt Van de Geijn. ‘En een groot compliment voor alle vrijwilligers die dit mogelijk maken.’De pilot duurt 2 jaar en wordt gedurende de hele looptijd gemonitord en periodiek geëvalueerd.