Herdenkingsmonument slavernijverleden komt in Zypendaal

Er komt een nieuw herdenkingsmonument in park Zypendaal. Het veld naast Huis Zypendaal wordt de nieuwe locatie voor een monument om het slavernijverleden te herdenken in Gelderland. Dit monument wordt samen met de Stichting Comité 30 juni - 1 juli gerealiseerd. Tot 5 april kunnen kunstenaars zich daarvoor aanmelden. Huis Zypendaal werd gebouwd door geld dat verdiend werd met de opbrengst van suikerplantages in Suriname.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder cultuur: "We hebben te lang het slavernijverleden genegeerd. Het leed klinkt echter door in ons heden. Het is belangrijk om te leren over dit deel en de verschrikkelijke verhalen van onze geschiedenis. Huis Zypendaal is ook onderdeel van het koloniale verleden van Gelderland en verbonden met het Nederlandse slavernijverleden. Het laat ons het grote geld zien dat is verdiend op de plantages, waar mensen als slaafgemaakten leefden. Het leert ons ook de geschiedenis van de Arnhemse Anna kennen, geboren op de plantage Vossenburg."

Barbara Esseboom, voorzitter Stichting Comité 30 juni-1 juli: “We zijn bezig om in Arnhem en Gelderland onze geschiedenis te erkennen. We erkennen de pijn die in onze Gelderse en Arnhemse gemeenschap leeft. Daarbij hoort dat wij als samenleving ook kunnen helen en groeien van deze pijn. Zypendaal is de plek waar de geschiedenis fysiek samenkomt door de directe connectie met de Trans-Atlantische slavernij. Daarom is deze plek zo belangrijk. Om niet alleen jaarlijks op 30 juni stil te staan bij deze geschiedenis maar het gehele jaar door elkaar de lessen hiervan te leren en te vertellen.” 

Het monument sluit aan bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij door Nederland (30 juni) en viering van Keti Koti (1 juli), waarin het Trans-Atlantisch slavernijverleden wordt herdacht. Bouwkamp: “Het is belangrijk dat meer Arnhemmers stilstaan bij dit deel van onze geschiedenis en hun kennis hierover vergroten. Over de geschiedenis, over hoe het doorwerkt in het heden en hoe we dit gezamenlijk kunnen veranderen in de toekomst.” 

De kunstopdracht

De kunstopdracht is een gezamenlijke inspanning van initiatiefnemers, betrokkenen en belanghebbenden en de gemeente. Er wordt gewerkt met een werkgroep die gezamenlijk ook de kunstenaars selecteert. Tot 5 april kunnen kunstenaars zich op geven. Naast de gemeente Arnhem draagt ook provincie Gelderland financieel bij. 

Ga naar de kunstopdracht

Huis Zypendaal
Afbeelding: Huis Zypendaal