Informatie over het coronavirus

De gemeente Arnhem houdt samen met de betrokken partijen de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen alle richtlijnen die de Rijksoverheid stelt. Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Kijk voor alle actuele informatie, de basisregels over het coronavirus en wat u zelf kunt doen op de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur). 

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800 - 1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Regionale maatregelen

Op 18 september kondigden premier Rutte en minister de Jonge aan dat er per regio aanvullende maatregelen tegen het coronavirus ingezet kunnen worden. In Arnhem blijven de maatregelen hetzelfde als voorheen. Reist u naar een andere regio in Nederland? Volg dan de regels die daar gelden. Op het Dashboard coronavirus van Rijksoverheid ziet u welke regio's passende maatregelen nemen. Lees meer over de nieuwe regionale maatregelen op de website van Rijksoverheid.

Informatie over ondernemen, Tozo en uitkeringen

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met informatie over ondernemen en het coronavirus.

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Uitkeringen

 • Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot. 
 • We houden afspraken telefonisch en (nog) niet op kantoor. 

U leest meer over uitkeringen op onze pagina over bijstandsuitkering.

Informatie over culturele instellingen, vrije tijd en de monitor bezoekersdrukte

Culturele instellingen

Er zijn maatregelen voor culturele instellingen. Bijvoorbeeld over welke locaties open zijn, welke activiteiten zijn toegestaan en mogelijke financiële steun. U leest hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatie rondom ondernemen en het coronavirus.

Op vakantie

Gaat u op vakantie? Ga dan wijs op reis. Volg altijd de basisregels en houd de lokale regels in de gaten. Zijn deze strenger? Dan gelden de lokale regels. Controleer voordat u naar het buitenland gaat welk reisadvies er geldt voor dat land. En houd er rekening mee dat in ieder land beperkende maatregelen zijn. Blijf tijdens de vakantie op de hoogte via de Reisapp van Buitenlandse zaken. U leest meer over reizen en op vakantie gaan op de website van de Rijksoverheid.

Komt u terug uit een risicogebied? Dan is het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan en u te laten testen op het coronavirus. Hier leest u meer over op de website van Rijksoverheid.

Evenement organiseren

Vanaf 1 juli mogen er weer vergunningen voor evenementen worden aangevraagd. Bij deze evenementen gelden de basisregels. We stellen de evenementenkalender weer open, om voor spreiding in tijd en locatie te zorgen. U leest meer over het organiseren van evenementen op onze pagina over een evenement organiseren.

Monitor bezoekersdrukte Gelderland

Maakt u een uitstapje in de regio? Kijk dan eerst op de monitor bezoekersdrukte van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen om te zien hoe druk het is. Zo zorgen we voor een goede verspreiding van bezoekers. Op de kaart ziet u verschillende bestemmingen voor een dagje uit en is goed te zien op welke plekken de 1,5 meterregel goed te waarborgen is.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met een pakket aan investeringen van ruim €19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de coronacrisis geven we de stad een steun in de rug. Dat maakte het college van B&W dinsdag 7 juli bekend. Kijk hier voor meer informatie:

Coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke twee weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen uit onze eigen organisatie en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Bekijk de geüpdatete versie van het coronadashboard 15 september 2020 (pdf, 3MB). 

Regels rondom het coronavirus

We maken een onderscheid tussen regels die binnen gelden en regels die buiten gelden. Deze regels gelden voor horeca, winkels en culturele instellingen. U leest ze hieronder.

Regels binnen

 • Per ruimte mogen 100 personen (exclusief personeel) aanwezig zijn met een vaste zitplaats. Hier moet rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand wanneer u niet uit hetzelfde huishouden komt.
 • Er geldt geen maximaal aantal bezoekers als er vooraf wordt gereserveerd, bij binnenkomst een gezondheidscheck wordt gedaan en iedereen vaste zitplaats heeft.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers geldt geen maximum aantal personen. 

Regels buiten

 • Bij een maximum van 250 personen geldt alleen de 1,5 meter afstand. In de horeca moet er ook een vaste zitplaats zijn.
 • Als er vaste zitplaatsen zijn, vooraf reserveren mogelijk is, er een gezondheidscheck wordt gedaan en de 1,5 meter afstand in acht wordt gehouden, geldt er geen maximum aantal bezoekers. 
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocacties waar een doorstroom van de bezoekers is, is 1,5 meter afstand de regel en geldt er geen maximum aantal personen.

Regels rondom vervoer

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons, houd hier wel 1,5 meter afstand. Draagt u geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95,- krijgen.
 • Voor overig vervoer (zoals taxi's, personenbusjes en touringcars) is een reservering, gezondheidscheck vooraf en vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje verplicht. 
 • U mag met meerdere personen buiten uw huishouden in de auto (en ander privévervoer) stappen. Wij adviseren om hier ook een niet-medisch mondkapje te dragen. 

Kijk voor meer informatie over de regels rondom vervoer op de website van Rijksoverheid.

Algemene regels over afstand houden

Iedereen houdt 1,5 meter afstand. In sommige situaties is dat niet mogelijk, dan mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten:

 • Mensen die tot 1 huishouden horen;
 • Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
 • Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
 • Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.

Tot slot zijn spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet toegestaan. Discotheken en nachtclubs blijven in ieder geval tot 1 september gesloten.​​​

Informatie over horeca en binnenstad

Horeca

In de horeca zijn de belangrijkste regels dat gasten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een zitplaats hebben. Verder bepaald de grootte van het restaurant, café of terras hoeveel mensen geplaatst kunnen worden. Kunnen binnen meer dan 100 en buiten meer dan 250 gasten ontvangen worden? Dan zijn reserveren en een gezondheidscheck verplicht. Kijk voor informatie over de regels rondom horeca op de website van de Rijksoverheid.

Het is daarnaast verplicht om bij binnenkomst van een horecagelegenheid uw naam en telefoonnummer door te geven. Wordt iemand ziek die in het restaurant of café is geweest? Dan belt de GGD u op. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Voorzorgsmaatregelen binnenstad

 • Terrassen zijn waar mogelijk uitgebreid.
 • Cityhosts heten bezoekers welkom en informeren ze over de situatie in de stad.
 • Aanwijzingen op het wegdek helpen bezoekers zoveel mogelijk rechts te houden en afstand te bewaren.
 • Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.
Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Dienstverlening 

Onze dienstverlening blijft beschikbaar, maar is iets aangepast. Wij vragen u om uw zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Heeft u recent een COVID-19-risicogebied bezocht, houd dan rekening met 10 dagen thuisquarantaine voor u ons bezoekt. 

Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag!

U kunt uw vragen  stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Het nummer voor WhatsApp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800 - 1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Informatie over onderwijs, kinderopvanglocaties en sport

Onderwijs en kinderopvanglocaties

Tot het studiejaar 2020-2021 is het verboden onderwijs te bieden in onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Dit verbod geldt niet voor het houden van examens, tentamens, toetsen, praktijk(gericht) onderwijs en begeleiding van kwetsbare studenten op de onderwijsinstelling, voor zover dit online niet voldoende kan. Meer informatie over de gevolgen voor het onderwijs, (gast)ouders, scholieren en kinderopvanglocaties leest u op de de website van de Rijksoverheid.

Studentenverenigingen mogen geen bijeenkomsten organiseren. Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen een bijeenkomst organiseren als dit echt nodig is. Dit mag voor een kleine groep studenten, zonder alchohol en tot maximaal 22:00. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
 

Sport

Er mag door alle leeftijden zowel binnen als buiten gesport worden. Hier zijn wel spelregels aan verbonden. Zo vervalt de 1,5 meter afstand tijdens trainingen en wedstrijden, maar geldt deze wel voor en na het sporten wanneer u 18 jaar of ouder bent. U leest meer over de regels op de website van Sportbedrijf Arnhem en de Rijksoverheid.

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Lees hier meer over op onze pagina over hulp, welzijn en zorg

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uzelf of uw omgeving? Kijk dan op onze pagina voor hulp welzijn en zorg wat u kunt doen.

Bezoeken van ouderen

Het bezoeken van verpleeghuizen is stapsgewijs weer mogelijk. Het is niet mogelijk om verpleeghuizen te bezoeken wanneer u of iemand in het verpleeghuis besmet is. U leest meer over het coronavirus en verpleeghuizen op de website van de Rijksoverheid.

Zorgzone Arnhem

Sekswerkers mogen weer aan het werk. U leest meer over veilig werken in contactberoepen op de website van het RIVM. In Arnhem is de zorgzone vanaf 6 juli weer geopend. 

Opvang voor daklozen

Juist in deze tijd is opvang erg belangrijk. Kijk op onze pagina over hulp, welzijn en zorg voor de verschillende opvanglocaties in Arnhem

Noodverordening 20 augustus 2020

Op 20 augustus is de nieuwe noodverordening ingegaan in de regio Gelderland-Midden. U vindt de noodverordening en meer informatie op de website van VGGM.

De gehele onderkade van de Rijnkade is sinds 4 april gesloten. De onderkade is alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. 

Wilt u meer weten?

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem

Veel Arnhemse maatschappelijke-, welzijns- en zorgorganisaties moeten ook maatregelen nemen door het coronavirus. Raadpleeg hun website voor actuele informatie. 

GGD samen gezond

De GGD Gelderland-Midden en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben samen de website www.ggdsamengezond.nl gelanceerd. Hier vindt u betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid. Bijvoorbeeld of en waar u zich kunt laten testen, maar ook waar u als mantelzorger op moet letten. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier