Luchtmobiele brigade oefent in Arnhem en Nijmegen

De Luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht oefent van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 april 2024 in de omgeving van Arnhem en Nijmegen. Daarbij wordt het nodige materieel ingezet dat mogelijk voor overlast zorgt, zoals Chinook-helikopters.

De oefening start dinsdag 2 april op vliegbasis Gilze-Rijen. Van daaruit worden de militairen met Chinooks naar Arnhem en Nijmegen gevlogen. Zo’n 120 militairen oefenen met het verplaatsen van goederen via konvooien over de openbare weg. Ook voeren ze patrouilles uit door Arnhem en Nijmegen. 

Tijdens de training moeten de militairen reageren op aanvallen van ‘vijandelijke’ eenheden, patrouilles lopen door de stad en reageren op (schiet)incidenten. Tijdens deze incidenten maken de militairen gebruik van hun wapens. Zij gebruiken hierbij oefenmunitie (losse flodders) om overlast te voorkomen. 

Oefening in de openbare ruimte

Volgens defensie vindt de oefening, die Bevoseal is genoemd, grotendeels plaats in de openbare ruimte. Uit missies in Irak, Afghanistan, Mali en Roemenië is gebleken dat militairen hun taken uitvoeren tussen de lokale bevolking. Door ook op die manier te trainen, zijn de militairen beter voorbereid op hun werk.

Meer informatie

Defensie bereidt hun militaire oefeningen zorgvuldig voor en proberen overlast zoveel mogelijk te vermijden. Heeft u toch vragen of klachten over de oefening? Neem dan contact op met Defensie via telefoonnummer 06-23680770.