Veelgestelde vragen over toerisme en recreatie

Hier vindt u de meest gestelde vragen over toerisme en recreatie. Dit overzicht wordt aangevuld.

Wanneer en hoe versoepelen de maatregelen voor campings en vakantieparken?

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens zijn per 15 juni weer open.

Ik woon niet in Gelderland, maar heb een 2e huisje in een van de gemeenten binnen de VGGM. Mag ik daar nog naar toe? 

Ja dat mag. Zolang de 1,5 meter afstand wordt opgevolgd.

Ik heb een stacaravan op een van de vakantieparken in de gemeenten binnen de VGGM, mag ik daar nog naar toe?

Ja dat mag. Zolang de 1,5 meter afstand wordt opgevolgd. 

Mag ik nu met maximaal 2 of 3 of 4 mensen op een camping buiten verblijven? 

Groepsvorming zonder de 1,5 meter afstand tot elkaar is niet toegestaan. Je mag dus wel in een groep van 3 of meer buiten zijn, maar alleen als je de 1,5 meter afstand in acht neemt. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, zijn hierop uitgezonderd. 

Met hoeveel mensen mag ik in mijn huis zijn? 

Nog steeds geldt voor iedereen: vermijd drukte. Ontvangt u bezoek? Houd u dan aan de adviezen van het RIVM. Nodig niet teveel mensen uit en houd altijd 1,5 meter afstand. Meer informatie en de laatste wijzigingen is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Wanneer kan de voorzitter van de Veiligheidsregio een gebied sluiten en wat betekent dat? 

Hij kan een gebied aanwijzen waar mensen niet mogen komen. Het verbod geldt niet voor bewoners van woningen die zijn gelegen in het gebied of de locatie en de personen die in het gebied of de locatie noodzakelijke werkzaamheden verrichten.

Ik wil naar een groepsaccommodatie, kan dat?

Ja, groepsaccommodatie zijn weer open. 


Vragen voor recreatie-ondernemers

Mag ik nog wel huisjes verhuren aan meer dan 3 mensen per huisje? 

U kunt in ieder geval een huisje verhuren aan een gezin, dat normaal ook bij elkaar woont. Voor andere gezelschappen van 3 of meer personen geldt dat iedereen in staat moet zijn andere personen op ten minste 1,5 meter afstand te houden. Het is afhankelijk van uw vakantiehuisje(s) of dat kan. Daarnaast geldt bovendien het dringende advies dat mensen niet meer dan drie personen bezoek in huis ontvangen, met ook daarbij de restrictie van 1,5 meter afstand. Dit bij elkaar opgeteld luidt het advies uw huisje(s) aan niet meer dan 3 tot 6 personen te verhuren, mits het mogelijk is ten minste 1,5 meter afstand van elkaar te houden. 

Wat als mensen zich niet aan voorschriften houden, moet ik die dan wegsturen? Helpt de gemeente hierbij of de politie?

Als u constateert dat uw gasten de voorschriften niet naleven, dan spreekt u allereerst zelf de mensen er op aan. Heeft dit geen of onvoldoende effect, bel dan het niet-spoednummer van de politie: 0900-8844 of de handhavers van de gemeente.

Wat als mensen ziek worden; hoe moet ik dan zorgen dat ook zij zich aan de regels kunnen houden als ze samen met anderen bij ons in een accommodatie zitten?

Mensen die ziek zijn, moeten thuis blijven. Als ze koorts hebben, moeten ook hun gezinsleden thuis blijven. Als ze tijdens hun vakantie ziek worden, moeten ze op hun vakantieadres binnen blijven of met eigen vervoer naar huis gaan en daar binnen blijven. 

Is het mijn verantwoordelijkheid dat alle mensen op mijn park c.q. bedrijf zich aan alle voorschriften houden? Ik heb geen tien man rondlopen om dit te handhaven.

U moet erop toezien dat gasten op uw terrein de voorschriften i.v.m. de noodverordening naleven. Als u geen of onvoldoende personeel heeft om naleving van de voorschriften te controleren, dan kunt u in overweging nemen om minder gasten toe te laten op het terrein. Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen die gesteld worden aan hun verblijf en dat bij niet naleving hiervan wordt verzocht om per direct te vertrekken.

Hoe moet ik mijn gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen? 

Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen en aankondigen dat overtreding hiervan kan leiden tot verzoek om te vertrekken of tot een boete. Communicatiemateriaal, zoals posters en banners voor social media, kan worden gedownload vanaf www.rijksoverheid.nl.

Mag ik wel alle accommodaties verhuren op mijn park/alle campingplekken bezet hebben? Of geldt er ook een maximum bezettingsgraad om klanten meer ruimte te bieden? 

Te allen tijde geldt dat personen minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar moeten kunnen bewaren. Om mensen voldoende ruimte te geven is het advies om slechts een deel van de huisjes/tenten/standplaatsen/overige vol te laten boeken. Dit is dus mede afhankelijk van de omvang en opzet van uw accommodatie. 

Mogen groepsaccommodaties open?

Ja, groepsaccommodaties mogen weer open. 

Wat gebeurt er als mijn bezoekers of mijn personeel zich niet aan de regels houden? 

Wij verwachten van u dat u uw gasten en personeel daarop aanspreekt en hen wegstuurt als ze zich er vervolgens niet aan houden. Zo niet, dan kan de burgemeester ertoe overgaan uw bedrijf te sluiten. Mocht u problemen ervaren bij het aanspreken van uw gasten, dan kunt u de politie of de handhavers van de gemeente bellen. 

Welke voorzieningen op mijn terrein mogen open zijn: receptie, sanitair, (buiten)speeltuin, winkel?

Zwembad en horeca mogen vanaf 1 juni onder voorwaarden open (max. 30 personen, 1,5 afstand). 

Speeltuinen mogen open, als de begeleiders van de kinderen (0-12) onderling minstens 1,5 meter afstand houden. De receptie van een locatie mag geopend blijven al dient wel de regel van 1,5 meter afstand in acht te worden genomen.

Te allen tijde geldt minimaal 1,5 meter afstand tussen personen. U kunt bijvoorbeeld op de deur die leidt naar de betreffende ruimte een brief hangen waar staat aangegeven dat maximaal 2 personen per keer binnen mogen zijn bij de receptie. Een en ander is afhankelijk van het vloeroppervlak van de betreffende ruimte.

Ben ik ook verantwoordelijk voor groepsvorming buiten de hekken/grenzen van mijn vakantiepark?

Personen die zich buiten uw terrein verzamelen zijn zelf verantwoordelijk voor de 1,5 meter afstand die zij tot elkaar moeten bewaren. U kunt die personen wijzen op deze verantwoordelijkheid indien u constateert dat zij de voorschriften niet naleven. Mocht dat geen effect hebben, bel dan met het niet-spoednummer van de politie: 0900-8844.