Arnhem schijnt nieuw licht op oorlogsverleden

Om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken neemt Arnhem deel aan het project Levenslicht. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde heeft een tijdelijk lichtmonument ontworpen. In Arnhem wordt een deel van het kunstwerk tentoongesteld.

Burgemeester Ahmed Marcouch: "Wat ik hoop voor Arnhem, is dat dit lichtmonument helpt ons waakzaam te maken voor actuele discriminatie, racisme en Jodenhaat in onze eigen omgeving, van voetbalveld tot sollicitatietafel, zodat wij als Arnhemmers stelling nemen en melding maken zodra wij dit zien. De vooruitgang begint bij waakzame ouders die zich verweren tegen de verborgen verleiding om onze kinderen op te voeden met alledaagse superioriteitsgevoelens voor ‘ons soort mensen’. Wethouder Hans de Vroome en ik maken ons sterk voor educatieve programma’s bij dit monument Levenslicht."
Doel van het tijdelijke monument is het bewustzijn te vergroten dat de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, onze buren waren. Burgemeester Ahmed Marcouch: "We werken aan een stad vol Arnhemmers die een beroep doen op zowel hun eigen unieke eigenschappen als op die van hun stadsgenoten, al dan niet met andere wortels."

Met de plaatsing van struikelstenen in de Arnhemse straten en door de recente onthulling van het Joods Herdenkingsmonument wordt dit deel van de Arnhemse geschiedenis ingevuld, maar het is nog altijd onderbelicht. Vanuit Arnhem werden 1.500 Joden gedeporteerd in de Tweede Wereldoorlog. 

75 jaar bevrijding

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het is de aanleiding voor het ontwerp van dit monument, in opdracht van het Comité 4 en 5 mei. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Deze traditie is als inspiratie gebruikt voor het kunstwerk. 

Na de landelijke onthulling op 16 januari 2020 in Rotterdam, wordt op 26 en 27 januari in Arnhem een deel van de stenen tentoongesteld. Het programma wordt in de komende maanden vormgegeven, samen met verschillende partners in de stad. De Joodse gemeenschap, de initiatiefnemers van het onlangs onthulde Joodse monument en een aantal onderwijspartners zijn hier nauw bij betrokken.