Informatie over het coronavirus

De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Heeft u vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met de GGD via: 0800 8446 000. Gemeente Arnhem houdt samen met de betrokken partijen de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen alle richtlijnen de Rijksoverheid stelt. Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Op dinsdagavond 31 maart heeft het kabinet de landelijke maatregelen verlengd tot 28 april . Mogelijk is nog niet alle informatie hieronder bijgewerkt. Wij werken dit zo spoedig mogelijk bij.

Heeft u vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen, mogelijk staat uw antwoord er tussen.  

Informatie over onze dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beschikbaar

In verband met de extra maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, moeten we onze dienstverlening wel iets aanpassen. Wij vragen u om zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Heeft u bij loket Zuid een afspraak ingepland staan na 20 maart? U wordt hierover zo spoedig mogelijk benaderd. 

Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Informatie over onze klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar

Stel uw vragen via Facebook, Twitter of Whatsapp. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag! Het nummer voor Whatsapp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800-1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Informatie voor ondernemers

Lees meer over ondernemen en het coronavirus

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met  informatie over ondernemen en het coronavirus.

Aanvragen tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen mogelijk

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Het aanvragen van deze tijdelijke ondersteuning kan op de pagina 'Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandingen'.  

Informatie over het ophalen en inzamelen van afval

Huishoudelijk afval

Huishoudelijk afval wordt gewoon ingezameld. Het ophalen van deze afvalsoort is belangrijk voor de volksgezondheid.

Geen papierinzameling minicontainers

Tot en met zondag 5 april wordt oud papier niet meer huis-aan-huis opgehaald. Door ziekte van chauffeurs bij de afvalinzamelaar is er minder personeel. Ook willen we medewerkers en vrijwilligers zo goed mogelijk beschermen.

De inzameling halen we niet in op een later moment. U kunt dit de eerstvolgende keer weer aanbieden, kijk hiervoor op de Afvalwijzer. Als u papier niet zo lang wilt bewaren, kunt u dit in een ondergrondse papiercontainer bij u in de wijk gooien. Wij hopen op uw begrip.

Afvalbrengstations

Ook hier gelden de algemene gedragsregels van het RIVM. Heb zo min mogelijk contact met anderen en houd de minimale afstand van 1,5 meter. Wij adviseren: kom alleen naar het afvalbrengstation als het echt moet. Het tijdelijk bewaren van oude spullen heeft de voorkeur. 

Gebruik ondergrondse containers

De kans dat u besmet raakt door het aanraken van de container is erg klein. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Net als bij een gewone griep geldt: was regelmatig uw handen. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM.

Uitgifte gratis compost tijdelijk gestopt

Als dank voor het scheiden van uw groente-, fruit-  en tuinafval kon u gratis een zak compost ophalen bij de afvalbrengstations, stadsboerderijen en 2Switch.  Helaas moeten we,in verband met de maatregelen door het coronavirus, de uitgifte tijdelijk stoppen. We hopen op uw begrip.

2Switch tijdelijk gesloten, textielcontainers worden geleegd

Om kans op besmetting met het coronavirus te verminderen voor bezoekers en medewerkers heeft 2Switch besloten tijdelijk de kringloopwinkels te sluiten en aanname van goederen te stoppen. Als u al een afspraak heeft gemaakt voor het ophalen van spullen en/of elektrische apparaten wordt dit nog geregeld. Er worden geen nieuwe afspraken ingepland. Bewaar tijdelijk uw herbruikbare spullen en/of elektrische apparaten in huis. De textielcontainers worden wel geleegd.

Bereikbaarheid Suez 

Is uw huishoudelijke afval niet opgehaald? Dan kunt u onze afvalinzamelaar Suez bellen of mailen. Op dit moment zijn zij door ziekte van mederwerkers minder goed telefonisch te bereiken. De wachttijd kan daarom langer zijn dan u gewend bent. U kunt ook een melding maken via de Inzamelwijzer van Suez (na het invullen van uw adres maakt u een melding onder 'Afvalbalie') in plaats van te bellen (0800 - 366 69 99). 

Informatie over openingstijden fietsenstallingen

Maatregelen fietsenstallingen door coronavirus

Fietsenstalling binnenstad

 • Stalling Musis: sinds 18 maart is er geen direct toezicht en worden er geen tickets meer verstrekt. De stalling is wel open om uw fiets te parkeren. 's Avonds is de stalling gesloten.
 • Stalling Gele Rijdersplein: sinds 18 maart is deze stalling de gehele dag open zonder toezicht.

Fietsenstalling Arnhem Centraal Station

 • Stalling Centrumzijde: sinds 21 maart is deze stalling beperkt geopend voor reizigers. De stalling is open van een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. De bemenste stallingen zijn tijdelijk gratis: om hand-op-hand contact te beperken hoeven reizigers niet meer in- of uit te checken. De Fiets & Service punten (voor fietsreparatie en fiets accessoires) in de fietsenstalling zijn per 21 maart dicht. 
 • Stalling Sonsbeekzijde: sinds 21 maart is deze stalling gesloten.

Fietsenstalling Kronenburg

Sinds 18 maart is er geen direct toezicht en worden er geen tickets meer verstrekt. De stalling is wel open om uw fiets te parkeren. 's Avonds is de stalling gesloten.

Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april 2020.

Informatie over evenementen

Alle evenementen en bijeenkomsten afgelast tot 1 juni 2020

Alle evenementen en bijeenkomsten worden afgelast tot 1 juni 2020. Dit geldt ook voor evenementen en bijeenkomsten met minder dan 100 bezoekers. Hierover is een noodverordening afgekondigd door Ahmed Marcouch, voorzitter van de VGGM. Hierover leest u meer op de website van de VGGM.

Het afgelasten van evenementen heeft een grote impact op de cultuursector. We trekken samen op met (G9-)steden, provincie en rijk om deze sector te ondersteunten.

Tot 6 april geen gemeenteraadsvergaderingen

Vanwege het coronavirus gaan de gemeenteraadsvergaderingen tot 6 april 2020 niet door. Dinsdag 17 maart heeft onze burgemeester Ahmed Marcouch een raadsbrief gestuurd aan de raad over het coronavirus. De brief is te lezen op iBabs

Evenement verplaatsen

Vanwege de maatregelen kunnen veel evenementenorganisatoren hun evenementen niet door laten gaan. Er is daarom besloten om de Arnhemse evenementenkalender opnieuw open te stellen. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Informatie over onderwijs en kinderdagverblijven

Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten

Scholen en kinderdag verblijven zijn in ieder geval tot en met de meivakantie dicht. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Ook het onderwijs op HAN-locaties vervalt. Hierover leest u meer op de website van de HAN

Alle onderwijsinstellingen proberen het onderwijs op afstand zo goed als mogelijk in te richten. Voor het voortgezet onderwijs ligt de prioriteit bij eindexamenklassen.

Informatie over noodopvang voor kinderen van ouders/ verzorgers in cruciale begroepsgroepen

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er, als het echt nodig is, noodopvang in de school en het kinderdagverblijf mogelijk. We verzoeken dringend om eerst te kijken of kinderen thuis opgevangen kunnen worden. De druk op de kinderopvang en de scholen is groot.

Mocht thuis opvangen niet lukken, dan kunnen kinderen waarvan in ieder geval één van de ouders werkzaam is in een cruciale beroepsgroep naar een noodopvang. Zo kunnen ouders in cruciale beroepsgroepen blijven werken. De noodopvang is alleen bedoeld voor kinderen van 0-12 jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen kinderen tot 14 jaar worden opgevangen.

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie, waaronder een lijst van cruciale beroepsgroepen. Het is geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Voor meer informatie verwijzen we u door naar de veelgestelde vragen.

Voor kwetsbare kinderen in een onveilige thuissituatie is ook noodopvang beschikbaar. De school of kinderdagverblijf en het sociaal wijkteam bepalen of een kind hier voor in aanmerking komt.

Informatie over horeca, sport en vrije tijd

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht

Dit geldt in ieder geval tot en met dinsdag 28 april. Uitgezonderd zijn hotels, thuisbezorgde maaltijden en catering. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis. Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden.

Sport- en fitnessclubs, sauna's, sexclubs zijn dicht

Ook deze maatregel geldt tot en met dinsdag 28 april. Dit betekent dat de zwembaden, sportcentra, sportparken, gymzalen en spelzalen tot en met 28 april dicht zijn. Alle sportactiviteiten en lessen op deze accommodaties gaan niet door. Dit geldt ook voor personal training binnen in de sportschool. Buiten personal training is wel toegestaan, maar ook hier gelden de regels van 1,5 meter afstand houden en maximaal 2 personen. Alleen de locaties waar kinderopvang zit, zijn enkel voor dat gedeelte open. Hierover leest u meer op de website van Sportbedrijf Arnhem.

Informatie over uitkeringen

Uitbetaling uitkering gaat gewoon door

Als u een uitkering van ons krijgt, gaat de betaling daarvan gewoon door tijdens de coronacrisis. U krijgt uw uitkering dus op de geplande datum. 

Telefonische intake uitkeringsaanvraag

Wilt u een uitkering aanvragen? Maak dan via de website een afspraak voor een telefonische intake (eerste gesprek). 

Werkplein en Werk & Inkomen gesloten

Vanwege het coronavirus zijn de gebouwen van Werk & Inkomen gesloten. Dat geldt zowel voor het Werkplein aan de Boulevard Heuvelink 4 als de balie aan de Eusebiusbuitensingel. 

Afspraken gaan niet door

Afspraken met een medewerker van Werk & Inkomen gaan niet door. Heeft u een afspraak staan? Dan nemen we telefonisch of via mail contact met u op. Zorg dat u bereikbaar bent via telefoon of mail. 

Post en uitkering daklozen

Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot. 

Informatie voor culturele instellingen

Het coronavirus treft ook de culturele instellingen in onze stad. Culturele organisaties die subsidie van de gemeente ontvangen, kunnen contact opnemen met hun gemeentelijke contactpersoon. ZZP'ers in de culuturele sector verwijzen we graag naar de speciale pagina voor ondernemers in Arnhem

Het ministerie van OCW is ook voor de cultuursector met een aanvullend maatregelenpakket gekomen. Op de website van de Rijksoverheid leest u welke maatregelen Minister van Engelshoven heeft genomen voor de culturele en creatieve sector. 

Subsidie van de gemeente

Veel organisaties op het gebied van cultuur, sport, welzijn en zorg kunnen door het coronavirus nu niet altijd aan hun verplichtingen voldoen. Daarnaast komt ook reguliere exploitatie soms onder druk te staan. Veel partijen waarmee we samenwerken, maken zich daarom zorgen om hun inkomsten. Hiervoor hebben we als gemeente bij subsidie- en opdrachtverstrekking de volgende uitgangspunten:

 1. We blijven de subsidie in de daarvoor gestelde termijnen betalen, zodat partijen geen liquiditeitsproblemen krijgen.
 2. We vragen partijen om daar waar dienstenverlening niet meer volgens afspraken mogelijk is, actief en creatief naar alternatieven te zoeken. Stem deze ook met ons af.
 3. We verwachten van partijen om kritisch te kijken of bepaalde kosten, die samenhangen met activitieten die niet meer worden uitgevoerd, af te bouwen.
 4. Tussentijds of bij eindverantwoording bepalen we in redelijkheid hoe we tot vaststelling van het definitieve subsidiebedrag, hoogte van de opdracht kunnen overgaan. Ook hier ligt een verantwoordelijkheid bij de uitvoerende partijen.
Informatie over wat u zelf kunt doen

Het is belangrijk dat iedereen meewerkt om verspreiding te voorkomen

Let daarom op het volgende:

 • Probeer 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. 
 • Ga niet naar grote evenementen. Evenementen met meer dan 100 personen zijn verboden.
 • Werk thuis wanneer mogelijk.
 • Was uw handen een paar keer per dag met zeep. Was hierbij ook goed tussen uw vingers.
 • Schud geen handen meer. 
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Heeft u gezondsheidsklachten en bent u in een besmet gebied geweest? Neem dan eerst telefonisch contact op met uw huisarts. 

Wat bedoelen we met afstand houden?

Zowel het RIVM als het kabinet spreekt over afstand houden. In de praktijk betekent dit dat u minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Dit zijn ongeveer twee armlengtes. Hierdoor beschermt u uzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als u niest komen deze druppels bijna nooit verder dan 1 tot 2 meter. U kunt dus gewoon wandelen, boodschappen doen of een balletje trappen. Maar houd afstand en was bij thuiskomst goed uw handen. U leest meer op de website van het RIVM.

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. 

Informatie over corona in gebarentaal vindt u op de website van de Rijksoverheid

Wilt u meer weten?

Hieronder ziet u waar u terecht kunt met vragen of wanneer u meer wilt weten

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem

Veel Arnhemse maatschappelijke-, welzijns- en zorgorganisaties moeten ook maatregelen nemen door het coronavirus. Raadpleeg hun website voor actuele informatie.