Levendigheid én intimiteit op Gele Rijders Plein

Een plein met twee gezichten. Dat is zoals het college van burgemeester en wethouders het Gele Rijders Plein voor zich ziet. Door op de plek waar nu de pergola staat ruimte te maken voor een zogenaamde 'roomdivider' krijgt het plein letterlijk twee kanten. Door de AKU-fontein op te knappen en er in de wintermaanden eventueel een ijsbaan van te maken wordt de reuring aan de kant van het Willemsplein versterkt. De kant van het plein richting Looierstraat moet een intiem plein worden door het meer te vergroenen. Met de nieuwe inrichting van het plein is een investering van bijna 2 miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel van het college.

In het plan (pdf, 2MB) van het college wordt de AKU-fontein opgeknapt en komt er een verhoogde vloer in, waardoor de fontein het hele jaar een functie heeft. Het plan voorziet ook in een vorm van bebouwing op de plek waar nu de pergola staat. Wat voor type bebouwing er komt wordt nog onderzocht, waarbij ook wordt gekeken naar wonen. Een functie die in de omgeving van het plein alsook in de binnenstad steeds meer ruimte krijgt. Ook fietsen krijgen in het plan ruimte. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het aanleggen van een verdiepte fietsenstalling bij de geplande bebouwing.

'Plein zoekt Smoel'

Met het plan dat nu voorligt, komt het college tegemoet aan het idee dat eind vorig jaar naar voren is gebracht door een ondernemer op het Gele Rijders Plein. Die wil in samenspraak met andere betrokkenen van het plein weer een plek maken waar mensen graag vertoeven. In maart heeft het college van burgemeester en wethouder vervolgens onder de noemer 'Plein Zoekt Smoel' inwoners, omwonenden en bezoekers gevraagd om hun ideeën voor het plein te delen. Dat heeft uiteindelijk tot een inspiratieboek met tientallen ideeën geleid.

Van en voor de stad

Verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden: "Het plan dat er nu ligt voor het Gele Rijders Plein is een plan van en voor de stad. Met dit plan nemen we als overheid onze verantwoordelijkheid om te investeren in de toekomst van het plein. "Het Gele Rijders Plein verdient beter", schreven we in onze uitnodiging aan de stad om met ideeën te komen. Dit plan maakt het beter."

Compacte binnenstad

Het plan past naadloos in de visie van de gemeente op de ontwikkeling van de Arnhemse binnenstad. In die visie staat dat het kernwinkelgebied kleiner en compacter wordt. De gemeente ziet voor zichzelf vooral een actieve rol weggelegd in de aanloopgebieden naar het kernwinkelgebied. Die actieve rol zit dus in een forse investering in de openbare ruimte van het gebied. De gemeente verwacht dat dit soort overheidsinvesteringen private investeringen uitlokt waardoor er een nieuwe dynamiek en prettige leefomgeving ontstaat.