Informatie over het coronavirus

De gemeente Arnhem houdt samen met de betrokken partijen de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Wij volgen alle richtlijnen die de Rijksoverheid stelt. Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent.

Kijk voor alle actuele informatie, de basisregels over het coronavirus en wat u zelf kunt doen op de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke informatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur). 

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel 0800 - 1202 en maak een afspraak voor een test. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid.

Informatie over ondernemen, Tozo en uitkeringen

Ondernemers

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Er zijn verschillende regelingen die u als ondernemer kunt raadplegen. U leest er meer over op onze pagina informatie over ondernemen en het coronavirus.

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. Hierover leest u meer op onze pagina over de Tozo.

Uitkeringen

 • Bent u dakloos en heeft u een postadres van de gemeente Arnhem? Dan kunt en hoeft u uw post niet op te halen bij het daklozenloket aan de Eusebiusbuitensingel. U krijgt gewoon uw uitkering of weekvoorschot. 
 • We houden afspraken telefonisch en (nog) niet op kantoor. 

U leest meer over uitkeringen op onze pagina over bijstandsuitkering.

Informatie over culturele instellingen, vrije tijd en de monitor bezoekersdrukte

Culturele instellingen

Er zijn maatregelen voor culturele instellingen. Bijvoorbeeld over welke locaties open zijn, welke activiteiten zijn toegestaan en mogelijke financiële steun. U leest hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u meer lezen over steun voor de culturele sector vanuit de Rijksoverheid, provincie of gemeente? Kijk dan op onze pagina over informatie rondom ondernemen en het coronavirus.

Zomervakantie 2020

Gaat u op vakantie? Ga dan wijs op reis. Houd u altijd aan de basisregels en houd de lokale regels in de gaten. Zijn deze strenger? Dan gelden de lokale regels. Controleer voordat u naar het buitenland gaat welk reisadvies er geldt voor dat land. En houd er rekening mee dat in ieder land beperkende maatregelen zijn. Blijf tijdens de vakantie op de hoogte via de Reisapp van Buitenlandse zaken. U leest meer over reizen en op vakantie gaan op de website van de Rijksoverheid.

Evenement organiseren

Vanaf 1 juli mogen er weer vergunningen voor evenementen worden aangevraagd. Bij deze evenementen gelden de basisregels. Wij stellen de evenementenkalender weer open, om voor spreiding in tijd en locatie te zorgen. U leest meer over het organiseren van evenementen op onze pagina over een evenement organiseren.

Monitor bezoekersdrukte Gelderland

Nederlanders trekken er graag weer op uit. Dit biedt kansen voor onze regio's, maar een goede verspreiding van bezoekers in tijd en ruimte is wenselijk en noodzakelijk. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen heeft een monitor bezoekersdrukte ontwikkelt aan de hand van een kaart waar de drukke en rustige plekken zich in Gelderland op dit moment bevinden. De kaart bevat verschillende locaties waar dagrecreactie plaatsvindt. Op de kaart is dus goed te zien op welke plekken de 1,5 meterregel goed te waarborgen is. 

Brief aan de horeca over naleving van adviezen en maatregelen

In de afgelopen week steeg het aantal coronabesmettingen in Nederland. Ook in de Arnhemse horeca ziet de politie dat ondernemers te vaak onvoldoende toezien op de adviezen en maatregelen. Meer toezicht van de politie en handhaving is daarom helaas nodig. We zorgen er zo samen voor dat corona geen tweede kans krijgt in onze stad. Burgemeester Marcouch schreef hier op 23 juli een brief over aan de Arnhemse horeca. Lees hier de brief aan de Arnhemse horeca.

Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Fors investeren. Daarmee willen we de stad een fikse steun in de rug geven om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Een pakket aan investeringen van ruim €19 miljoen in sectoren die getroffen zijn en in de bedrijven en mensen die veel geleden hebben onder de crisis. Dat heeft het college van B&W dinsdag 7 juli bekend gemaakt. Het is een extra miljoenenimpuls die zichzelf versterkt en effect heeft op verschillende beleidsterreinen. Lees meer in het persbericht

Meer informatie

Coronadashboard gemeente Arnhem

In het coronadashboard van de gemeente Arnhem leest u de effecten van de coronacrisis op het gebied van gezondheid, economie, welzijn en werk. Wij actualiseren het coronadashboard elke twee weken. Voor het dashboard gebruiken wij bronnen van de gemeente Arnhem zelf en van onder meer de provincie, CBS en RIVM. Bekijk de geüpdatete versie van het coronadashboard 21 juli 2020 (pdf, 4MB). 

Regels rondom het coronavirus

We maken een onderscheid tussen regels die binnen gelden en regels die buiten gelden. Deze regels gelden zowel voor horeca, winkels als voor culturele instellingen. U leest ze hieronder.

Regels binnen

 • Per ruimte mogen 100 personen (exclusief personeel) aanwezig zijn met een vaste zitplaats. Hier moet rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand wanneer u niet uit hetzelfde huishouden komt.
 • Er geldt geen maximaal aantal bezoekers als er vooraf wordt gereserveerd, bij binnenkomst een gezondheidscheck wordt gedaan en iedereen vaste zitplaats heeft.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers geldt geen maximum aantal personen. 

Regels buiten

 • Bij een maximum van 250 personen geldt alleen de 1,5 meter afstand. In de horeca moet er ook een vaste zitplaats zijn.
 • Als er vaste zitplaatsen zijn, vooraf reserveren mogelijk is, er een gezondheidscheck wordt gedaan en de 1,5 meter afstand in acht wordt gehouden, geldt er geen maximum aantal bezoekers. 
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocacties waar een doorstroom van de bezoekers is, is 1,5 meter afstand de regel en geldt er geen maximum aantal personen.

Regels rondom vervoer

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons, houd hier wel 1,5 meter afstand. Draagt u geen mondkapje? Dan kunt u een boete van € 95,- krijgen.
 • Voor overig vervoer (zoals taxi's, personenbusjes en touringcars) is een reservering, gezondheidscheck vooraf en vanaf 13 jaar een niet-medisch mondkapje verplicht. 
 • U mag met meerdere personen buiten uw huishouden in de auto (en ander privévervoer) stappen. Wij adviseren om hier ook een niet-medisch mondkapje te dragen. 

Kijk voor meer informatie over de regels rondom vervoer op de website van Rijksoverheid.

Algemene regels over afstand houden

Iedereen houdt 1,5 meter afstand. In sommige situaties is dat niet mogelijk, dan mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten:

 • Mensen die tot 1 huishouden horen;
 • Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
 • Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
 • Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.

Tot slot zijn spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.​​​

Informatie over horeca en binnenstad

Horeca

In de horeca zijn de belangrijkste regels dat gasten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een zitplaats hebben. Verder bepaald de grootte van het restaurant, café of terras hoeveel mensen geplaatst kunnen worden. Kunnen binnen meer dan 100 en buiten meer dan 250 gasten ontvangen worden? Dan zijn reserveren en een gezondheidscheck verplicht. Kijk voor informatie over de regels rondom horeca op de website van de Rijksoverheid.

Voorzorgsmaatregelen binnenstad

 • Terrassen zijn waar mogelijk uitgebreid.
 • Cityhosts heten bezoekers welkom en informeren ze over de situatie in de stad.
 • Aanwijzingen op het wegdek helpen bezoekers zoveel mogelijk rechts te houden en afstand te bewaren.
 • Er is een loket Anderhalve-meter. Hier kunnen ondernemers of organisaties terecht die hulp nodig hebben met de wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Het loket is bereikbaar via ondernemen@arnhem.nl.
Informatie over onze dienstverlening en klantenservice

Dienstverlening 

Onze dienstverlening blijft beschikbaar. We hebben onze dienstverlening iets aangepast. Wij vragen u om uw zaken zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Kan uw zaak wachten? Dan vragen wij u om het later te regelen. 

Afspraken vinden voorlopig alleen nog plaats op onze locatie Stadhuis. Loket Zuid is in verband met de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Hier geldt wel: blijf thuis bij klachten, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Wilt u meer weten over de aanvraag van uw documenten? Kijk dan hier:

Gaat u verhuizen? Dit kunt u digitaal of per post doorgeven. Lees meer hierover op de pagina 'Verhuizing'.

Klantenservice

Onze klantenservice blijft beschikbaar. Stel uw vragen via Facebook, Twitter of Whatsapp. Kunt u uw aanvraag digitaal doen? Graag! Het nummer voor Whatsapp is +31 6 12 521 130. U kunt ons ook bellen via 0800 - 1809. Mogelijk is de wachttijd langer. 

Afval 

Vanwege het coronavirus kunnen er veranderingen zijn in het ophalen en inzamelen van afval. Kijk voor meer informatie op onze pagina over afval.

Informatie over onderwijs, kinderopvanglocaties en sport

Onderwijs en kinderopvanglocaties

Tot het studiejaar 2020-2021 is het verboden onderwijs te bieden in onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Dit verbod geldt niet voor het houden van examens, tentamens, toetsen, praktijk(gericht) onderwijs en begeleiding van kwetsbare studenten op de onderwijsinstelling, voor zover dit online niet voldoende kan. Meer informatie over de gevolgen voor het onderwijs, (gast)ouders, scholieren en kinderopvanglocaties leest u op de de website van de Rijksoverheid.

Sport

Er mag door alle leeftijden zowel binnen als buiten gesport worden. Hier zijn wel spelregels aan verbonden. Zo vervalt de 1,5 meter afstand tijdens trainingen en wedstrijden, maar geldt deze wel voor en na het sporten wanneer u 18 jaar of ouder bent. U leest meer over de regels op de website van Sportbedrijf Arnhem en de Rijksoverheid.

Informatie over hulp, welzijn en zorg

Lees hier meer over op onze pagina over hulp, welzijn en zorg

Zorgen over huiselijk geweld

Door de coronacrisis zijn we meer thuis dan we gewend zijn. Dit zorgt soms voor spanning en stress, wat kan leiden tot huiselijk geweld. Heeft u zorgen over de veiligheid van uwzelf of uw omgeving? Kijk dan op onze pagina voor hulp welzijn en zorg wat u kunt doen.

Bezoeken van ouderen

Het bezoeken van verpleeghuizen is stapsgewijs weer mogelijk. Het is niet mogelijk om verpleeghuizen te bezoeken wanneer u of iemand in het verpleeghuis besmet is. U leest meer over het coronavirus en verpleeghuizen op de website van de Rijksoverheid.

Zorgzone Arnhem

Sekswerkers mogen weer aan het werk. U leest meer over veilig werken in contactberoepen op de website van het RIVM. In Arnhem is de zorgzone vanaf 6 juli weer geopend. 

Noodverordening 15 juli 2020

De voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, heeft op 15 juli 2020 een nieuwe noodverordening afgekondigd. U vindt de noodverordening en meer informatie op de website van VGGM.

De gehele onderkade van de Rijnkade is sinds 4 april gesloten. De onderkade is alleen nog toegankelijk voor bestemmingsverkeer. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: English, Arabic, Turkish, Polish, Spanish en Papiamento. More means of communication in these languages: Government of the Netherlands. 

Informatie over corona in gebarentaal vindt u op de website van de Rijksoverheid

Wilt u meer weten?

Op de hoogte blijven? U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Heeft u vragen over contact met de sociale wijkteams? Neem dan contact op met Wijkteams Arnhem.

Heeft u vragen over de sportaccomodaties van Sportbedrijf Arnhem? Kijk dan op de website van Sportbedrijf Arnhem

Veel Arnhemse maatschappelijke-, welzijns- en zorgorganisaties moeten ook maatregelen nemen door het coronavirus. Raadpleeg hun website voor actuele informatie. 

GGD samen gezond

De GGD Gelderland-Midden en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben samen de website www.ggdsamengezond.nl gelanceerd. Hier vindt u betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid. Bijvoorbeeld of en waar u zich kunt laten testen, maar ook waar u als mantelzorger op moet letten. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier