Ontheffing milieuzone dieselpersonenauto's

Dieselpersonenauto's ouder dan 1 januari 2005 mogen de Arnhemse milieuzone niet in. Moet u met een dergelijke auto toch in het centrum zijn, dan kunt u mogelijk een ontheffing krijgen. Vraag een ontheffing aan voordat u de milieuzone in rijdt. Ontheffingen kunnen niet achteraf worden aangevraagd. 

Twee soorten ontheffingen

Voor dieselpersonenwagens ouder dan 1 januari 2005 zijn er twee soorten ontheffingen. 

Ontheffingen voor 2020 worden vanaf 16 december 2019 afgegeven en gelden tot 29 oktober 2020. Daarna wordt de landelijke regelgeving van toepassing in Arnhem. We houden u via onze website op de hoogte. Zie ook de pagina Milieuzone in 2020.

Dagontheffing

De dagontheffing  kan door iedereen worden aangevraagd voor alle soorten dieselwagens. 
U kunt voor maximaal 12 dagen per jaar per kenteken een dagontheffing aanvragen. Een dagontheffing voor de milieuzone kost € 36 en is geldig van 00.00 uur tot 24.00 uur op de aangegeven dag. Een aanvraag voor meerdere aaneengesloten dagen geldt als één aanvraag en kost dus 1x € 36. Deze dagen worden wel meegeteld in het kader van het maximum aantal dagen.

​​Vraagt u een ontheffing aan op de dag dat u deze nodig hebt? De ontheffing is geldig vanaf het betaalmoment via de website, dus niet met terugwerkende kracht.

Dagontheffing aanvragen

Langdurige ontheffing

Langdurige ontheffingen voor 2020 worden vanaf 16 december 2019 uitgegeven en gelden tot 29 oktober 2020. Daarna wordt de landelijke regelgeving van toepassing in Arnhem. We houden u op deze pagina op de hoogte. 

Een langdurige ontheffing kan aangevraagd worden voor: 

 • Een dieselpersonenauto ouder dan 1 januari 2005 die wél voldoet aan de eisen van euroklasse 4. 
 • Een oldtimer. Deze ontheffing kan worden aangevraagd door bewoners van de milieuzone of ondernemers in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken kunnen ook een aanvraag doen. 
 • Voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van een persoon met een Europese gehandicapten parkeerkaart.
 • Voertuigen die voor gehandicaptenvervoer zijn aangepast. De aanpassing moet tenminste 500 euro hebben gekost. 
 • Een kampeerwagen. Het gaat hier om campers die als dieselpersonenauto bij de RDW staan geregistreerd met een aanduiding "kampeerwagen". Een ontheffing voor een kampeerwagen kan worden aangevraagd door bewoners van de milieuzone of ondernemers in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken, kunnen ook een aanvraag doen.  

Kosten langdurige ontheffing

 • Oldtimers en kampeervoertuigen: € 282
  Verlenging of wijziging van een verleende ontheffing: € 93
 • Een oude dieselpersonenauto die wel voldoet aan de eisen van Euro-klasse 4: € 0
 • Langdurige ontheffingen voor het vervoer van gehandicapten: 
  • Bezoekers van Arnhem € 36
  • Inwoners van Arnhem € 0

Langdurige ontheffing aanvragen