Zero-emissiezone

Arnhem voert vanaf 2026 een zero-emissiezone in. Dat betekent dat in een groot deel van de binnenstad alleen nog bestel- en vrachtwagens mogen komen die geen CO2 uitstoten. Voertuigen zonder uitstoot zijn elektrisch of rijden op waterstof.

We willen een schonere stad waar het fijn is om in te leven en wonen. En de invoering van deze zone helpt daarbij. Arnhem heeft ook het Schone Lucht Akkoord. Dit is een overeenkomst waarin partijen hebben afgesproken om met elkaar de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren.

Verkeer in 2050 uitstootvrij

Zo’n 30 grote steden in Nederland voeren zero-emissiezones in. Dit is onderdeel van het landelijke doel uit het klimaatakkoord om in 2050 al het verkeer uitstootvrij te hebben. In de Omgevingsvisie Arnhem 2040 en het Actieprogramma NemiA zijn deze doelen voor de gemeente verder uitgewerkt.

Recht op schone lucht

De vervuiling die afkomstig is van het verkeer, is slecht voor de luchtkwaliteit. Bewoners en bezoekers van Arnhem hebben recht op schone lucht en een leefbaar klimaat. Met de invoering van de zero-emissiezone verbeteren we de kwaliteit van de lucht in de stad en zorgen we voor minder CO2-uitstoot. Dit verhoogt de kwaliteit van leven in de binnenstad, zodat de stad een plek blijft waar inwoners prettig kunnen wonen, werken en recreëren.

Voor ondernemers

Natuurlijk krijgen ook ondernemers die in de binnenstad gevestigd zijn, of er vaak komen, met deze zero-emissie zone te maken. De benzine- of dieselbus mag de zone niet meer in en dat kan een flink effect hebben op uw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van goederen aan winkels of horeca en aan pakketbezorgers. Het is belangrijk om te weten wat de invoering van de zone voor u als ondernemer betekent en hoe u zich hier goed op kunt voorbereiden. 

De zone geldt voorlopig nog niet voor personenauto’s.

Ondernemersadvies

We willen ondernemers graag ondersteunen bij de overgang naar emissievrij vervoer. We begrijpen als gemeente dat deze aanpassingen kunnen zorgen voor uitdagingen. We kunnen u helpen met informatie, inspiratie en een persoonlijk gesprek waarin je advies krijgt van een specialist in logistieke zaken. De specialist kan u helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor uw onderneming, zodat u de juiste keuzes kunt maken. 

Waar gaat een adviesgesprek met een logistiek makelaar over?

  • Een korte uitleg over emissievrij rijden, gericht op uw situatie.
  • Persoonlijke kostenvergelijking: uw huidige voertuig(en) tegenover een passend emissievrij alternatief.
  • Subsidies en belastingvoordelen waarvoor u in aanmerking kunt komen.
  • Onafhankelijk advies over bijvoorbeeld actieradius, trekkracht en oplaadmogelijkheden.
  • Antwoord op andere vragen die u heeft over emissievrij rijden.

Wilt u een afspraak maken voor een adviesgesprek? Stuur dan een e-mail naar arnhem@mkbstadslogistiek.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op 1 van de volgende websites:

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Michiel van der Hagen via e-mailadres Michiel.van.der.Hagen@arnhem.nl.