Funderingsschade
Het verzakken van woningen en de schade die aan de fundering kan ontstaan, is een probleem dat in Nederland steeds meer voorkomt door toenemende droogte. Ook in Arnhem lijkt dit een probleem te worden.
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met periodes van droogte. Het gevolg daarvan is dat het grondwaterpeil zakt en dat zorgt ervoor dat de bodem verdroogt en daalt. Door deze bodemdaling verzakken veel straten, bruggen, rioleringen, leidingen en gebouwen.
Zijn er verzakkingen in Arnhem?
Er zijn meldingen over scheuren en klemmende deuren in enkele woningen in de wijk Malburgen. Om meer te weten te komen over de oorzaak van de funderingsschade in Malburgen, heeft de gemeente besloten om, als de eigenaren dat willen, de koopwoningen uit de periode 1947-1955 in Malburgen te laten onderzoeken. Het grootste deel van de huurwoningen in Malburgen is eigendom van woningcorporatie Volkshuisvesting. Volkshuisvesting heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak en omvang van het verzakken van enkele van haar woningen in Malburgen en de mogelijke schade die is ontstaan.
Wat doet de gemeente?
Onderzoek
In de eerste helft van 2024 heeft het onderzoek plaatsgevonden bij particuliere woningen in Malburgen. Voor de zomervakantie zijn tijdens een bijeenkomst de resultaten van het onderzoek gepresenteerd aan de eigenaren die meededen. Ook is er een bredere bijeenkomst geweest voor alle eigenaren die mee konden doen aan het onderzoek om hun te informeren over de resultaten en vervolgstappen. Andere belangstellenden uit de wijk waren hierbij welkom.
Plan van aanpak
De gemeente Arnhem heeft een plan van aanpak funderingen gemaakt om woningeigenaren in Arnhem te ondersteunen bij funderingsproblemen.
Voortzetten funderingsloketten Arnhem breed
Op dit moment worden de vragen van bewoners in Arnhem beantwoord via een digitaal loket in de vorm van een mailbox en via een fysiek loket met een periodiek spreekuur in de wijk Malburgen. Alle Arnhemse woningeigenaren met vragen of zorgen over hun fundering kunnen hier terecht. Bij beide loketten is, vanuit het Kenniscentrum Aanpak Funderingen (KCAF) een adviseur funderingen betrokken voor de technische vragen en de ondersteuning aan eigenaren. Dit loket fungeert ook als meldpunt.
Archiefonderzoek en funderingskaart Arnhem breed
Het is belangrijk om informatie beschikbaar te hebben over de woningen. Vanuit de loketten is er een meldpunt voor funderingsproblemen. We doen een archiefonderzoek naar type funderingen en onderzoeken hoe we de informatie (onderzoek, meetgegevens, funderingstypes) goed kunnen bundelen. Dit om de eigenaren beter te helpen. Zodra hier meer over bekend is, vindt u dat terug op deze website.
Fase 2 en 3 Gevelscans en vervolgonderzoek Malburgen
Afgelopen periode hebben eigenaren in Malburgen de mogelijkheid gehad om mee te doen met een gevelscan. Een aantal eigenaren heeft zich hiervoor opgegeven. Er komt een veegactie (fase 2) in 2024 en fase 3 in 2025, waarbij meer eigenaren de mogelijkheid krijgen een gevelscan te doen.
Monitoringsplan en meetbouten Malburgen
In de afgelopen periode is uit de gevelscans gebleken dat monitoring van panden nodig is. We organiseren bijeenkomsten voor eigenaren. Het advies vanuit de gevelscans is om meetbouten te gaan plaatsen en periodiek te gaan meten. We organiseren in het najaar een werkgroep met bewoners en Volkshuisvesting om zo een gezamenlijk plan te maken voor monitoring voor de woonblokken met huur- en koopwoningen (gespikkeld bezit).
Volgen landelijke aanpak subsidieregelingen en leenmogelijkheden
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft advies aan het Rijk gegeven over landelijke subsidie- en leenmogelijkheden. Deze subsidies zijn nu nog niet beschikbaar gesteld door het Rijk voor eigenaren. We volgen de landelijke aanpak. Zodra de subsidieregelingen van kracht zijn, willen we die ook voor Arnhemmers inzetten.
Bijeenkomsten
Eind 2024 organiseren we een informatiebijeenkomst voor bewoners van Malburgen. We zullen dit samen met Volkshuisvesting als een van de eigenaren in het gebied organiseren.
Loket
- Om u zo goed mogelijk te helpen is er een digitaal loket. Dit loket is er voor alle Arnhemmers. U kunt hier melden dat u mogelijk funderingsproblemen hebt en u kunt vragen hierover stellen via fundering@arnhem.nl.
- Ook is er een loket waar u persoonlijk langs kunt komen, dit kan bij de wijkpost Malburgen in winkelcentrum Drieslag. Dit loket is er voor alle Arnhemmers met meldingen en vragen over funderingsproblemen.
Datum inloopspreekuur | Tijd | Adres |
---|---|---|
Donderdag 12 september 2024 | 17.00-18.00 uur | Middelgraaflaan 8a - Wijkpost |
Donderdag 10 oktober 2024 | 17.00-18.00 uur | Middelgraaflaan 8a - Wijkpost |
Donderdag 14 november 2024 | 17.00-18.00 uur | Middelgraaflaan 8a - Wijkpost |
- Wilt u na 18.00 uur een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar fundering@arnhem.nl.
- Tot 12 september is er geen inloopspreekuur. U kunt wel een afspraak maken via e-mailadres fundering@arnhem.nl.
Wat kan ik als woningeigenaar zelf doen?
Belangrijk is dat woningcorporaties, andere verhuurders, woningeigenaren en de gemeente verschillende verantwoordelijkheden hebben. Een woningcorporatie en andere verhuurders zijn eigenaar van de huurwoningen en zijn daarmee verantwoordelijk voor eventuele maatregelen en de kosten daarvan. In het geval van de koopwoningen is de woningeigenaar verantwoordelijk. De gemeente ondersteunt woningeigenaren bij funderingsproblemen met bijvoorbeeld onderzoek en funderingsloketten.
Als u denkt dat uw woning verzakt is of als u schade aan een woning wilt herstellen, dan kunt u informatie en hulp krijgen via de funderingsloketten (digitaal en inloopspreekuur). Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ondersteunt ons hierbij. Zij verzamelen onafhankelijke kennis en informatie, waardoor funderingsherstel bij woningen in Nederland kan worden voorkomen, herkend, hersteld en gefinancierd.
Wilt u weten welk type fundering uw woning heeft?
Op de bouwtekening staat hoe de woning is gebouwd en vaak is daarbij ook het type fundering aangegeven. Op oudere tekeningen is dat helaas niet altijd zo. In het bouwarchief kunt u zien waar u bouwtekeningen terug kan vinden. Funderingsproblemen spelen in het algemeen bij woningen van voor 1970. Deze oudere bouwtekeningen vindt u mogelijk in de bouwdossiers van het Gelders Archief. Of de bouwtekening van uw woning ook aanwezig is, kunt u controleren via de website van het Gelders Archief. U kunt digitaal of fysiek bouwtekeningen inzien of kosteloos een scan opvragen. Wilt u advies over hoe u de tekening moet lezen, dan kunt u met de bouwtekening terecht bij het inloopsspreekuur Funderingen in de wijkpost Malburgen.
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via e-mail: fundering@arnhem.nl of via telefoonnummer 0800-1809. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.