Veelgestelde vragen over zorg en welzijn

Hier vindt u de meest gestelde vragen over de zorg. Dit overzicht wordt aangevuld.

Staat uw vraag hier niet tussen? Kijk dan even tussen de vragen en antwoorden van het RIVM.

Komt mijn huishoudelijke hulp nog wel? 

U kunt een beroep blijven doen op hun huishoudelijke hulp. In de meeste gevallen kan de aanbieder nog steeds huishoudelijke hulp inzetten. Daarbij wordt rekening gehouden met huishoudelijke hulpen die zelf (kleine) kinderen hebben en daardoor niet altijd volledig inzetbaar zijn. Aanbieders regelen daarvoor flexibele inzet van huishoudelijke hulp om zoveel mogelijk inwoners te helpen. 

Hoe staat het met het asiel- en vluchtelingenwerk? 

Ook hier wordt meer op afstand gewerkt. Spreekuren op locatie vinden nog wel plaats, mogelijk met aangepaste tijden en dagen. 

Welke maatregelen neemt gemeente Arnhem om daklozen te beschermen?

Omdat opvang juist in deze tijd erg belangrijk is, openden we extra opvanglocaties. Daklozen die opvang willen, kunnen zich zoals altijd melden bij:

  • IrisZorg Remisestraat (volwassenen)
  • Stoelenproject (volwassenen)
  • Jonahuis (jongeren 18-27)

In samenwerking met VGGM kijken deze instellingen welke opvang past. Verslaafden en niet-verslaafden, gezonden en zieken, mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen worden gescheiden opgevangen, volgens richtlijnen van het RIVM. 

De opvangvoorzieningen volgen alle richtlijnen van het RIVM. Bij vermoeden van een besmetting nemen de opvangvoorzieningen contact op met de huisarts of met de corona-hulplijn. Doet zich een besmetting voor? Dan wordt deze persoon waar mogelijk binnen de opvangvoorziening in isolatie geplaatst. Is dit niet mogelijk? Dan wordt in overleg met de GGD en de gemeente bekeken waar dit wel kan.

Er zijn ook voorzieningen voor overdag:

  • Het Kruispunt is vanaf 15 juni weer open volgens de normale openingstijden. Van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur (koffie) en van 16.30 tot 19.00 uur (maaltijd). 
  • Het Stoelenproject is open van 22.00 tot 09.15 uur.
  • De Soepfiets van het Leger des Heils rijdt op maandag van 18.00 tot 20.00 uur met soep, brood en koffie langs plaatsen waar daklozen vaak verblijven, zoals Park Lauwersgracht, rond Rozet en rond Arnhem Centraal. 
  • Op zondagmiddagen staat de Soepkar van De Zwervers (Straatzaken) in Park Lauwersgracht om maaltijdpakketjes aan dak- en thuislozen uit te delen. 
  • Stichting FC Lauwersgracht (initiatiefnemer Tonnie van den Herik) is op zondagmiddag geopend voor dak- en thuislozen. Het adres is Beekstraat 63.
Welke gevolgen heeft het coronavirus voor het verstrekken van hulpmiddelen? 

Kijk hiervoor op de website van medipoint. Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar wmo.arnhem@medpoint.nl. U kunt ook bellen naar 026 32 02 380.

In Arnhem zijn verschillende locaties waar u op vertoon van een pasje een scootmobiel kunt huren. U kunt nog bij 3 poolpunten een scootmobiel lenen:
•    Winkelcentrum Kronenburg, Kronenburgpassage 101
•    Medipoint WMO Showroom, Hazenkamp 24
•    Zorg en Welzijn Arnhem, Kramersgildeplein 1 (nabij winkelcentrum Presikhaaf)

Wat doen specialistische zorgaanbieders?

Zorgaanbieders hebben een brief ontvangen over het volledig herstarten van de zorg binnen "het nieuwe normaal". De beroepsorganisaties hebben richtlijnen uitgewerkt die voor de verschillende zorgvormen gaan gelden; het is onze bedoeling dat de zorgorganisaties dit uiterlijk 1 juli overgenomen hebben in hun dienstverlening. Mochten er zorgorganisaties zijn die redenen hebben om hier niet aan te kunnen voldoen, dan dienen zij contact met ons op te nemen (uiterlijk 24 juni) zodat in samenwerking gezocht kan worden naar een oplossing. Mail: inkoop@inkoopsdcg.nl.

Werken de Wijkteam nog op dezelfde manier door?

Heeft u een afspraak staan? Dan bellen de wijkteams of het nodig is om deze afspraak thuis door te laten gaan of om te kijken naar een andere mogelijkheid. Komt het wijkteam bij u thuis langs? Dan bellen ze kort voor de afspraak met een aantal vragen. Bijvoorbeeld of u klachten heeft en of het mogelijk is om bij u thuis 1,5 meter afstand te houden.

Heeft u al een coach? Dan kunt u deze gewoon bellen of mailen. U kijkt dan samen wat past. Heeft u nog geen coach en wilt u een afspraak maken? Plan dan online een afspraak of neem contact op via 088-226 00 00. Kijk voor meer informatie op de website van de Wijkteams Arnhem.
 
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn alle inloopspreekuren gesloten.