Bewonersinitiatieven en bewonersparticipatie

Inwoners van Arnhem moeten prettig kunnen wonen en leven in hun straat, hun buurt, hun wijk. Daarom is het belangrijk dat bewoners invloed hebben en mee kunnen denken en werken in hun eigen leefomgeving.

In Arnhem is veel georganiseerd om ideeën en initiatieven te ondersteunen. Ook bij plannen of projecten van de gemeente wordt de denk- en werkkracht van bewoners steeds meer ingezet. Daarnaast biedt de gemeente ruimte aan bewoners en ondernemers die zelf dingen willen organiseren. Dit gebeurt onder andere door de inzet van teams leefomgeving in de wijken van Arnhem.

Heeft u een idee of een plan voor uw buurt? Neem dan contact op met het team leefomgeving in uw wijk

U kunt met uw bewonersinitiatief ook terecht bij verschillende organisaties in Arnhem:

  • De Ideeënmakelaars Arnhem  denken actief met u mee. Daarnaast brengen ze initiatiefnemers in contact met mensen en organisaties die wat voor hen kunnen betekenen.
  • Praktische Zaken ondersteunt bewonersinitatieven bij vragen op het gebied van personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, automatisering, communicatie of huisvesting.
  • De Arnhemse Uitdaging brengt bewonersinitiatieven in contact met lokale bedrijven. Deze kunnen bijvoorbeeld kennis, materialen, faciliteiten of menskracht met u delen. 
  • De Leefbaarheidsalliantie adviseert en biedt praktische hulp aan inwoners die de leefbaarheid en verbondenheid tussen mensen in hun buurt willen verbeteren. U kunt bij hen terecht voor advies, contact met mensen met vergelijkbare plannen en hulp bij het aanvragen van subsidie.

Burgeragendering gemeenteraad

Als inwoner van Arnhem kunt u ook een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. De gemeenteraad moet er dan over spreken. Zo’n burgeragendering of agenderingsverzoek kan worden gedaan door iedere Arnhemmer van 12 jaar en ouder. Een agenderingsverzoek kan schriftelijk en digitaal worden ingediend. U kunt ook digitaal een agenderingsverzoek doen via de website www.petities.nl met de knop ‘Start een petitie’.