Informatie over het coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Voor alle actuele informatie, de basisregels over het coronavirus en wat u zelf kunt doen, kijkt u op de website van Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). 

De basisregels

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid. Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog.
 • Vermijd drukke plaatsen.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen per dag.
 • Binnen (niet in een thuissituatie) en buiten geldt een maximum aantal van 2 personen of 1 huishouden. 
Testen bij klachten

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. U kunt terecht in Velp en Ede. Vanaf 07.30 uur 's ochtends kunt u bellen naar 0800-8101. Meer informatie leest u op de website van de GGD

Coronamelder

In heel Nederland kunt u de CoronaMelder gebruiken. Met de app weet u eerder of u mogelijk besmet bent met het coronavirus. Zo voorkomt u dat u onbewust een ander besmet. Lees meer op de website van de coronamelder

Maatregelen rondom de horeca

Sinds 28 april kunnen terrassen buiten van 12.00 tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Reserveren is verplicht en kan telefonisch, digitaal of aan de deur worden gedaan. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. 

De horeca is verder gesloten. Dit geldt ook voor coffeeshops en horecavoorzieningen van hotels. Afhalen bij horeca en coffeeshops mag wel. Afhaalloketten bij coffeeshops sluiten om 20.00 uur. Het is verboden om tussen 20.00 en 07.00 uur alcohol of softdrugs te verkopen of in de openbare ruimte te nuttigen.

Maatregelen rondom contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten, tatoeëerders en rijinstructeurs zijn open. Reserveren en registratie is verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Alleen sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Maatregelen rondom sport, cultuur en vrije tijd

Sport

Lees meer over de maatregelen rondom sport op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Buiten mogenlijkheden voor jongeren van 18 t/m 26 jaar en volwassenen van 27 jaar en ouder. Wat er precies mag, is afhankelijk van de locatie. Op de website van Sportbedrijf Arnhem is een overzicht te zien wat mag voor elke leeftijdscategorie
 • Binnensportlocaties zijn dicht 
 • Geen wedstrijden en groepslessen
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten
 • Publiek bij sport is niet toegestaan
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen

U kunt ook meer lezen over de regels en veelgestelde vragen over sport op de website van Sportbedrijf Arnhem

Cultuur en vrije tijd

Publiek toegankelijke locaties zoals musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken, zwembaden, sportscholen, pretparken, casino's en sauna's zijn dicht. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer naar zwemles.  

Lees meer over corona en de regels voor culturele instellingen op de website van Rijksoverheid

Reizen

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 mei. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Dit geldt ook voor de meivakantie. 

Maatregelen rondom vervoer

Lees meer over de maatregelen rondom vervoer op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis en reis alleen met het ov voor noodzakelijke reizen
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons, houd hier wel 1,5 meter afstand. Draagt u geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95 krijgen
 • Voor overig vervoer (zoals taxi's, personenbusjes en touringcars) is een reservering, gezondheidscheck vooraf en vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje verplicht 
 • U mag met meerdere personen buiten uw huishouden in de auto (en ander privévervoer) stappen. Wij adviseren om hier ook een niet-medisch mondkapje te dragen 
Maatregelen voor winkels

​​​Sinds 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 6.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

Lees meer over de maatregelen voor winkeliers op de website van Rijksoverheid.

Informatie over vrije tijd, evenementen, bruiloften en uitvaarten

Evenementen

Evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
 • Markten voor levensmiddelen

Lees meer over evenementen op de website van Rijksoverheid.

In april start de Rijksoverheid in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met testbewijzen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Zo kunnen coronatests helpen om de samenleving en de economie weer te openen. Meer informatie hierover is te lezen op de website van Rijksoverheid. Of kijk op de website van Testen voor Toegang voor het maken van een afspraak. 

Trouwen in tijden van corona

Vanwege het coronavirus kan uw bruiloft er anders uitzien dan verwacht. Lees meer over de maatregelen die gelden tijdens uw bruiloft op de pagina trouwen in tijden van corona.

Uitvaarten

Maximaal 100 personen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart. 

Culturele instellingen

Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatie rondom ondernemen en het coronavirus.

Informatie over ondernemen en Tozo

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met informatie over ondernemen en het coronavirus.

Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.

Tozo

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Informatie over de dienstverlening werk en inkomen 

De dienstverlening van Werk en Inkomen gaat op dit moment gewoon door. Gesprekken voeren wij zoveel mogelijk telefonisch met u. Als dat niet mogelijk is, dan vragen wij u naar ons kantoor te komen en adviseren wij om een mondkapje te dragen. Onze medewerkers dragen er altijd een. 

Gesprekken vinden alleen één op één plaats. Kom dus alleen naar een afspraak.

De spreekkamers zijn 'corona-bestendig' gemaakt en overal in het gebouw kunt u 1,5 meter afstand houden. 

Als u klachten heeft, kom dan niet en maak een nieuwe afspraak via 0800-1809.

Uitkeringen

 • Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot
 • We houden afspraken telefonisch en (nog) niet op kantoor

U leest meer over uitkeringen op onze pagina over bijstandsuitkering.

Informatie over onderwijs en kinderopvanglocaties

Onderwijs en kinderopvanglocaties

Basisscholen, de kinderdagopvang, het speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang (bso) 

Voortgezet onderwijs en mbo

Het voortgezet onderwijs en het mbo deels zijn weer open. Leerlingen van het VO gaan minimaal 1 dag per week naar school. Voor mbo studenten geldt 1 dag per week. 

Hoger onderwijs

Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Lees hier meer over op onze pagina over hulp, welzijn en zorg

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uzelf of uw omgeving? Kijk dan op onze pagina voor hulp welzijn en zorg wat u kunt doen.

Zorgzone Arnhem

De zorgzone is in Arnhem gesloten. 

Opvang voor daklozen

Juist in deze tijd is opvang erg belangrijk. Kijk op onze pagina over hulp, welzijn en zorg voor de verschillende opvanglocaties in Arnhem.

Wijkteams

Afspraken met de wijkteams zijn in principe telefonisch of digitaal. Alleen bij hoge uitzondering wijken zij hier van af. Kijk op de website van de Wijkteams voor meer informatie.

Interactief coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke 2 weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen uit onze eigen organisatie en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Op 9 maart is de financiële impactanalyse geactualiseerd. In dit document (pdf, 201kB) vindt u een uitgebreide toelichting van deze analyse. 

Bekijk hier het interactieve coronadashboard

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Dienstverlening 

Onze dienstverlening blijft beschikbaar, maar is iets aangepast. Wij vragen u om uw zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Heeft u recent een COVID-19-risicogebied bezocht, houd dan rekening met 10 dagen thuisquarantaine voor u ons bezoekt. 

Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag!

U kunt uw vragen stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Het nummer voor WhatsApp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800-1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. The press conferences are also available in other languages on globaltalk.nl.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met een pakket aan investeringen van ruim € 19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de coronacrisis geven we de stad een steun in de rug. Dat maakte het college van B&W 7 juli 2020 bekend. Kijk hier voor meer informatie:

Wilt u meer weten?

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem