Ontheffing milieuzone dieselpersonenauto's

De binnenstad van Arnhem heeft een milieuzone voor personenauto's op diesel. Dieselpersonenauto's met een 'datum eerste toelating' van vóór 1 januari 2005 mogen vanaf 1 januari 2019 de Arnhemse milieuzone niet in. Moet u met een dergelijke auto toch in het centrum zijn, dan kunt u mogelijk een ontheffing krijgen.

Meer informatie over de Arnhemse milieuzone.

Mag mijn auto de milieuzone in?

U moet zelf controleren of uw auto de milieuzone in mag. U vindt de 'datum eerste toelating' op uw kentekenbewijs. U kunt ook via de kenteken-check de gegevens van uw auto bekijken zoals ze bij de RDW staan geregistreerd. Via de 'check' button hieronder kunt u uw kenteken invoeren.  

  • Onder 'Basis' > 'Vervaldata' vindt u de de datum van de eerste toelating van uw auto 
  • Onder 'Motor & Milieu' > 'Milieuprestaties' staat de milieuclassificatie van uw auto (van belang voor een langdurige ontheffing)

Button kentekencheck

Vraag een ontheffing aan voordat u de milieuzone in rijdt. U kunt de ontheffingen aanvragen vanaf 1 december 2018. Ontheffingen kunnen niet achteraf worden aangevraagd. 

Let op: heeft u een ontheffing voor het inrijden van het voetgangersgebied? U heeft dan niet automatisch een ontheffing voor de milieuzone. Als uw dieselpersonenauto ouder is dan 1 januari 2005, moet u hiervoor apart een ontheffing aanvragen.

Drie soorten ontheffingen

Voor dieselpersonenwagens ouder dan 1 januari 2005 zijn er drie soorten ontheffingen: 

  • Dagontheffing (maximaal 12 keer per jaar per kenteken).
  • Langdurige ontheffing voor inwoners van Arnhem met oldtimers, kampeerwagens, aangepaste voertuigen voor gehandicapten en oudere diesel-personenauto's die wél voldoen aan de eisen van euroklasse 4.
  • Tijdelijke ontheffing, als een overgangsregeling voor bewoners van de milieuzone en voor ondernemers met een eigen zaak in de milieuzone.

De volledige ontheffingsregeling met alle voorwaarden  (pdf, 329kB) kunt u online inzien.

Dagontheffing 

U kunt voor maximaal 12 dagen per jaar per kenteken een dagontheffing aanvragen. Een dagontheffing voor de milieuzone kost € 36,-. Een aanvraag voor meerdere aaneengesloten dagen geldt als één aanvraag en kost dus 1x € 36,-, maar deze dagen worden wél geteld in het kader van het maximum aantal dagen. 

Deze ontheffing is geldig van 00.00 uur tot 24.00 uur op de aangegeven dag. Vraagt u een ontheffing aan op de dag dat u deze nodig hebt? De ontheffing is geldig vanaf het betaalmoment via de website, dus niet met terugwerkende kracht.

Vanaf 1 april 2019 kunt u de ontheffing op deze plek aanvragen.


Langdurige ontheffing

Langdurige ontheffingen zijn 1 jaar geldig. Ze kunnen worden aangevraagd voor:

  • oldtimers (diesel-personenwagens met een 'datum eerste toelating' van 40 jaar en ouder)
  • kampeerwagens (bijvoorbeeld diesel-personenwagens van vóór 1 januari 2005 die omgebouwd zijn tot een kampeerwagen). Controleer hiervoor uw kentekenbewijs. Andere campers - ook die van voor 2005 - hebben geen ontheffing nodig en mogen de milieuzone inrijden
  • om medische redenen aangepaste voertuigen 
  • oudere diesel-personenauto's die wél voldoen aan de eisen van euroklasse 4 of hoger

Langdurige ontheffingen kosten € 282,-. Verlenging of wijziging van een reeds verleende ontheffing kost € 93,-.

Vanaf 1 januari 2019 kunt u de ontheffing op deze plek aanvragen.

Tijdelijke ontheffing 

Voor bewoners van de milieuzone en voor ondernemers met een eigen zaak in de milieuzone is er een overgangsregeling. Als u een oude dieselpersonenauto van vóór 2005 bezit, kunt u een tijdelijke ontheffing voor dit voertuig aanvragen. Een tijdelijke ontheffing kost 70 euro. 

Een tijdelijke ontheffing is geldig tot 1 juli 2019. Dit biedt tijd om eventueel parkeergelegenheid buiten de milieuzone zoeken, om gebruik te maken van de gemeentelijke sloopregeling of om uw auto te verkopen. Ook zij die hun woonadres of eigen zaak alleen nog via de milieuzone kunnen bereiken, komen mogelijk in aanmerking voor de tijdelijke ontheffing.

Vanaf 1 januari 2019 kunt u de ontheffing op deze plek aanvragen.

Sloopregeling

Aan bewoners  en ondernemers met een eenmanszaak in de milieuzone biedt de gemeente Arnhem ook een sloopregeling aan.

Bezwaar

Als aanvrager kunt u bezwaar maken tegen onze beslissing over de ontheffing milieuzone. Het bezwaarschrift moet uiterlijk 6 weken na dagtekening van het besluit worden ingediend.

Vragen?

U kunt contact opnemen met de Afdeling Vergunning en Handhaving Openbare Ruimte van de gemeente Arnhem via het contactformulier of via telefoonnummer 0900-1809.

 

Uitgelicht

Wat vindt u van onze website?