Informatie over het coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Per 5 juni zetten we de derde stap van het openingsplan. Welke stappen dat zijn, leest u op de website van Rijksoverheid. Het blijft belangrijk dat we drukte blijven vermijden en ons allemaal aan de basisregels blijven houden, ook als we al gevaccineerd zijn.

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). 

De basisregels

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid. Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog.
 • Vermijd drukke plaatsen.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.
 • Per 5 juni mogen we thuis maximaal 4 personen per dag ontvangen. 
 • Binnen (niet in een thuissituatie) en buiten geldt per 5 juni een maximum aantal van 4 personen of 1 huishouden. 
Testen bij klachten

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. U kunt terecht in Velp en Ede. Vanaf 07.30 uur 's ochtends kunt u bellen naar 0800-8101. Meer informatie leest u op de website van de GGD

Coronamelder

In heel Nederland kunt u de CoronaMelder gebruiken. Met de app weet u eerder of u mogelijk besmet bent met het coronavirus. Zo voorkomt u dat u onbewust een ander besmet. Lees meer op de website van de coronamelder

Maatregelen rondom de horeca

Vanaf 5 juni mogen eet- en drinkgelegenheden open tussen 06.00 tot 20.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht. 

Coffeeshops zijn alleen open voor afhalen. Afhaalloketten bij coffeeshops sluiten per 5 juni om 22.00 uur. Het is verboden om tussen 22.00 en 06.00 uur alcohol of softdrugs te verkopen of in de openbare ruimte te nuttigen.

Maatregelen rondom contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten, tatoeëerders en rijinstructeurs zijn open. Reserveren en registratie is verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Ook sekswerkers mogen hun beroep weer uitoefenen. 

Maatregelen rondom sport, cultuur en vrije tijd

Sport

Lees meer over de maatregelen rondom sport op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Buiten mogelijkheden voor jongeren van 18 t/m 26 jaar en volwassenen van 27 jaar en ouder. Wat er precies mag, is afhankelijk van de locatie. Op de website van Sportbedrijf Arnhem is een overzicht te zien wat mag voor elke leeftijdscategorie
 • Binnensportlocaties zijn weer open onder voorwaarden. Per 5 juni mogen maximaal 50 personen per ruimte zonder 1,5 meter afstand als dat nodig is voor het sporten. Er wordt individueel of met maximaal 2 personene en een trainer op 1,5 meter afstand gesport.  
 • Geen wedstrijden en groepslessen
 • Sportkantines, douches en kleedkamers gaan vanaf 5 juni weer open. 
 • Publiek bij sport is niet toegestaan
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen
 • Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht
 • Mondkapjes dragen binnen is verplicht, maar deze mag af tijdens het sporten. 
 • Vanaf 5 juni zijn jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan.

U kunt ook meer lezen over de regels en veelgestelde vragen over sport op de website van Sportbedrijf Arnhem

Cultuur en vrije tijd

Recreatie

Publiek toegankelijke locaties zoals attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen zijn weer open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Binnenruimtes mogen per 5 juni weer open. Toiletten zijn wel open.

Culturele instellingen 

Musea en monumenten mogen binnen vanaf 5 juni weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen van eenzelfde huishouden. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met een capaciteit van 1000 vaste zitplaatsen of meer. Hier mogen maximaal 250 personen op 1,5 meter zitten. Dit is exclusief personeel.

Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatie rondom ondernemen en het coronavirus.

Kunst en cultuur

In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag vanaf 5 juni weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Tijdens het oefenen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dat niet anders kan. Wel geldt een maximaal aantal mensen per ruimte, dit mogen er niet meer zijn dan 50, exclusief docent. Publiek is niet toegestaan. De overige voorwaarden voor zingen, toneelspelen, dansen en muziek maken blijven gelden

Lees meer over corona en de regels voor culturele instellingen op de website van Rijksoverheid. 

Reizen

Reizen naar landen met een laag besmettingsniveau is weer mogelijk. Kijk altijd naar het reisadvies op de website van Wijs op reis. Meer informatie leest u op de website van Rijksoverheid.

Maatregelen rondom vervoer

Lees meer over de maatregelen rondom vervoer op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons, houd hier wel 1,5 meter afstand. Draagt u geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95 krijgen
 • Voor overig vervoer (zoals taxi's, personenbusjes en touringcars) is een reservering, gezondheidscheck vooraf en vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje verplicht 
 • U mag met meerdere personen buiten uw huishouden in de auto (en ander privévervoer) stappen. Wij adviseren om hier ook een niet-medisch mondkapje te dragen 

Grenstesten

Vanaf 7 mei is er een gratis testvoorziening voor Nederlanders die naar Duitsland moeten voor werk, opleiding of zorg. Aanmelden voor een gratis coronatest kan op de website www.grenstesten.nl. Een testafspraak maken kan onder andere in Arnhem, Duiven en Lichtenvoorde. De testlocaties zijn op werkdagen open van 08.00 tot 11.00 uur en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur. 

Maatregelen voor winkels

Klanten mogen weer winkelen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Per 5 juni mogen niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken weer volgens reguliere tijden open. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Lees meer over de maatregelen voor winkeliers op de website van Rijksoverheid.

Informatie over evenementen, bruiloften en uitvaarten

Evenementen

Evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
 • Markten voor levensmiddelen

Lees meer over evenementen op de website van Rijksoverheid.

In april is de Rijksoverheid in de cultuur-, sport- en recreatiesector gestart met pilots met testbewijzen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Meer informatie hierover is te lezen op de website van Rijksoverheid.

Trouwen in tijden van corona

Vanwege het coronavirus kan uw bruiloft er anders uitzien dan verwacht. Lees meer over de maatregelen die gelden tijdens uw bruiloft op de pagina trouwen in tijden van corona.

Uitvaarten

Maximaal 100 personen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart. 

Informatie over ondernemen en Tozo

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met informatie over ondernemen en het coronavirus.

Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.

Tozo

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Informatie over onderwijs en kinderopvanglocaties

Onderwijs en kinderopvanglocaties

Basisscholen, de kinderdagopvang, het speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang (bso) 

Voortgezet onderwijs en mbo

Het voortgezet onderwijs en het mbo deels zijn weer open. Leerlingen van het VO gaan minimaal 1 dag per week naar school. Voor mbo studenten geldt 1 dag per week. 

Hoger onderwijs

Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Lees hier meer over op onze pagina over hulp, welzijn en zorg

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uzelf of uw omgeving? Kijk dan op onze pagina voor hulp welzijn en zorg wat u kunt doen.

Zorgzone Arnhem

De zorgzone is in Arnhem gesloten. 

Opvang voor daklozen

Juist in deze tijd is opvang erg belangrijk. Kijk op onze pagina over hulp, welzijn en zorg voor de verschillende opvanglocaties in Arnhem.

Wijkteams

Afspraken met de wijkteams zijn in principe telefonisch of digitaal. Alleen bij hoge uitzondering wijken zij hier van af. Kijk op de website van de Wijkteams voor meer informatie.

Interactief coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke 2 weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen uit onze eigen organisatie en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Op 9 maart is de financiële impactanalyse geactualiseerd. In dit document (pdf, 201kB) vindt u een uitgebreide toelichting van deze analyse. 

Bekijk hier het interactieve coronadashboard

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Dienstverlening 

Onze dienstverlening blijft beschikbaar, maar is iets aangepast. Wij vragen u om uw zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Heeft u recent een COVID-19-risicogebied bezocht, houd dan rekening met 10 dagen thuisquarantaine voor u ons bezoekt. 

Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag!

U kunt uw vragen stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Het nummer voor WhatsApp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800-1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. The press conferences are also available in other languages on globaltalk.nl.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met een pakket aan investeringen van ruim € 19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de coronacrisis geven we de stad een steun in de rug. Dat maakte het college van B&W 7 juli 2020 bekend. Kijk hier voor meer informatie: