Jongeren die 18 worden in Arnhem krijgen kaart met checklist voor ‘volwassen zijn’

Er komt veel op je af wanneer je 18 wordt. Je moet ineens van alles zelf kunnen regelen, zoals geldzaken, verzekeringen en dingen voor je opleiding. Om jongeren in Arnhem die 18 worden een handje te helpen, valt er vanaf nu rond hun 18e verjaardag een verjaardagskaart van de gemeente op de deurmat. De kaart wijst ze op wat ze moeten regelen en linkt naar de website van de gemeente Arnhem met meer informatie.

Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Wanneer je 18 wordt krijg je ineens allemaal rechten en plichten waar je eerst helemaal nog geen weet van had. Dat kan voelen als een hele grote stap. Met deze verjaardagskaart hopen we op een laagdrempelige manier die stap iets kleiner te maken. Daarmee kan een hoop ellende worden voorkomen en het vergroot de kans op een mooie start van je volwassen leven.” 

Een Kwikstart op je 18e 

Met het sturen van de verjaardagskaart aan jongeren die 18 worden, wil de gemeente jongeren op tijd te wijzen op zaken die ze moeten regelen als ze volwassen zijn. Ook helpt de kaart jongeren met vragen waar ze mee rondlopen en waarvan ze nog niet goed weten waar ze terecht kunnen. Via de verjaardagskaart worden jongeren ook gewezen op Kwikstart. Kwikstart is een website en app waarin jongeren lezen wat ze allemaal moeten regelen en hoe ze dat in Arnhem moeten doen. Van het inschrijven voor en vinden van een woonruimte tot hulp bij schulden via Opr€cht. En van het afsluiten van een zorgverzekering tot het aanvragen van je DigiD. 

Inbreng van jongeren 

De kaart is tot stand gekomen na een toezegging in de gemeenteraad. De inbreng van de gemeenteraad is meegenomen in het ontwerp. Ook hebben jongeren voor wie de kaart bedoeld is meegedacht. 

Wethouder Mark Lauriks overhandigt een groot eerste exemplaar van de verjaardagskaart aan Arnhemse Mert (17)
Wethouder Mark Lauriks overhandigt een groot eerste exemplaar van de verjaardagskaart aan Arnhemse Mert (17) die binnenkort 18 wordt en dan allerlei zaken ineens zelf moet regelen.