Meld zorgelijke situaties bij de VGGM

Tijdens deze extreem koude dagen, gaat in Arnhem het vorstprotocol in. Daarmee willen gemeente en de samenwerkende opvangvoorzieningen en instellingen voorkomen dat daklozen in winterse perioden onvoldoende beschermd de dag en de nacht doorbrengen. Het vorstprotocol kent twee fasen.

Fase 1

Fase 1 gaat in als er een buitentemperatuur van twee of meer dagen 0 graden wordt verwacht of als er extreme weersomstandigheden worden verwacht.  Als er sprake is van deze koude weersomstandigheden, breiden de opvangvoorzieningen voor daklozen het aantal bedden uit. Er is dus meer opvangcapaciteit. 

Fase 2 

Fase 2 gaat in bij extreme kou, wind en/of neerslag en een gevoelstemperatuur van -10 graden of minder. De instellingen breiden dan hun opvangcapaciteit uit en de openingstijden zijn ruimer. Het Rode Kruis rijdt door de stad om buitenslapers te zoeken. Deze buitenslapers worden actief verwezen naar de opvangvoorzieningen, of erheen gebracht door het Rode Kruis.

Wat kun u doen?

Ziet u buitenslaper tijdens een (extreem)koude avond of nacht? Of wilt u een andere zorgelijke situatie melden met betrekking tot dak- en thuislozen? Dan kunt u dit melden via telefoonnummer (088) 355 52 00. Dit is het centraal meldpunt GGD Gelderland-Midden. Buiten kantoortijden kan gebeld worden naar het landelijke service nummer van de politie 0900-8844.