Energy Cafés

Het Energy Café is het inspirerende ontmoetingsmoment van het netwerk Energie made in Arnhem dat om de twee maanden wordt georganiseerd op de derde donderdag van de maand.

logo energiecafé

In de andere maand vindt het Klimaatcafé plaats, dat over klimaatbestendig maken van de stad gaat, georganiseerd door Arnhem Klimaatbestendig. De Energy Cafés worden geprogrammeerd door de partners uit het netwerk en Showroom Arnhem is een vast terugkerende locatie.

De cafés kunnen daarnaast ook op een andere locatie plaatsvinden, zoals in november 2019 bij Liander in Duiven. Vaste moderator van het Energy Café is Edwin Verdurmen. Als u een café (deels) wilt organiseren (bijvoorbeeld bij u op locatie) of u heeft een vraag of een oproep aan het netwerk, dan kunt u daarover contact opnemen met Ilka Baranyó: energycafe@arnhem.nl

Energy Café van 18 juni gaat door via livestream!

Afbeelding uitnodiging Energy Café 18 juni

Wil je graag je woning verduurzamen en kun je hiervoor tips en extra informatie gebruiken? Of weet je niet hoe en waar je hiermee moet beginnen? En is het wel het juiste moment voor duurzaamheidsmaatregelen?

Tijdens het aankomende Energy Café bespreken we dit soort kwesties. Deze bijeenkomst is interessant voor iedereen die een woning energiezuiniger wil maken. Hiervoor hoef je geen woningeigenaar te zijn; ook als huurder kun je allerlei acties ondernemen om minder energie te gebruiken. Hoewel we momenteel niet met zijn allen samen kunnen komen, staat de energietransitie natuurlijk niet stil. Daarom streamen we het Energy Café live vanuit Halte2030 en kan iedereen de sessie vanuit huis meemaken!

Waar gaan we het over hebben?

Arnhem heeft grote ambities als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad en voor energiebewust wonen. Het doel is om in 2050 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Een flinke verandering, die ons allemaal raakt. Het betekent dat we samen anders om zullen moeten gaan met ons energieverbruik. We kunnen allemaal stappen hierin zetten met onze woning. Ook nu, of juist in deze tijden. Maar hoe gaat dat in zijn werk, en welke kansen biedt het?

Op 18 juni bespreekt Edwin Verdurmen dit met wethouder Klimaat & Energie Cathelijne Bouwkamp. We spreken David Willemsen van het Energie Loket Midden Gelderland over wat het ELMG kan bieden in de coronacrisis en waarvoor Arnhemmers bij dit platform terechtkunnen. Ook interviewen we drie Arnhemse inwoners over de duurzaamheidsmaatregelen die zij al hebben genomen in hun woning en waar ze ervan hebben geleerd. Ondertussen kun je tijdens de livestream al je vragen stellen via de chat!

Stadsdichter Jesse Laport sluit het Energy Café af met een gedicht over het onderwerp van deze avond. 

Wanneer en hoe laat?

De livestream begint op 18 juni om 20.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt live meekijken via het YouTube kanaal van Arnhem AAN

Kun je er niet bij zijn? De sessie is achteraf terug te kijken via losse fragmenten. 

Terugblik Energie Café 20 februari 2020 over Duurzaam ondernemen

Barbara Kerkhof spreker Energy Café 20 februari 2020

Op 20 februari waren we te gast in de showroom van Sofa Company in Arnhem. Het thema van de bijeenkomst was duurzaam ondernemen. Want Arnhemse bedrijven zijn verantwoordelijk voor 50% van het energieverbruik binnen de gemeentegrenzen! Een middel om te helpen bij energie besparen is het laten uitvoeren van een energiescan. Met een energiescan wordt gekeken welke energiebesparingsmogelijkheden er voor het bedrijf zijn. Een adviseur komt op bedrijfsbezoek om een inventarisatie te maken. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en in verduurzamingsmogelijkheden en dus kostenbesparing. De energiescan geeft aan wat de investeringskosten zijn en wat de terugverdientijd is. Hiervoor heeft de gemeente een subsidie beschikbaar gesteld. Lianne Hendriks, programmalijn coördinator Bedrijven en Industrie, heeft hier toelichting op gegeven. 

Vervolgens heeft gastvrouw Ilona Willems, Managing Director bij Sofa Company, vertelt over de duurzaamheidambities van het bedrijf. Zo zijn ze bezig met het verduurzamen van hun Vietnamese fabriek, zijn ze op zoek naar stoffen van (gedeeltelijk) hergebruikt plastic. 

Erik Deliege, projectleider bij ingenieursbureau Van Beek, heeft een algemene toelichting gegeven op het nut en de noodzaak van een energiescan. Vervolgens vertelde Sander Wind, PBA en zelf horeca ondernemer, over zijn ervaring met de energiescan. 

Tot slot kwamen drie pitchers aan het woord:

  • Sandrijk Dekkers en Vita Sligter van Refugee Company: ze zijn opzoek naar Arnhemse ondernemers die trots zijn op wat ze doen op gebied van duurzaamheid en circulariteit, en dit willen laten zien. En ze zoeken Arnhemse werkgevers die handjes nodig hebben in de energietransitie.
  • Albert Dorland, EScom is op zoek naar een pand in Arnhem om een pilot te draaien met hun innovatie oplossing om duurzaam opgewekte energie om te zetten in duurzame warmte. Ze zijn op zoek naar een pand met bij voorkeur blokverwarming en met een verbruik van 20.000 m3 gas per jaar. 
  • Tot slot vertelde Caroline Blijlevens, cateraar Lekker Arnhems, over haar catering concept: geen voedselverspilling, lokaal ingekocht en met mensen die die weer aan het werk willen werkervaring op te laten doen.

De bijeenkomst sloten we af met een borrel en Lekker Arnhemse hapjes.