Informatie over het coronavirus

De gemeente Arnhem houdt samen met de betrokken partijen de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen alle richtlijnen die de Rijksoverheid stelt. Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Kijk voor alle actuele informatie over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur). Of kijk eens bij de veelgestelde vragen, mogelijk staat uw antwoord er tussen.  

Informatie over wat u zelf kunt doen

Het is belangrijk dat iedereen meewerkt om verspreiding te voorkomen

Let daarom op het volgende:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand. 
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is. 
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen. 
 • Was uw handen vaker met zeep.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten ook al uw huisgenoten thuis blijven. 
 • Werk zoveel mogelijk thuis. 
 • Bent u ouder dan 70 of heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees dan extra voorzichtig. 

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer verplicht

In deze situaties is het namelijk niet mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. Deze maatregel geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder. Het gaat om niet-medische mondkapjes, om zo schaarste in de zorg te voorkomen. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons; daar is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen.

Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Draagt u na 1 juni geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95,- krijgen.

Kijk voor de basisregels in Nederland op de website van Rijksoverheid.

Informatie over horeca en binnenstad

Alle eet- en drinkgelegenheden gaan 1 juni vanaf 12.00 uur open

Tot 1 juni zijn eet- en drinkgelegenheden gesloten. Uitgezonderd hierop zijn hotels, thuisbezorgde maaltijden en catering. Bezorgen en afhalen is ook nu mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis. Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden. 

Eet- en drinkgelegenheden gaan open onder de volgende voorwaarden:

 • Een maximum van 30 gasten (exclusief personeel);
 • Bezoekers moeten reserveren;
 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
 • In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico's oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). 

Blijft het coronavirus onder controle? Dan mogen vanaf 1 juli eet- en drinkgelegenheden open voor maximaal 100 personen.

We namen in de binnenstad voorzorgsmaatregelen

Zo kunnen bezoekers veilig een terrasje pakken of winkelen in onze binnenstad.

 • Horecaondernemers met een terras krijgen onder voorwaarden extra opstelruimte zodat het terras hetzelfde aantal plaatsen heeft als voor corona. 
 • Bij ingangen van de binnenstad en/of op drukke plekken staan in het weekend en tijdens drukke feestdagen City Hosts. Deze heten bezoekers welkom, ontvangen ze gastvrij en informeren ze over de situatie in de stad. Is het te druk in de hoofdwinkelstraat? Dan verwijzen de cityhosts bezoekers naar andere aantrekkelijke delen van de (binnen)stad. 
 • Aanduidingen op het wegdek in winkelstraten helpen bezoekers om zoveel mogelijk rechts te houden en afstand te bewaren.
 • Voor ondernemers of organisaties die vragen hebben of hulp nodig hebben bij de voorbereiding op de nieuwe fase die 1 juni in gaat, heeft de gemeente een speciaal loket geopend: Loket Anderhalve-meter. Het gaat vooral om vragen rond wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.
Informatie over culturele instellingen, vrije tijd en evenementen

Vanaf 1 juni mogen bioscopen, theaters, concertzalen, bibliotheken, muziekscholen, centra voor de kunsten en musea onder voorwaarden open

Deze voorwaarden zijn:

 • Een maximum van 30 mensen in het publiek;
 • Bezoekers moeten vooraf reserveren;
 • Een checkgesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico's oplevert;
 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar.

Blijft het coronavirus onder controle? Dan zijn er vanaf 1 juli maximaal 100 personen toegestaan.

Steun vanuit de overheid

Het kabinet stelt 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. Met deze steun worden culturele instellingen die van vitaal belang zijn voor de sector, door de financieel zware eerste maanden van de coronacrisis heen geholpen. Meer hierover is te lezen op de website van de Rijksoverheid

Het coronavirus treft ook de culturele instellingen in onze stad. Culturele organisaties die subsidie van de gemeente ontvangen, kunnen contact opnemen met hun gemeentelijke contactpersoon. Zzp'ers in de culturele sector verwijzen we graag naar de speciale pagina voor ondernemers in Arnhem.

Subsidie van de gemeente

Veel organisaties op het gebied van cultuur, sport, welzijn en zorg kunnen door het coronavirus nu niet altijd aan hun verplichtingen voldoen. Daarnaast komt ook reguliere exploitatie soms onder druk te staan. Veel partijen waarmee we samenwerken, maken zich daarom zorgen om hun inkomsten. Hiervoor hebben we als gemeente bij subsidie- en opdrachtverstrekking de volgende uitgangspunten:

 • We blijven de subsidie in de daarvoor gestelde termijnen betalen, zodat partijen geen liquiditeitsproblemen krijgen.
 • We vragen partijen om daar waar dienstenverlening niet meer volgens afspraken mogelijk is, actief en creatief naar alternatieven te zoeken. Stem deze ook met ons af.
 • We verwachten van partijen om kritisch te kijken of bepaalde kosten, die samenhangen met activitieten die niet meer worden uitgevoerd, af te bouwen.
 • Tussentijds of bij eindverantwoording bepalen we in redelijkheid hoe we tot vaststelling van het definitieve subsidiebedrag, hoogte van de opdracht kunnen overgaan. Ook hier ligt een verantwoordelijkheid bij de uitvoerende partijen.

Vanaf 1 juli gaan campings weer open

Ook douches en toiletten gaan dan weer open. Campings mogen alleen open als het coronavirus onder controle blijft.

Evenementen zijn in beginsel verboden tot 1 september 2020.

Vanwege de maatregelen kunnen veel evenementenorganisatoren hun evenementen niet door laten gaan. Op dit moment is er onvoldoende perspectief voor evenementen na 1 september. Daarom stellen we de evenementenkalender voor 2020 niet opnieuw open. Daar leest u hier meer over. 

Informatie over werk, ondernemers en uitkeringen

Informatie voor ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina informatie over ondernemen en het coronavirus.

Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk

Het gaat hier bijvoorbeeld om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.). Hier gelden de volgende voorwaarden:

 • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter georganiseerd;
 • Er wordt gewerkt op afspraak;
 • In een gesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico's oplevert.

Informatie over uitkeringen

Uitbetaling uitkering gaat gewoon door

Als u een uitkering van ons krijgt, gaat de betaling daarvan gewoon door tijdens de coronacrisis. U krijgt uw uitkering dus op de geplande datum. 

Telefonische intake uitkeringsaanvraag

Wilt u een uitkering aanvragen? Maak dan via de website een afspraak voor een telefonische intake (eerste gesprek). 

Werkplein en Werk & Inkomen gesloten

Vanwege het coronavirus zijn de gebouwen van Werk & Inkomen gesloten. Dat geldt zowel voor het Werkplein aan de Boulevard Heuvelink 4 als de balie aan de Eusebiusbuitensingel. 

Afspraken gaan niet door

Afspraken met een medewerker van Werk & Inkomen gaan niet door. Heeft u een afspraak staan? Dan nemen we telefonisch of via mail contact met u op. Zorg dat u bereikbaar bent via telefoon of mail. 

Post en uitkering daklozen

Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot. 

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Onze dienstverlening blijft beschikbaar

In verband met de extra maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, moeten we onze dienstverlening wel iets aanpassen. Wij vragen u om zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten.

Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

Vanwege de coronamaatregelen blijven rijbewijzen die vanaf 16 maart 2020 verlopen geldig tot 1 juni 2020. Dit geldt alleen voor rijbewijzen met een geldigheidsduur van 5 jaar of meer, niet voor rijbewijzen korter geldig dan 5 jaar. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid

Onze klantenservice blijft beschikbaar

Stel uw vragen via Facebook, Twitter of Whatsapp. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag! Het nummer voor Whatsapp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800 - 1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Informatie over het ophalen & inzamelen van afval

Inzameling afval

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) en plastic verpakkingen/blik/drinkpakken (pbd) worden volgens planning ingezameld. Glas en textiel kunt u in de speciale containers gooien. Ook deze worden gewoon geleegd. Restafval kunt u in de ondergrondse restafval containers gooien. Is een container vol? Wacht dan tot die geleegd is of gooi het afval in een andere ondergrondse container bij u in de wijk. Zet geen vuilniszak of ander afval naast de containers. 

Aangepaste inzameling papier

Vanaf dinsdag 14 april wordt oud papier en karton weer aan huis opgehaald. In verband met de coronamaatregelen doen we dit niet met hulp van vrijwilligers van verenigingen. Daarom is er tijdelijk een aangepaste inzameling. U vindt de data en routes op de pagina van papier en karton.

Grofvuil

We gaan als extra service tijdelijk grofvuilroutes rijden. U kunt vanaf maandag 20 april tot en met 1 juli 2020 3 keer gratis uw grofvuil aan huis op laten halen. Hiervoor maakt u een afspraak via Inzamelwijzer van Suez (Open de website in Chrome. Na het invullen van uw adres kiest onder 'Afvalbalie' de optie 'afspraak maken afval op afroep').

Afvalbrengstations

De afvalbrengstations zijn open. Wel vragen wij u of u alleen wilt komen als het echt nodig is, dus niet om een paar kleine spullen te brengen. Als het even kan, kom dan in uw eentje langs. U mag maximaal één persoon extra meenemen als u iets zwaars wilt wegbrengen. Het uitdelen van gratis compost is gestopt. 

Kringloopwinkels 

De kringloopwinkel van 2Switch aan de Westervoortsedijk is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Afval niet opgehaald?

De vuilnismannen van Suez gaan dagelijks de straat op om de containers te legen en rijden hiervoor tijdelijk ook extra rondes. Is uw afval niet opgehaald? Dan kunt u dit melden bij onze afvalinzamelaar Suez. Door ziekte van medewerkers is Suez nu minder goed bereikbaar per telefoon (0800 366 69 99). U kunt een melding maken via de Inzamelwijzer van Suez (na het invullen van uw adres maakt u een melding onder 'Afvalbalie').

Reinigen ondergrondse containers

De ondergrondse containers en de mini containers worden niet extra gereinigd. De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een container is erg klein. Volg de richtlijnen van het RIVM, dus was uw handen als u afval heeft weggegooid.

Informatie over onderwijs & kinderdagverblijven en sport

Onderwijs

Het onderwijs kan weer stap voor stap open

Het gaat namelijk goed met de bestrijding van het coronavirus. Leerlingen in het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan per 2 juni weer naar school. Het primair onderwijs gaat op 8 juni volledig open.

Op dit moment zijn scholen in het basisonderwijs, kinderopvang en gastouderopvang zijn (gedeeltelijk) open. Dit geldt ook voor het speciaal (basis)onderwijs. Hieraan zitten een aantal voorwaarden:

 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas. Kinderen gaan de helft van de tijd naar school, de andere helft volgen zij onderwijs op afstand. Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. 
 • De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract. 
 • Het speciaal onderwijs in de basischoolleeftijd gaat 100% open.
 • We vragen ouders hun kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of de opvang te brengen om zo openbaar vervoer te ontlasten.

Het voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open

Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn. Tot die tijd wordt onderwijs op afstand gegeven.  Ook het voorgezet speciaal onderwijs gaat op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn. 

Op 15 juni gaan het mbo, hbo en universiteiten weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling. Tot die tijd blijft het onderwijs vanaf afstand. 

Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid. Of op de pagina 'Onderwijs gaat stap voor stap open' op de website van de Rijksoverheid

Noodopvang voor kinderen van ouders/verzorgers in cruciale beroepsgroepen 

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er, als het echt nodig is, noodopvang in de school en het kinderdagverblijf mogelijk. Dit blijft ook naast de (gedeeltelijke) heropening van de scholen die vanaf 11 mei weer zijn gestart.

Vanaf 8 juni gaan scholen en BSO's weer helemaal open. Noodopvang wordt daarom afgebouwd. Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor kinderen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Na 8 juni stopt ook de vergoeding die ouders van de overheid ontvangen voor het doorbetalen van de eigen bijdrage van kinderopvang of BSO.

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie, waaronder een lijst van cruciale beroepsgroepen. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen.

Sport

Binnensport- en fitnessclubs, sauna's, sexclubs zijn dicht

Alle sportactiviteiten en lessen op deze accommodaties gaan niet door. Dit geldt ook voor personal training binnen in de sportschool. Buiten personal training is wel toegestaan, maar ook hier gelden de regels van 1,5 meter afstand houden en maximaal 2 personen. Alleen de locaties waar kinderopvang zit, zijn enkel voor dat gedeelte open. Hierover leest u meer op de website van Sportbedrijf Arnhem.

Zwembad De Grote Koppel en Valkenhuizen zijn sinds 18 mei weer open.

Buiten sporten in groepen voor alle leeftijden mag weer

Hier moet wel 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden. Wedstrijden, gezamelijke kleedkamers of douches mogen niet.

Kinderen en jongeren hebben weer meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar met 1,5 meter afstand ertussen. 
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties individueel de training hervatten als ze 1,5 afstand houden. 

U bent van harte welkom bij de sport-en spelactiviteiten op een van de acht playgrounds in de Arnhemse wijken. Of informeer bij uw sportvereniging of er buitensportactiviteiten worden georganiseerd. 

Wilt u als sportaanbieder in Arnhem een sportactiviteit in de buitenlucht organiseren? Via Sportbedrijf Arnhem kunt u een sportveld reserveren. Kijk daarvoor bij de veelgestelde vragen.

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Arnhemse organisaties binnen het sociale domein proberen hun ondersteuning voor inwoners zo goed mogelijk door te zetten. Helaas zorgt het coronavirus toch voor tijdelijke veranderingen. Er ontstaan verder verschillende  vormen van hulp en initiatieven in en rondom Arnhem. U leest meer over hulp, welzijn en zorg op deze pagina.  

Bezoeken van ouderen

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers is aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uzelf of uw omgeving? Dan kunt u het volgende doen:

 • Veilig Thuis bellen op 0800 - 2000 voor advies of het doen van een melding. Of chat met Veilig Thuis via www.veiligthuis.nl. Veilig Thuis is het meld- en adviespunt huiselijk geweld en kindermishandeling. 
 • Het sociale wijkteam bellen op 088-2260000. Zij kijken bijvoorbeeld wat nodig is voor gezinnen waar het thuis onveilig is.
 • Kinderen kunnen bellen met de Kindertelefoon op 0800-0432 of chatten via www.kindertelefoon.nl.
 • Is het een acute situatie? Bel dan 112.

Kijk voor meer informatie op onze pagina over hulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling.

Noodverordening 29 mei 2020

De voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, heeft op 29 mei 2020 een nieuwe noodverordening afgekondigd. Deze gaat per 1 juni 12.00 2020 in. Meer informatie leest u op de website van VGGM. De noodverordening leest u hier (5 MB).

Gehele onderkade is gesloten

De gehele onderkade van de Rijnkade is zaterdagavond 4 april per direct gesloten. De onderkade is alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Dit heeft burgemeester Ahmed Marcouch besloten in zijn functie van voorzitter van de Veiligheid - en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Lees hier meer over in het nieuwsbericht 'Gehele onderkade is gesloten'. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. 

Informatie over corona in gebarentaal vindt u op de website van de Rijksoverheid

Wilt u meer weten?

Hieronder ziet u waar u terecht kunt met vragen of wanneer u meer wilt weten

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem

Veel Arnhemse maatschappelijke-, welzijns- en zorgorganisaties moeten ook maatregelen nemen door het coronavirus. Raadpleeg hun website voor actuele informatie. 

www.ggdsamengezond.nl 

De GGD Gelderland-Midden en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben samen de website www.ggdsamengezond.nl gelanceerd. Hier vindt u betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid. Bijvoorbeeld of en waar u zich kunt laten testen, maar ook waar u als mantelzorger op moet letten. Ook staan er filmpjes en folders op die voor u belangrijk zijn. Of misschien voelt u zich alleen en wilt u met iemand praten over de huidige situatie. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier. Zo krijgt u een betrouwbaar antwoord op de vraag die u heeft.