Tweede boot aan Arnhemse Rijnkade voor opvang 194 vluchtelingen tot eind 2023

Donderdag 1 september is in Arnhem aan de Rijn een tweede boot in gebruik genomen om vluchtelingen op te vangen. COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) brengt hier 194 asielzoekers tot zeker eind 2023, want de gemeente Arnhem wil de kinderen een plek geven van waaruit zij in elk geval anderhalf jaar naar een vaste school te kunnen.

Sinds vandaag liggen zo doende 2 schepen met opvangplekken voor asielzoekers aan de Arnhemse Rijnkade. Burgemeester Ahmed Marcouch, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden: ‘Juist in deze tijd is deugdelijke opvang door onze gemeenten broodnodig, juist nu de hele wereld het moeilijk heeft en juist nu ook wij zelf in onze stad woningen ontberen ondervinden wij als Gelderland-Midden hoe mensonterend de situatie is bij opvang Ter Apel.’   

Regio 

Arnhem ligt met 14 andere gemeenten in Veiligheidsregio Gelderland-Midden VGGM, 1 van de 3 veiligheidsregio’s van Gelderland.  Bij elkaar moeten deze 15 gemeenten 450 opvangplekken realiseren voor asielzoekers, waarvan Arnhem er bij deze nu 194 op zich neemt.  
 
Voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen verwacht de VGGM de afgesproken 2000 plaatsen in september 2022 te realiseren. De Veiligheidsregio VGGM coördineert, faciliteert en begeleidt dit, opdat de 15 gemeenten in Gelderland-Midden elkaar kunnen helpen.    

Boot Rijnkade vluchtelingenopvang binnen

Binnenkant vluchtelingenopvan op een tweede boot aan de Rijnkade
Fotograaf: Paul Smeulders