Symposium 'De kracht van je naam'

We nodigen u graag uit voor het symposium ‘De kracht van je naam’ op 2 december in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, de dag waarop de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij wordt gevierd.

Vanaf deze dag is het in de gemeente Arnhem mogelijk voor nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen om hun achternaam kosteloos te laten wijzigen. Op deze dag zullen we in gesprek gaan met de hulp van 3 zeer gewaardeerde sprekers die deskundig zijn op dit gebied. Samen met hen willen we de doorwerking van het slavernijverleden op de hedendaagse samenleving benadrukken om een rechtvaardige toekomst te creëren. Dit evenement is bedoeld voor mensen uit de gemeenschap zelf en voor professionals die baat hebben bij bewustwording over het slavernijverleden en naamswijziging van nazaten van tot slaafgemaakte mensen.

Waar en wanneer 

Datum: 2 december 2023
Tijd: 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem 

Programma

Tijd Activiteit
11.00 - 11.30 uur Inloop - ontvangst
11.30 - 12.30 uur Lunch
12.45 - 13.10 uur Welkom door wethouder Inclusie en Burgerzaken Maurits van de Geijn
Opening door de dagvoorzitter Xiara Esseboom
13.15 - 14.00 uur Keynote Arwin Ralf
14.05 - 14.50 uur Keynote Coen van Galen
14.50 - 15.05 uur Koffiepauze
15.10 - 15.30 uur Spoken word van Ivan Words
15.35 - 16.20 uur Keynote Kofi Ogún
16.25 - 16.55 uur Panelgesprek - met onder andere Nathalie Nede en Q&A publiek. 
16.55 - 17.00 uur Afsluiting door de dagvoorzitter

Aanmelden

U kunt zich tot en met 23 november aanmelden via het aanmeldformulier.

Sprekers

Arwin Ralf

Arwin Ralf 2Dr. Arwin Ralf studeerde chemie aan de Hogeschool Zeeland (2005-2009) en werkte als research analist bij het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij zich specialiseerde in forensisch DNA-onderzoek. Zijn passie voor populatiegenetica ontstond tijdens zijn opleiding in Zeeland, geïnspireerd door zijn vader, de initiatiefnemer van het Zeeuws slavernijmonument. Arwin besefte dat DNA mogelijk de sleutel was om het verborgen Afrikaanse verleden van nazaten van tot slaaf gemaakten te onthullen. Na het behalen van zijn PhD-titel eind 2022 aan het Erasmus MC, zet hij zich in voor het doel dat hij 15 jaar geleden stelde: DNA gebruiken om nazaten inzicht te geven in hun Afrikaanse roots.

Coen van Galen

Coen van GalenCoen van Galen is historicus aan de Radboud Universiteit en projectleider van de Historische Database van Suriname en de Cariben (HDSC). Samen met honderden vrijwilligers en historici uit Suriname, Curaçao en Nederland werkt hij aan een database van de inwoners van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen tussen 1830 en 1950. Het doel is om deze data voor iedereen beschikbaar te maken en onderzoek te doen naar de doorwerking van slavernij. Sinds 2018 publiceerde de HDSC de slavenregisters van Suriname en Curaçao, slavernijdatabases van Aruba en St. Eustatius en delen van de burgerlijke stand van Suriname. Het HDSC project is meermalen onderscheiden en de slavenregister-databases zijn als werelderfgoed opgenomen in het UNESCO Memory of the World.

Kofi Ogún

Kofi OgunKofi Kanihene Ogún, een Verteller, Moderator, Trainer en Adviseur, benadrukt het Afrikaanse perspectief in geschiedenis, heden en toekomst, met focus op onderwijs, media en sociaaleconomische vraagstukken. Hij bevordert nieuwe narratieven door middel van dialoog. Geboren in Paramaribo, Suriname, op 9 april 1965, verhuisde hij in 1970 naar Rotterdam, Nederland. Met een studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een loopbaan van 30 jaar als personeelsmanager, organisatieadviseur, docent/trainer, coach en mentor, is hij betrokken bij projecten over cultureel erfgoed van Afro-Nederlanders sinds 1995. Sinds 2015 is hij de oprichter en voorzitter van Vrienden van Keti Koti en sinds 2017 van Themoora. Themoora belicht het Afrikaanse perspectief in het verhaal van de Afrikaanse diaspora en benadrukt cultureel-historisch besef voor wederzijds begrip en gelijkwaardigheid. Hij biedt diensten zoals lezingen, dialoog, educatie en tentoonstellingen, met samenwerkingen met organisaties zoals NiNsee, Keti Koti Festival Rotterdam, Muzee Vlissingen en anderen. 

Nathalie Nede

Nathalie NedeNathalie Nede heeft een hart voor mensen en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als raadslid voor de ChristenUnie in Arnhem zet ze zich in voor mensen die niet gehoord worden, zij het inwoners van kleur, migranten, woonwagenbewoners of veteranen. Door goed te luisteren en verder te kijken dan uiterlijk vertoon, zoekt zij naar waardige oplossingen die passen binnen juridische kaders. Want regels horen de mensen te dienen en niet andersom. Het was haar karakteristieke vasthoudendheid die in 2020 een achtergehouden rapport over discriminatie in het personeelsbeleid bij de Gemeente Arnhem boven water bracht. Dat leidde ertoe dat zij in 2022 finalist was in de “Beste Raadslid van Nederland”-verkiezing. Ook buiten de Arnhemse raad maakt zij zich sterk voor gelijkwaardigheid. Binnen de ChristenUnie als voorzitter van het Veelkleurig Netwerk, en in haar dagelijks leven als adviseur bij Vizier, het antidiscriminatiebureau in Gelderland en Overijssel. Nathalie is ook nog toezichthouder bij een stichting voor primair onderwijs.

Contact

Voor eventuele vragen of verzoeken kunt u contact opnemen met Mae Lyn Meulman via mae.lyn.meulman@arnhem.nl.