Levenslicht

Vanaf 23 januari tot en met 2 februari 2020 wordt een deel van het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde in Arnhem tentoongesteld. Doel van het tijdelijke monument is stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. In heel Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Zij waren plaatsgenoten en buren.

Foto Levenslicht van Marco de Swart
Foto: Marco de Swart

Herdenking Holocaust

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen overal in Nederland te betrekken bij dit oorlogsverleden, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei Daan Roosegaarde, kunstenaar en innovator, gevraagd een kunstwerk te ontwerpen.

Levenslicht: 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen

Daan Roosegaarde kwam door gesprekken met Holocaustoverlevenden en hun familie tot het ontwerp van Levenslicht. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Deze traditie is als inspiratie gebruikt voor het kunstwerk. 

Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de stenen op en ‘ademen’ in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Meer informatie over het kunstwerk wordt gegeven in de uitzending van De Wereld Draait Door van 6 november 2019.

De stenen zijn verdeeld over verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Ook in Arnhem woonden slachtoffers van de Holocaust. Na de landelijke onthulling op 16 januari 2020 in Rotterdam, wordt vanaf 23 januari tot en met 2 februari 2020 een deel van het kunstwerk (600 stenen) in Arnhem tentoongesteld.

Bezoek Levenslicht

Levenslicht en de bijbehorende mini-expo zijn dagelijks van 23 januari tot en met 2 februari  tijdens de openingsuren van Rozet te bezoeken. Ook tijdens sluitingstijd zijn het monument en de expo vanaf de buitenkant zichtbaar.

  • 24 januari: vanwege de Arnhemse Uitnacht is het monument niet aanwezig. In de loop van 25 januari wordt het monument teruggeplaatst.
  • 27 januari: vanwege de Holocaustherdenking is het monument deze dag niet in Rozet te zien. Vanaf 16.30 uur kun je Levenslicht bezichtigen op de Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk.  

Joodse verhalen

Van 28 t/m 2 februari zijn bij Levenslicht elke dag van 13.00 - 16.00 uur vertegenwoordigers van Joodse gemeenschap aanwezig om verhalen te vertellen. 

Herinneringsmoment Holocaust op 27 januari in Arnhem

Het tijdelijke monument Levenslicht zal ook een rol spelen tijdens het herinneringsmoment aan de Holocaust in Arnhem op maandag 27 januari om 16.30 uur bij het Joods monument op de Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk.  Iedereen is welkom bij dit herinneringsmoment.
Het officiële programma start om 16.30 uur, maar vanaf 16.00 uur wordt alvast begonnen met voorlezen van de namen van de bijna 1.500 Arnhemse Holocaustslachtoffers door scholieren van Thomas a Kempis, Beekdal, HAN en ROC Rijn IJssel. Na een lichtjestocht van leerlingen vanaf de Joodse synagoge naar het Joods monument vindt een ceremonie plaats waar burgemeester Marcouch zal spreken en wordt stilgestaan bij Arnhemse oorlogsverhalen. Dan volgt een minuut stilte, waarna het monument Levenslicht wordt ontstoken. Na de ceremonie gaat het voorlezen van de namen van de Holocaustslachtoffers door de scholieren verder.