Ahmed Marcouch legt eed af voor tweede termijn als burgemeester van Arnhem

Deze week is Marcouch officieel beëdigd door John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland. De burgemeester begint aan zijn 2e termijn van 6 jaar. De beëdiging na de eed is de laatste formele handeling in het traject van herbenoeming van de burgemeester. De gemeenteraad van Arnhem deed voor de zomer al de aanbeveling om Marcouch te benoemen voor een 2e termijn.

Marcouch oogt na 6 jaar onvermoeibaar. Dat komt doordat hij zoveel energie krijgt van bewoners, ondernemers en ook van de raadleden, zegt hij met lichtjes in zijn ogen als hij verhaalt over zijn wandeltochten door de stad, gastlessen op scholen, ontvangsten in het huis der democratie en debatten in de raadszaal. 

En ook hoopvolle resultaten houden de moed er prima in. Barrières opwerpen tegen criminelen en hun helpers werkt, zei Marcouch onlangs over het bericht in het Algemeen Dagblad dat drugsdelicten in Arnhem dalen; tegen de trend in, nota bene. Dankzij de Arnhemmers, met hulp van hun meldingen en budgetten die de raad bestemt voor handhavers, schoonmakers en hulpverleners, stelt de burgemeester: "Veiligheid is het begin, de bodem onder onze bestaanszekerheid. Waar het mij echt om gaat is dat mensen in hun veilige en leefbare woonwijk de rust vinden om elkaar op te tillen - noem het opvoeden; gelukkig kunnen zijn met elkaar."

Marcouch staat klaar om Arnhem-Oost te helpen optillen en maakt zich sterk voor de pedagogische wijk vol opvoeders thuis, op straat, op de sportvelden, in de musea en op school. En hij verheugt zich op de Tweede Kamerverkiezingen: "stemmen is onze democratie helpen, onze beste methode tegen discriminatie en geweld en voor vrijheid, gelijkheid en vrede. Voedt je ouders hier ook maar een beetje bij op", zegt hij met een knipoog in de schoolklas: "Stemmen doen mensen voor hun ouders, grootouders, geliefden, vrienden en buurtgenoten. Voor mens, dier en natuur, ook in Arnhem."

Burgemeester Marcouch legt de eed af voor 2e termijn
Afbeelding: Beëdiging Ahmed Marcouch door John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland (Foto: Marieke de Lange, provincie Gelderland)