Ontheffing milieuzone dieselpersonenauto's

De binnenstad van Arnhem heeft een milieuzone voor personenauto's op diesel. Dieselpersonenauto's met een 'datum eerste toelating' van vóór 1 januari 2005 mogen de Arnhemse milieuzone niet in. Moet u met een dergelijke auto toch in het centrum zijn, dan kunt u mogelijk een ontheffing krijgen.

Meer informatie over de Arnhemse milieuzone.

Vraag een ontheffing aan voordat u de milieuzone in rijdt. Ontheffingen kunnen niet achteraf worden aangevraagd. 

Let op: heeft u een ontheffing voor het inrijden van het voetgangersgebied? U heeft dan niet automatisch een ontheffing voor de milieuzone. Als uw dieselpersonenauto ouder is dan 1 januari 2005, moet u hiervoor apart een ontheffing aanvragen.

Drie soorten ontheffingen

Voor diesel-personenwagens ouder dan 1 januari 2005 zijn er drie soorten ontheffingen:

  1. Dag-ontheffing
  2. Langdurige ontheffing
  3. Tijdelijke ontheffing 

De volledige ontheffingsregeling met alle voorwaarden (pdf, 329kB) kunt u online inzien.

Het wijzigingsbesluit (pdf 225 kB)


1. Dag-ontheffing 

Maximaal 12 keer per jaar per kenteken. De dag-ontheffing  kan door iedereen worden aangevraagd, ook door mensen met een camper. 
U kunt voor maximaal 12 dagen per jaar per kenteken een dag-ontheffing aanvragen. Een dag-ontheffing voor de milieuzone kost € 36,-. Een aanvraag voor meerdere aaneengesloten dagen geldt als één aanvraag en kost dus 1x € 36,-, maar deze dagen worden wél geteld in het kader van het maximum aantal dagen. Deze ontheffing is geldig van 00.00 uur tot 24.00 uur op de aangegeven dag. Vraagt u een ontheffing aan op de dag dat u deze nodig hebt? De ontheffing is geldig vanaf het betaalmoment via de website, dus niet met terugwerkende kracht.

Dagontheffing aanvragen

 

2. Langdurige ontheffing

Een langdurige ontheffing geldt voor : 

  • Een diesel-personenauto ouder dan 1 januari 2005 die wél voldoet aan de eisen van euroklasse 4. Deze ontheffing kan door iedereen worden aangevraagd.
  • Een oldtimer. Deze ontheffing kan worden aangevraagd door bewoners van de milieuzone of ondernemers in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken kunnen ook een aanvraag doen. 
  • Voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van een persoon met een Europese gehandicapten parkeerkaart.
  • Voertuigen die voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast. 
  • Een kampeerwagen. Het gaat hier om campers die als dieselpersonenauto bij de RDW staan geregistreerd met een aanduiding "kampeerwagen".  Een ontheffing voor een kampeerwagen kan worden aangevraagd door bewoners van de milieuzone of ondernemers in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken, kunnen ook een aanvraag doen.  

Langdurige ontheffingen voor oldtimers en kampeervoertuigen kosten €282,-.
De langdurige ontheffing is geldig voor één jaar.  Verlenging of wijziging van een reeds verleende ontheffing kost €93,-
Als u kunt aantonen dat u een oude diesel-personenauto heeft die wel voldoet aan de eisen van Euroklasse 4, kost de langdurige ontheffing u niets. Langdurige ontheffingen voor het vervoer van gehandicapten kosten voor inwoners buiten Arnhem €36,- en zijn voor inwoners van Arnhem gratis.
 

Langdurige of tijdelijke ontheffing aanvragen

 

3. Tijdelijke ontheffing

De tijdelijke ontheffing is bedoeld als een overgangsregeling voor bewoners van de milieuzone en voor ondernemers met een eigen zaak in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken, kunnen ook een aanvraag doen.

Als u een oude dieselpersonenauto van vóór 2005 bezit, kunt u een tijdelijke ontheffing voor dit voertuig aanvragen. Een tijdelijke ontheffing kost €70,-.

Een tijdelijke ontheffing is geldig tot 1 juli 2019. Dit biedt tijd om eventueel parkeergelegenheid buiten de milieuzone zoeken, om gebruik te maken van de gemeentelijke sloopregeling of om uw auto te verkopen. Ook zij die hun woonadres of eigen zaak alleen nog via de milieuzone kunnen bereiken, komen mogelijk in aanmerking voor de tijdelijke ontheffing.

Om tijdelijke ontheffing aan te vragen heeft u een formulier voor de langdurige ontheffing nodig. Hierin kunt u aangeven dat u de tijdelijke ontheffing aanvraagt. Dit formulier vindt u hierboven, onder punt 2. 
 

Sloopregeling

Aan bewoners  en ondernemers met een eenmanszaak in de milieuzone biedt de gemeente Arnhem ook een sloopregeling aan.

Vragen?

U kunt contact opnemen met de Afdeling Vergunning en Handhaving Openbare Ruimte van de gemeente Arnhem via het contactformulier of via telefoonnummer 0900-1809.

Uitgelicht

Mag uw voertuig in de milieuzone?

Dieselpersonenauto's van ná 1 januari 2005 mogen in de milieuzone. Check de datum eerste toelating bij het RDW.

Bezoek de site
Uw Reactie
Uw Reactie