Informatie over het coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Kijk voor alle actuele informatie, de basisregels over het coronavirus en wat u zelf kunt doen, op de website van Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). 

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Tot tenminste 9 februari blijven we in lockdown. Dat heeft het kabinet op dinsdag 12 januari laten weten. 

De basisregels

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid. Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen
 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan
 • Houd altijd 1,5 meter afstand, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog
 • Vermijd drukke plaatsen
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje waar dat verplicht is
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen per dag
 • Binnen (niet in een thuissituatie) en buiten geldt een maximum aantal van 2 personen of 1 huishouden. Voor de periode 24 t/m 26 december geldt: ontvang maximaal 3 personen per dag. 

Lees meer over de maatregelen voor binnen en buiten op de website van Rijksoverheid.

Uitzonderingen 1,5 meter afstand

Zorg dat u altijd 1,5 meter afstand houdt. In sommige situaties is dat niet mogelijk, dan mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten:

 • Mensen die tot 1 huishouden horen
 • Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders
 • Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs)
 • Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers
Testen bij klachten

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. U kunt terecht in Velp en Ede. Vanaf 07.30 uur 's ochtends kunt u bellen naar 0800-8101. Meer informatie leest u op de website van de GGD

Coronamelder

In heel Nederland kunt u de CoronaMelder gebruiken. Met de app weet u eerder of u mogelijk besmet bent met het coronavirus. Zo voorkomt u dat u onbewust een ander besmet. Lees meer op de website van de coronamelder

Vaccinatie tegen het coronavirus

Een vaccin tegen het coronavirus helpt om corona te bestrijden in Nederland. Vanaf 8 januari 2021 worden de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Het vaccin is op 21 december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) goedgekeurd.

Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. Op 8 januari wordt er gestart met vaccineren in Veghel. Houten en Rotterdam the Hague Aiport volgen op 11 januari. Vanaf vrijdag 15 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties, waaronder in Arnhem. Vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. Tussen die 2 inentingen zit 3 weken. Er wordt 7 dagen per week gevaccineerd, met ruime openingstijden. Meer informatie over vaccinatie tegen het coronavirus leest u op de website van Rijksoverheid

Maatregelen rondom de horeca

De horeca is gesloten. Dit geldt ook voor coffeeshops en horecavoorzieningen van hotels. Afhalen bij horeca en coffeeshops mag wel. Afhaalloketten bij coffeeshops sluiten om 20.00 uur. Het is verboden om tussen 20.00 en 07.00 uur alcohol of softdrugs te verkopen of in de openbare ruimte te nuttigen.

Maatregelen rondom contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen mogen hun werk uitvoeren. Bekijk de volledige lijst met uitgezonderde contactberoepen (pdf, 130kB). 

Maatregelen rondom sport, cultuur en vrije tijd

Sport

Lees meer over de maatregelen rondom sport op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Buiten sporten mag met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand 
 • Binnensportlocaties zijn dicht 
 • Geen wedstrijden en groepslessen
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten
 • Publiek bij sport is niet toegestaan
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen

Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband, hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden en mogen wedstrijden binnen eigen vereniging spelen, maar ook alleen buiten.

U kunt ook meer lezen over de regels en veelgestelde vragen over sport op de website van Sportbedrijf Arnhem

Cultuur en vrije tijd

Publiek toegankelijke locaties zoals musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken, zwembaden, sportscholen, pretparken, casino's en sauna's zijn dicht. 

Lees meer over corona en de regels voor culturele instellingen op de website van Rijksoverheid

Evenementen

Evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
 • Markten voor levensmiddelen

Lees meer over evenementen op de website van Rijksoverheid.

Maatregelen rondom vervoer

Lees meer over de maatregelen rondom vervoer op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis en reis alleen met het ov voor noodzakelijke reizen
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons, houd hier wel 1,5 meter afstand. Draagt u geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95 krijgen
 • Voor overig vervoer (zoals taxi's, personenbusjes en touringcars) is een reservering, gezondheidscheck vooraf en vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje verplicht 
 • U mag met meerdere personen buiten uw huishouden in de auto (en ander privévervoer) stappen. Wij adviseren om hier ook een niet-medisch mondkapje te dragen 
Maatregelen voor winkels

Lees meer over de maatregelen voor winkeliers op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Niet-essentiële winkels zijn dicht. Onder andere supermarkten, drogisterijen, groentewinkels en tankstations zijn open. Meer informatie over welke winkels open zijn, leest u op de website van Rijksoverheid
 • Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Dit geldt niet voor winkels die overwegend levensmiddelen verkopen
 • Winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is, er zijn in supermarkten speciale winkeltijden voor ouderen en zieken

Fotografen

De winkels van fotografen zijn gesloten. Tenzij er op afspraak pasfoto’s gemaakt worden voor een identiteitsbewijs of rijbewijs. Het beroep van fotograaf is geen contactberoep. Fotograferen op locatie mag.

Informatie over vrije tijd, evenementen en bruiloften

Trouwen in tijden van corona

Vanwege het coronavirus kan uw bruiloft er anders uitzien dan verwacht. Lees meer over de maatregelen die gelden tijdens uw bruiloft op de pagina trouwen in tijden van corona.

Culturele instellingen

Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatie rondom ondernemen en het coronavirus.

Op vakantie

Reis niet naar het buitenland en boek geen reis tot half maart. 

Vermijd niet-noodzakelijke reizen in Nederland. Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.

Reis tot midden januari alleen noodzakelijk naar het buitenland. Volg in het buitenland altijd de basisregels en houd de lokale regels in de gaten. Zijn deze strenger? Dan gelden de lokale regels. U leest meer over reizen en op vakantie gaan op de website van Rijksoverheid.

Komt u terug uit een risicogebied? Dan is het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan en u te laten testen op het coronavirus. Hier leest u meer over op de website van Rijksoverheid.

Monitor bezoekersdrukte Gelderland

Maakt u een uitstapje in de regio? Kijk dan eerst op de monitor bezoekersdrukte van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen om te zien hoe druk het is. Zo zorgen we voor een goede verspreiding van bezoekers. Op de kaart ziet u verschillende bestemmingen voor een dagje uit en is goed te zien op welke plekken de 1,5 meterregel goed te waarborgen is.

Informatie over ondernemen en Tozo

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met informatie over ondernemen en het coronavirus.

Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.

Tozo

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Informatie over de dienstverlening werk en inkomen 

De dienstverlening van Werk en Inkomen gaat op dit moment gewoon door. Gesprekken voeren wij zoveel mogelijk telefonisch met u. Als dat niet mogelijk is, dan vragen wij u naar ons kantoor te komen en adviseren wij om een mondkapje te dragen. Onze medewerkers dragen er altijd een. 

Gesprekken vinden alleen één op één plaats. Kom dus alleen naar een afspraak.

De spreekkamers zijn 'corona-bestendig' gemaakt en overal in het gebouw kunt u 1,5 meter afstand houden. 

Als u klachten heeft, kom dan niet en maak een nieuwe afspraak via 0800-1908.

Uitkeringen

 • Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot
 • We houden afspraken telefonisch en (nog) niet op kantoor

U leest meer over uitkeringen op onze pagina over bijstandsuitkering.

Informatie over onderwijs en kinderopvanglocaties

Onderwijs en kinderopvanglocaties

Scholen in het voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven nog minstens vier weken, dus tot en met 7 februari, onderwijs op afstand. Ook het basis onderwijs geeft nog steeds les op afstand. De kinderopvang is gesloten. De uitzonderingen op het afstandsonderwijs voor kwetsbare kinderen, leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs en de afname van examens en tentamens blijven bestaan.

Cruciaal beroep

Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar de noodopvang op het basisonderwijs of de kinderopvang. Deze noodopvang is uitsluitend voor kinderen van ouders die nu onmisbaar zijn voor de samenleving. Zij moeten hun werk zonder zorgen kunnen uitvoeren. Daar is de regeling voor noodopvang ook voor bedoeld. Kijkt u alstublieft kritisch naar uw eigen situatie en neem op basis daarvan een besluit of u uw kind(eren) wel of niet wilt aanmelden voor noodopvang bij het basisonderwijs of de kinderopvang.

De noodopvang die door kinderopvangorganisaties wordt geboden is alleen beschikbaar voor ouders met een cruciaal beroep die een contract hebben met de kinderopvang en voor het aantal uren dat in het contact is afgesproken. Dit is dus anders als in het voorjaar. Werkt u in een cruciaal beroep en wilt u tijdens reguliere openingstijden gebruik maken van extra kinderopvang? Neem in dit geval contact op met uw kinderopvangorganisatie om te kijken of aanvullende facturering nodig is. 

Bekijk voor een overzicht de lijst met cruciale beroepen (pdf, 127kB). 

Noodopvangonderwijs aan kwetsbare kinderen

De Rijksoverheid biedt scholen de ruimte om zelf te bepalen wie een kwetsbaar kind is. Doordat scholen zelf mogen bepalen welke kinderen zijn aanmerken als kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat zij thuis onvoldoende begeleiding kunnen krijgen bij het leren, ontstaan soms verschillen tussen scholen. Deze ruimte valt binnen de regels die de Rijksoverheid nu biedt. 

Alle scholen gaan over op onderwijs op afstand, maar kinderen in een kwetsbare positie kunnen wel naar school. Het is aan de school, waar nodig in overleg met de gemeente, om te bepalen om welke leerlingen het gaat. Hierbij wordt bijzondere aandacht gevraagd voor speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en nieuwkomers. Ook gaat het om leerlingen die thuis geen veilige basis hebben of die thuis onvoldoende begeleiding kunnen krijgen bij het leren. Of een leerling in een kwetsbare positie naar school gaat, wordt door de school bepaald, in overleg met de gemeente en ouders/verzorgers. Voor de leerling geldt in ieder geval de verplichting om het aangeboden onderwijsprogramma te volgen, dan wel op school of thuis.

Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid. Voor algemene vragen kunt u terecht via noodopvangkinderen@arnhem.nl

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Lees hier meer over op onze pagina over hulp, welzijn en zorg

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uzelf of uw omgeving? Kijk dan op onze pagina voor hulp welzijn en zorg wat u kunt doen.

Zorgzone Arnhem

De zorgzone is in Arnhem gesloten. 

Opvang voor daklozen

Juist in deze tijd is opvang erg belangrijk. Kijk op onze pagina over hulp, welzijn en zorg voor de verschillende opvanglocaties in Arnhem.

Wijkteams

Afspraken met de wijkteams zijn in principe telefonisch of digitaal. Alleen bij hoge uitzondering wijken zij hier vanaf. Kijk op de website van de Wijkteams voor meer informatie.

Interactief coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke 2 weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen uit onze eigen organisatie en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Op 14 oktober is de financiële impactanalyse geactualiseerd. In dit document (pdf, 179kB) vindt u een uitgebreide toelichting van deze analyse. 

Bekijk hier het interactieve coronadashboard

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Dienstverlening 

Onze dienstverlening blijft beschikbaar, maar is iets aangepast. Wij vragen u om uw zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Heeft u recent een COVID-19-risicogebied bezocht, houd dan rekening met 10 dagen thuisquarantaine voor u ons bezoekt. 

Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag!

U kunt uw vragen stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Het nummer voor WhatsApp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800-1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. The press conferences are also available in other languages on globaltalk.nl.

Noodverordening 18 november 2020

Op 18 november is de nieuwe noodverordening ingegaan in de regio Gelderland-Midden. U vindt de noodverordening en meer informatie op de website van VGGM.

De gehele onderkade van de Rijnkade is sinds 4 april gesloten. De onderkade is alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. 

Arnhem valt in de veiligheidsregio Gelderland-Midden. Kijk voor informatie over andere veiligheidsregio's op het coronadashboard van Rijksoverheid. Het Rijk ontwikkelde een routekaart, hierop is te zien welke maatregelen op welk moment nodig zijn.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met een pakket aan investeringen van ruim € 19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de coronacrisis geven we de stad een steun in de rug. Dat maakte het college van B&W 7 juli 2020 bekend. Kijk hier voor meer informatie:

Wilt u meer weten?

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem

Veel Arnhemse maatschappelijke-, welzijns- en zorgorganisaties moeten ook maatregelen nemen door het coronavirus. Raadpleeg hun website voor actuele informatie. 

GGD samen gezond

De GGD Gelderland-Midden en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben samen de website www.ggdsamengezond.nl gelanceerd. Hier vindt u betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid. Bijvoorbeeld of en waar u zich kunt laten testen, maar ook waar u als mantelzorger op moet letten. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier