Hulp vanuit de gemeente voor Oekraïense vluchtelingen

Vanuit de gemeente dragen we bij aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op deze pagina leest u meer informatie over hoe wij dat doen in Arnhem.

Worden vluchtelingen opgevangen in Arnhem?

Sinds 10 maart worden in Arnhem Oekraïense vluchtelingen opgevangen op 2 cruiseschepen aan de Rijnkade. De komende maanden zullen waarschijnlijk nog vele mensen vluchten voor de oorlog. En ook verwachten we dat de Oekraïense vluchtelingen langer in Arnhem zullen verblijven. Er verblijven op dit moment 300 Oekraïense vluchtelingen op de cruiseschepen. 1 schip kan tot eind februari 2023 ingezet worden als noodopvang. Het andere schip moet terug de vaart in en vertrekt in september. Dit betekent dat dan voor 150 mensen alternatieve opvang nodig is. Het college van B&W zet in op 3 mogelijkheden.

Schoolgebouw aan Doorwerthlaan 2

Ten eerste wordt het schoolgebouw aan Doorwerthlaan 2 geschikt gemaakt voor de opvang van ongeveer 100 vluchtelingen vanaf september. De werkzaamheden hiervoor zijn gestart. Deze vinden plaats op werkdagen vanaf 07.00 uur en met enige regelmaat ook op zaterdagen. De meeste van deze werkzamaheden zullen plaatsvinden binnen het bestaande pand, maar soms op het terrein. We hebben met alle partijen afspraken gemaakt over het werken en parkeren binnen de hekken van het terrein om overlast voor de buurt te beperken. Ervaart u toch overlast? Neem dan contact met ons op. 

Portocabin units

Ook worden er 4 portocabin units van 3 lagen voor ongeveer 100 personen op het terrein bij de school aan de Doorwerthlaan geplaatst. De voorbereidende grondwerkzaamheden zijn gestart. In de laatste week van juni (start 23/24 juni) worden de eerste portocabines geplaatst. Deze werkzaamheden lopen door tot half juli. Daarna zal de afwerking nog enige tijd in beslag nemen. Voor het plaatsen van de portocabines zullen naast diverse vrachtwagens ook een kraanwagen worden ingezet. Liander werkt aan de elektriciteitsvoorziening. 

Woonunits

Tot slot wil het college nog ten minste 60 woonunits realiseren. Daarvoor worden verschillende locaties in de stad onderzocht. Omwonenden zijn geïnformeerd en worden uitgenodigd voor informatieavonden en rondleidingen. 

Rondleiding op bouwplaats op 5 augustus

Gedurende de werkzaamheden laten we u graag zien hoe de opvanglocatie eruit gaat zien en waar de aannemers mee bezig zijn. We nodigen u graag uit op vrijdag 5 augustus van 16.00 tot 17.00 uur voor een rondleiding door het gebouw en over het terrein. Meld u zich vooraf aan via oekraine@arnhem.nl

Kennismaking met bewoners op 26 augustus

Om kennis te maken met de nieuwe Oekraïense bewoners organiseren we een kennismakingsmoment. Dit is op vrijdag 26 augustus vanaf 16.00 uur op Doorwerthlaan 2. De werkzaamheden zijn dan in een vergevorderd stadium. Meld u zich voor 10 augustus aan via oekraine@arnhem.nl en geef aan met hoeveel personen u wilt komen. Wilt u graag helpen bij de voorbereiding van dit kennismakingsmoment? U kunt dit in uw mail vermelden. 

Krijgen de Oekraïense vluchtelingen begeleiding vanuit de gemeente? 

Als vluchtelingen uit Oekraïne zich melden zullen we hen informeren over hoe de opvang in Nederland geregeld is en waar zij heen kunnen. In het geval dat er een specifieke hulpvraag is kijken we wat nodig is om hen verder te helpen.