Hooper Architects ontwerpt duurzaam zwembad Valkenhuizen

Het bureau Hooper Architects uit het Brabantse Oosterhout mag het ontwerp maken voor de nieuwbouw van het Arnhemse zwembad Valkenhuizen. Daartoe heeft de gemeente Arnhem maandag besloten als uitkomst van een (niet openbare) Europese aanbesteding.

Bureau Hooper Architects is geen onbekende in Arnhem. De beroemde Arnhemhal op Papendal is ook door hen ontworpen.

Zodra de opdracht binnenkort formeel is gegund, start het architectenbureau met het ontwerpen van de nieuwbouw. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2018 begonnen kan worden met de eerste voorbereidende (grond-)werkzaamheden. De daadwerkelijke bouw kan dan na de bouwvakvakantie van 2018 van start. Eind 2019 moet het nieuwe bad klaar zijn, waarna het oude gesloopt kan worden.

Ontwerpvisie Valkenhuizen

Eén geheel

Het nieuwe zwembad komt in de plaats van het nu oude bad. Het nieuwe bad zal aan de voorkant tegen het bestaande complex sporthallen worden gebouwd en daarmee één geheel vormen. Het sportcomplex krijgt zo een goede toegang en verbeterde uitstraling.
Wethouder sport, Gerrie Elfrink: "Door te kiezen voor een totaal nieuw bad kunnen alle moderne snufjes voor vernieuwing en verduurzaming worden toegepast. Dat het nieuwe bad tegen de bestaande sporthal wordt aangebouwd, zorgt bovendien voor besparing van kosten voor beheer en onderhoud. In combinatie met CIOS en alle andere activiteiten is Valkenhuizen hét breedtesportcentrum van het Oosten. En het krijgt nu ook weer de uitstraling die het verdient."

Verouderd

Hoewel het huidige zwembad Valkenhuizen goed onderhouden is en nog relatief goed oogt, is het technisch verouderd en aan groot onderhoud toe. Ook wat betreft energiegebruik is het veertig jaar oude zwembad niet meer van deze tijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat nieuwbouw efficiënter - en goedkoper - is dan renovatie van het bad. De gemeente Arnhem heeft eind 2016 dan ook twaalf miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuw, sober en doelmatig, maar bovenal duurzaam zwembad. Het nieuwe gebouw krijgt straks een 25 meter wedstrijdbad en een  instructiebad.

Ontwerp

Ten behoeve van de aanbesteding heeft de gemeente aan belangstellende architecten gevraagd een visie en een eerste voorzet voor een ontwerp te maken. Na beoordeling van de aangeleverde visies bleek de uitgewerkte visie van Hooper Architects duidelijk de voorkeur te hebben. Zodoende is voor deze partij gekozen. Het is nu aan de architect om de gepresenteerde visie uit te werken tot een voorlopig ontwerp. Het architectenbureau bekijkt samen met de gemeente hoe en wanneer omwonenden geraadpleegd kunnen worden over het ontwerp.

Uitgelicht