Onderlangs wordt veiliger en groener

Werkzaamheden tussen Blauwe Golven en Utrechtseweg gaan van start. Onderlangs krijgt deze zomer een flinke makeover. De fietspaden aan beide zijden van de weg worden omgevormd tot comfortabele en brede fietspaden. Het kruispunt ter hoogte van ArtEZ wordt een voorrangspleintje, dat daardoor veel overzichtelijker en veiliger wordt voor alle verkeersdeelnemers. Doordat er asfalt verdwijnt, komt er meer ruimte voor bomen en groen. De werkzaamheden starten op 15 juli en duren tot het einde van 2024.

Groene entree naar de stad 

‘Onderlangs wordt weer een statige bomenlaan. Een mooie, groene entree naar de stad’, vertelt wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundić. De nieuwe fietspaden zijn van asfalt en worden 3 meter breed. De weg zelf wordt juist smaller en de busbaan verdwijnt. ‘Daar rijdt immers al jaren geen bus meer, dus die ruimte kunnen we beter voor fietsers, voetgangers en meer groen gebruiken’, aldus Kundić. ‘De parkeerplaatsen bij en tegenover het Rijnhotel worden anders ingericht, waardoor het voor fietsers en automobilisten veiliger wordt, maar er wel voldoende parkeergelegenheid blijft.’ 

Arnhem blijft bereikbaar 

De klus wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Vanaf 15 juli tot en met 18 augustus wordt het noordelijke deel van het voorrangsplein aangepakt en wordt begonnen met de nieuwe fietspaden. Onderlangs is dan helemaal afgesloten tussen de Blauwe Golven en de kruising met de Utrechtseweg. ArtEZ blijft bereikbaar via de Oude Kraan en de woonarken via de Boterdijk. Het overige verkeer wordt omgeleid via de John Frostbrug (vanuit Arnhem) of de Utrechtseweg en Schelmseweg (vanuit Oosterbeek). Vanaf 19 augustus gaat Onderlangs in de richting van Oosterbeek weer open en wordt de rest van het voorrangsplein en de fietspaden aangelegd. Intussen wordt er verder gewerkt aan de hoofdrijbaan, de fietspaden en de bermen. De planning is dat heel Onderlangs eind 2024 weer open kan. 

‘We doen dit soort klussen zoveel mogelijk tijdens de vakanties, zodat we de overlast zo minimaal mogelijk kunnen houden’, legt Kundić uit. Bewoners en bedrijven zijn over de werkzaamheden en de planning geïnformeerd. Zij kunnen de voortgang van de klus daarnaast via een ‘projectapp’ of via arnhem.nl/onderlangs

Impressie van het nieuwe Onderlangs: comfortabele brede fietspaden, een veiliger voorrangsplein bij Artez en veel groen.

Zo komt het nieuwe Onderlangs eruit te zien: comfortabele brede fietspaden, een veiliger voorrangsplein bij ArtEZ en veel groen.