Blauwe Golven

Het opknappen van de Blauwe Golven en omgeving loopt op schema. Naast de aanpak van het kunstwerk en de parkeerplaatsen wordt er ook gewerkt aan de Oude Kraan als promenade en het Roermondsplein als groene singel. En er komt een Urban Sports plek.

Het kunstwerk en omgeving worden opgeknapt zodat het gebied beter past bij de wensen die we nu voor de openbare ruimte hebben. Het is de bedoeling dat het gebied aantrekkelijker wordt door het beter bereikbaar en leefbaar te maken. Het moet een prettige en veilige plek worden. De randen van het gebied krijgen een nieuwe en groenere uitstraling waardoor er een betere en mooiere verbinding met de binnenstad komt. De parkeerplaats is open. Ook voor elektrische auto’s. De fontein is opgeknapt. Op een iconisch kunstwerk kan straks worden gestruind, gefietst en geskatet.

Wat gebeurt er nu rond de Blauwe Golven?

De fontein op de Blauwe Golven gaat in april weer aan. Aannemer Rots Maatwerk heeft het opknappen van dit icoon van de Blauwe Golven afgerond. Tijdens de laatste testen van afgelopen maand zijn de spuiters en pompen afgesteld om het meest duurzame resultaat te behalen. Ook de verlichting is toen afgesteld. Daarmee is de fontein klaar voor gebruik. Alvast een tipje van de sluier: op Koningsdag kleurt de fontein oranje. De laatste keer dat de fontein eventjes spoot was in 2016 tijdens de Giro d’Italia. 

Kleurrijk spektakel

De nieuwe verlichting van de fontein kleurt mee met speciale vieringen, herdenkingen en gebeurtenissen. Op Koningsdag is de fontein oranje. Tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem kleurt de fontein Airborne rood. Ook is de verlichting duurzaam. De fontein heeft 55 lampen, 45 in de cirkel en 10 in het midden (op de ‘tafel’). Het spel met water en licht zorgt op de avonden voor een kleurrijk spektakel in de stad. De fontein spuit van april tot het najaar. In verband met energieverspilling staat de fontein ‘s nachts uit. Op vrijdag en zaterdag staat de fontein tot 02.00 uur aan.

Planning

De wadi (regenwateropvang) bij de Oude Kraan kleurt groen. Er wordt hard gewerkt aan de laatste golfjes bij het Roermondsplein. Daar wordt ook gewerkt aan de Rijnkade en later ook nog aan de nieuwe skateplek. Dat betekent dat ongeveer tweederde van de blauw-witte klinkers op de Blauwe Golven ligt. In het najaar van 2024 volgt ook het vergroenen van de terp bij de Boterdijk aan de westkant van de golven. Dan is het opknappen van Europa’s grootste kunstwerk in de openbare ruimte klaar.

210901 plankaart Blauwe Golven VO