Informatie over het coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Op dinsdagavond 13 oktober heeft het kabinet nieuwe besluiten genomen rondom de maatregelen tegen het coronavirus. Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid. Hier staat ook een overzicht van de nieuwe maatregelen in heldere taal.

Kijk voor alle actuele informatie, de basisregels over het coronavirus en wat u zelf kunt doen, op de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur). 

De basisregels

Lees meer over de maatregelen die gelden in heel Nederland op de website van Rijksoverheid. Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan
 • Ontvang thuis niet meer drie personen per dag 
 • Binnen (niet in een thuissituatie) en buiten geldt een maximum aantal van vier mensen uit een ander huishouden
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in publieke binnenruimtes
 • Vermijd drukke plaatsen
 • Houd altijd 1,5 meter afstand, was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog

Lees meer over de maatregelen voor binnen en buiten op de website van Rijksoverheid.

Uitzonderingen 1,5 meter afstand

Zorg dat u altijd 1,5 meter afstand houdt. In sommige situaties is dat niet mogelijk, dan mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten:

 • Mensen die tot 1 huishouden horen
 • Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders
 • Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs)
 • Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers
Testen bij klachten

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800 - 1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. U kunt terecht in Velp en Ede. Vanaf 07:30 's ochtends kunt u bellen naar 0800-8101. Meer informatie leest u op de website van de GGD

Coronamelder

In heel Nederland kunt u de CoronaMelder gebruiken. Met de app weet u eerder of u mogelijk besmet bent met het coronavirus. Zo voorkomt u dat u onbewust een ander besmet. Lees meer op de website van de coronamelder

Maatregelen rondom de horeca

De horeca is gesloten. Dit geldt ook voor coffeeshops. Afhalen bij horeca en coffeeshops mag wel. Afhaalloketten bij coffeeshops sluiten om 20:00. Het is verboden om tussen 20:00 en 07:00 alcohol of softdrugs te verkopen of in de openbare ruimte te nuttigen.

Maatregelen rondom sport, cultuur en vrije tijd

Sport

Lees meer over de maatregelen rondom sport op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Amateursporten met meer dan vier mensen voor volwassenen boven de 18 jaar is niet toegestaan. 
 • Alle amateur-teamsporten voor volwassenen boven de 18 jaar, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden,zijn verboden. 
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten

U kunt ook meer lezen over de regels en veelgestelde vragen over sport op de website van Sportbedrijf Arnhem

Cultuur en vrije tijd

Er geldt een groepsgrootte van maximaal 30 personen op plaatsen waar bezoekers binnen op 1 plek zijn. Bijvoorbeeld bij theater en concertzalen. Bij doorstroomlocaties, zoals musea en bibliotheken vindt het bezoek plaats op basis van een reservering. Lees meer over de maatregelen rondom cultuur op de Website van Rijksoverheid.

Evenementen

Evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Beurzen en congressen voor maximaal 30 personen
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties
 • Markten voor levensmiddelen
 • Theaters en bioscopen

Lees meer over evenementen op de website van Rijksoverheid.

Maatregelen rondom vervoer

Lees meer over de maatregelen rondom vervoer op de website van Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Reis zo min mogelijk naar andere plekken
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons, houd hier wel 1,5 meter afstand. Draagt u geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95,- krijgen.
 • Voor overig vervoer (zoals taxi's, personenbusjes en touringcars) is een reservering, gezondheidscheck vooraf en vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje verplicht. 
 • U mag met meerdere personen buiten uw huishouden in de auto (en ander privévervoer) stappen. Wij adviseren om hier ook een niet-medisch mondkapje te dragen. 
Maatregelen voor winkels

Lees meer over de maatregelen voor winkeliers op de website van de Rijksoverheid. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Winkels sluiten om 20:00, dit geldt niet voor winkels die levensmiddelen verkopen
 • Er zijn geen koopavonden
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
 • Winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is, er zijn in supermarkten speciale winkeltijden voor ouderen en zieken
Informatie over vrije tijd, evenementen en bruiloften

Trouwen in tijden van corona

Vanwege het coronavirus kan uw bruiloft er anders uitzien dan verwacht. Lees meer over de maatregelen die gelden tijdens uw bruiloft op de pagina trouwen in tijden van corona.

Culturele instellingen

Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatie rondom ondernemen en het coronavirus.

Op vakantie

Gaat u op vakantie? Ga dan wijs op reis. Volg altijd de basisregels en houd de lokale regels in de gaten. Zijn deze strenger? Dan gelden de lokale regels. Controleer voordat u naar het buitenland gaat welk reisadvies er geldt voor dat land. En houd er rekening mee dat in ieder land beperkende maatregelen zijn. Blijf tijdens de vakantie op de hoogte via de Reisapp van Buitenlandse zaken. U leest meer over reizen en op vakantie gaan op de website van de Rijksoverheid.

Komt u terug uit een risicogebied? Dan is het dringende advies om 10 dagen in quarantaine te gaan en u te laten testen op het coronavirus. Hier leest u meer over op de website van Rijksoverheid.

Monitor bezoekersdrukte Gelderland

Maakt u een uitstapje in de regio? Kijk dan eerst op de monitor bezoekersdrukte van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen om te zien hoe druk het is. Zo zorgen we voor een goede verspreiding van bezoekers. Op de kaart ziet u verschillende bestemmingen voor een dagje uit en is goed te zien op welke plekken de 1,5 meterregel goed te waarborgen is.

Informatie over ondernemen en Tozo

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina met informatie over ondernemen en het coronavirus.

Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.

Tozo

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Informatie over de dienstverlening werk en inkomen 

De dienstverlening van Werk en Inkomen gaat op dit moment gewoon door. Gesprekken voeren wij zoveel mogelijk telefonisch met u. Als dat niet mogelijk is, dan vragen wij u naar ons kantoor te komen en adviseren wij om een mondkapje te dragen. Onze medewerkers dragen er altijd een. 

Gesprekken vinden alleen één op één plaats. Kom dus alleen naar een afspraak.

De spreekkamers zijn 'corona-bestendig' gemaakt en overal in het gebouw kunt u 1,5 meter afstand houden. 

Als u klachten heeft, kom dan niet en maak een nieuwe afspraak via 0800-1908.

Uitkeringen

 • Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot. 
 • We houden afspraken telefonisch en (nog) niet op kantoor. 

U leest meer over uitkeringen op onze pagina over bijstandsuitkering.

Informatie over onderwijs en kinderopvanglocaties

Onderwijs en kinderopvanglocaties

In het voorgetzet onderwijs, MBO en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.Meer informatie over de gevolgen voor het onderwijs, (gast)ouders, scholieren en kinderopvanglocaties leest u op de de website van de Rijksoverheid.

Studentenverenigingen mogen geen bijeenkomsten organiseren. Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen een bijeenkomst organiseren als dit echt nodig is. Dit mag voor een kleine groep studenten, zonder alcohol en tot maximaal 22:00. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Lees hier meer over op onze pagina over hulp, welzijn en zorg

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uzelf of uw omgeving? Kijk dan op onze pagina voor hulp welzijn en zorg wat u kunt doen.

Bezoeken van ouderen

Het bezoeken van verpleeghuizen is stapsgewijs weer mogelijk. Het is niet mogelijk om verpleeghuizen te bezoeken wanneer u of iemand in het verpleeghuis besmet is. U leest meer over het coronavirus en verpleeghuizen op de website van de Rijksoverheid.

Zorgzone Arnhem

Sekswerkers mogen weer aan het werk. U leest meer over veilig werken in contactberoepen op de website van het RIVM. In Arnhem is de zorgzone vanaf 6 juli weer geopend. 

Opvang voor daklozen

Juist in deze tijd is opvang erg belangrijk. Kijk op onze pagina over hulp, welzijn en zorg voor de verschillende opvanglocaties in Arnhem.

Wijkteams

Afspraken met de wijkteams zijn in principe telefonisch of digitaal. Alleen bij hoge uitzondering wijken zij hier vanaf. Kijk op de website van de Wijkteams voor meer informatie.
 

Interactief coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke twee weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen uit onze eigen organisatie en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Op 14 oktober is de financiële impactanalyse geactualiseerd. In dit document (pdf, 179kB) vindt u een uitgebreide toelichting van deze analyse. 

Bekijk hier het interactieve coronadashboard

Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Dienstverlening 

Onze dienstverlening blijft beschikbaar, maar is iets aangepast. Wij vragen u om uw zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Heeft u recent een COVID-19-risicogebied bezocht, houd dan rekening met 10 dagen thuisquarantaine voor u ons bezoekt. 

Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag!

U kunt uw vragen stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Het nummer voor WhatsApp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800 - 1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. The press conferences are also available in other languages on globaltalk.nl.

Noodverordening 14 oktober 2020

Op 14 oktober is de nieuwe noodverordening ingegaan in de regio Gelderland-Midden. U vindt de noodverordening en meer informatie op de website van VGGM.

De gehele onderkade van de Rijnkade is sinds 4 april gesloten. De onderkade is alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. 

Arnhem valt in de veiligheidsregio Gelderland-Midden. Kijk voor informatie over andere veiligheidsregio's op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het Rijk ontwikkelde een routekaart, hierop is te zien welke maatregelen op welk moment nodig zijn.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met een pakket aan investeringen van ruim €19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de coronacrisis geven we de stad een steun in de rug. Dat maakte het college van B&W dinsdag 7 juli bekend. Kijk hier voor meer informatie:

Wilt u meer weten?

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem

Veel Arnhemse maatschappelijke-, welzijns- en zorgorganisaties moeten ook maatregelen nemen door het coronavirus. Raadpleeg hun website voor actuele informatie. 

GGD samen gezond

De GGD Gelderland-Midden en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben samen de website www.ggdsamengezond.nl gelanceerd. Hier vindt u betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid. Bijvoorbeeld of en waar u zich kunt laten testen, maar ook waar u als mantelzorger op moet letten. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier