Integrale controles bij ondernemingen en woonpanden constateren veel overtredingen

Donderdag heeft de gemeente Arnhem met 2 integrale teams van agenten, handhavers, inspecteurs en douaniers op vrijwel alle controleerde locaties illegale verkoop geconstateerd van genotmiddelen, onveilige situaties of andere overtredingen. In de bezochte woonpanden zijn vrijwel overal overtredingen geconstateerd.

De douane heeft bij één van de onderzocht kleinere supermarkten duizend pakjes illegale sigaretten in beslag genomen. De politie heeft op meerdere plaatsen e-sigaretten gevonden, ook in anderstalige verpakking en ook zonder dat accijns is betaald, terwijl de handhavers van de gemeente een illegale slijterij onderzochten. De arbeidsinspectie verricht vervolgonderzoek naar de werknemers die zijn aangetroffen zonder papieren of met een uitkering. Ook de Nederlandse Warenautoriteit kan aan het werk tegen slechte hygiëne. De dierenpolitie kreeg een katje uit een vervuild hokje ter behandeling.

Eerlijk wint

Burgemeester Ahmed Marcouch over de integrale controle in de ondernemingen in Arnhem-Noord: ‘Onze partners en ons Arnhemse interventieteam leveren met de controles goed werk in onze strijd om bij ons in Arnhem eerlijk te helpen winnen van oneerlijk. Het regionale verband ‘Samen weerbaar’ tegen ondermijnende criminaliteit en andere misstanden kan niet zonder een eerlijk ondernemersklimaat, dit vinden gelukkig ook de meesten onder onze winkeliers en andere ondernemers’. Het controleteam van 15 mensen begon in Arnhem-Noord om 16.00 uur met de ondernemingen, vervolgde zijn weg bij de avondwinkels en besloot de route om 23.00 uur met de horeca. De samenstelling kon wisselen, dankzij de kwaliteit van de meldingen en signalen van de Arnhemmers en bezoekers.

Woonpanden

Intussen zijn donderdag bij de controle van 8 woonpanden in het Spijkerkwartier, Presikhaaf, Malburgen en Rijkerswoerd in zes panden illegale kamerverhuur of andere overtredingen geconstateerd, vaak bleken ook de voorschriften voor de brandveiligheid en de bouwtechnische staat overtreden. In één van deze woningen heeft de politie een persoon aangehouden die gezocht werd. Marcouch: ‘Ik merk dat onze bewoners opgelucht reageren op de komst van ons team. Blijf melden, want deze controles dienen inderdaad de veiligheid van de buurt’. De 10 handhavers, politieagenten en inspecteurs bezoeken in wisselende samenstellingen de woonpanden. De meldingen bleken terecht, er ligt veel werk voor de omgevingsdienst ODRA die erbij was voor brandgevaar en andere veiligheidsovertredingen en ook het team Burgerzaken heeft een nieuwe werkvoorraad aan adresonderzoeken. De arbeidsinspectie verricht eveneens vervolgonderzoek.

Melden

De salonhouder mag zelf sluiten. Pas als toch activiteiten plaats vinden, wordt de locatie verzegeld.

Marcouch laat niet af melden aan te moedigen, bij de politie via 0900 – 8844 en bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 en www.meldmisdaadanoniem.nl. Woonoverlast kan gemeld worden via onze website