Veelgestelde vragen over het voorkomen van besmettingen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over het voorkomen van besmettingen. Dit overzicht wordt aangevuld.

Staat uw vraag hier niet tussen? Kijk dan even tussen de vragen en antwoorden van het RIVM.

Moet ik een mondkapje dragen?

Omdat het vanaf 1 juni drukker wordt in het openbaar vervoer, is het dan lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Hierover leest u meer op de website van de Rijksoverheid.

Wat bedoelen we met afstand houden?

Zowel het RIVM als het kabinet spreekt over afstand houden. In de praktijk betekent dit dat u minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Dit zijn ongeveer twee armlengtes. Hierdoor beschermt u uzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en daardoor besmet raken. Als u niest komen deze druppels bijna nooit verder dan 1 tot 2 meter. U kunt dus gewoon wandelen, boodschappen doen of een balletje trappen. Maar houd afstand en was bij thuiskomst goed uw handen. U leest meer op de website van het RIVM.

Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?

- Blijft huis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen. Houd minimaal 1,5 meter afstand.

- Werk zoveel mogelijk vanuit huis. Ook wanneer u geen klachten heeft. Probeer anders werktijden zoveel mogelijk te verspreiden.

- Zorg voor goede hygiëne:

  • Was uw handen regelmatig met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik. 
  • Schud geen handen
Kun je besmet raken met het nieuwe coronavirus door het aanraken van een oppervlak?

Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlakte is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig uw handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kunt u eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM. 

Kan ik nog gewoon mijn afval in de afvalcontainer gooien?

Ja, u kunt gewoon gebruik maken van de ondergrondse container. Was uw handen, pak uw afvalpas en -zak en ga naar de container. Doe de container open en gooi het afval erin. Was vervolgens thuis nog een keer goed uw handen. Kijk voor de laatste informatie over het virus en oppervlakten op de website van het RIVM. 

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?

Mensen die ouder zijn dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar wanneer zij COVID-19 krijgen. Probeer daarom contact met deze groepen te vermijden. En ga zeker niet op bezoek als u of een van uw huisgenoten klachten als koorts, hoest- verkoudheidsklachten heeft.

Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht. Wonen uw ouders in een verpleeghuis? Dan kunt u niet op bezoek. Verpleeghuizen zijn namelijk gesloten voor bezoek. Het kabinet heeft woensdagavond 6 mei bekend gemaakt dat vanaf maandag 11 mei een eerste stap wordt gezet in een versoepeling van de bezoekregeling, te beginnen in 25 verpleeghuizen. In deze verpleeghuislocaties wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. Met de kennis en ervaring die wordt opgedaan uit onderzoek en op deze pilotlocaties wil het kabinet stapsgewijs en voorzichtig de bezoekregeling op steeds meer verpleeghuislocaties toepassen. Meer informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid

Kan ik nog boodschappen doen?

Heeft u geen klachten als koorts, hoesten of verkoudheid? Dan kunt u gewoon boodschappen doen. Houd 1,5 meter afstand. Dan is de kans het kleinst dat u anderen besmet of anderen u besmetten. Heeft een van uw huisgenoten of gezinsleden koorts? Dan mag u geen boodschappen doen. Kijk voor de laatste informatie op de website van het RIVM. 

Kan ik nog naar buiten? Bijvoorbeeld om de hond uit te laten?

Heeft u geen klachten als koorts, hoesten of verkoudheidsklachten? Dan kunt u gewoon naar buiten om de hond uit te laten. Houd 1,5 meter afstand. Dan is de kans het kleinst dat u anderen besmet of dat anderen u besmetten. Heeft een van uw huisgenoten of gezinsleden koorts? Blijf dan binnen. 

Als je corona hebt gehad, kun je het dan opnieuw krijgen?

Volgens het RIVM is het nog te vroeg in de uitbraak om met zekerheid te kunnen zeggen dat iemand niet nog een keer de infectie kan oplopen. Het gaat namelijk om een nieuw virus. Het overgrote merendeel van de mensen die het nieuwe coronavirus heeft gehad, zal het niet nog een keer krijgen. 

Mag ik nog eten afhalen of laten bezorgen?

Bezorgen en afhalen is mogelijk. Vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat (1,5 meter afstand) en neem uw consumptie mee naar huis. Heeft u of een van uw huisgenoten koorts? Blijf dan binnen. Woensdagavond 6 mei heeft het kabinet laten weten dat alle drink- en eetgelegenheden vanaf 1 juni weer helemaal open mogen. Meer informatie hierover is te lezen op de coronapagina

Gaan de coaches van de Sociale Wijkteams weer op pad?

Het uitgangspunt is dat met ingang van 1 juni de reguliere werkzaamheden binnen het sociaal domein weer zoveel mogelijk worden hervat. Dit uiteraard met inachtneming van alle algemene RIVM-richtlijnen. Deze opdracht is ook nadrukkelijk gegeven aan alle zorgaanbieders.

Voor de wijkcoaches van de Sociale Wijkteams betekent dit dat zij vanaf die datum ook weer face-to-face keukentafelgesprekken gaan inplannen met nieuwe inwoners. Voorafgaand aan elke afspraak wordt een afweging gemaakt op welke wijze deze afspraak veilig kan plaatsvinden door middel van een coronacheckgesprek, zie hiervoor de informatie op de website van de Sociale Wijkteams.

Voor de reeds bekende inwoners blijft de wijkcoach de afweging maken welke vorm van contact het meest passend is. Locaties en inloopspreekuren blijven voorlopig gesloten voor afspraken. Uiteraard is het serviceteam van de wijkteams bereikbaar (via 088-226 00 00).

Hoe zorgen winkels dat iedereen zich aan de veilige afstand houdt?

Met winkelbedrijven en hun overkoepelende organisaties zijn afspraken gemaakt zodat iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houdt. Er zijn ook regels voor de klanten zelf. Deze worden door de winkels gecommuniceerd en zij houden hier toezicht op.

Kunnen winkels hier ook op worden aangesproken?

Ja. Winkels zijn verplicht om een scherp deurbeleid te voeren in lijn met de adviezen van Rijksoverheid. Veel winkels in Arnhem doen dit al vrijwillig.

Wat betekent gezinsquarantaine?

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Heeft een gezinslid koorts? Dan moet het hele gezin binnen blijven.

Iedereen binnen mijn gezin heeft klachten. Mag ik nog wel boodschappen doen en de hond uitlaten?

Liever niet. Probeer bijvoorbeeld via voorelkaarinarnhem.nl of iemand kan helpen. Alleen als het echt niet lukt om iemand uit uw omgeving zonder klachten te vragen, dan mag u zelf boodschappen doen of de hond uitlaten. Wel altijd alleen en door het gezinslid die hier het meest toe in staat is. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.

Mag ik nog wel sporten met een personal trainer?

Sporten met een personal training binnen in de sportschool is op dit moment niet mogelijk. Buiten sporten met een personal training mag wel, maar ook hier gelden de regels van 1,5 meter afstand houden en maximaal 2 personen.