Lichtplan binnenstad Arnhem

De herinrichting van de zuidelijke binnenstad is aanleiding geweest om voor de gehele binnenstad een nieuwe huisstijl van verlichtingsarmaturen te ontwikkelen. Bij het opstellen van dit verlichtingsplan is gebleken dat de straatverlichting op een aantal locaties niet toereikend is voor het gewenste nachtbeeld. Voor de pleinen in de binnenstad is er bijvoorbeeld ook behoefte aan mogelijkheden om gevels van panden te verlichten. Voor het centrumdeel van de binnenstad is een lichtvisie opgesteld. Hierin zijn zowel straatverlichting als sfeerverlichting opgenomen.

Eenduidig licht- en sfeerbeeld in de binnenstad

Voor de straatverlichting is gekozen voor 1 type LED-armatuur die als hangarmatuur, gevelarmatuur, lage - en hoge lichtmast wordt toegepast in de binnenstad. Hierdoor ontstaat een eenduidig licht - of sfeerbeeld. Voor de sfeerverlichting gaat het om de verlichting van pleinen, solitaire monumentale gebouwen of bruggen, knooppunten in het winkelgebied en de verlichting van gevelwanden. De straatverlichting is al vervangen bij de herinrichting van de zuidelijke binnenstad.

Bekijk de lichtvisie voor de binnenstad van Arnhem (pdf, 4MB) met daarin een beschrijving van het lichtplan. 

Korenkwartier en Musiskwartier al gereed

In augustus 2020 is gestart met het vervangen van de openbare verlichting in de binnenstad. Veel is al gereed. Zo is in het Koren- en Musiskwartier inmiddels de openbare verlichting waar nodig vervangen. Dit geldt ook voor het Janskwartier. Het aanlichten van de koepelkerk op het Jansplein is zo goed als gereed. Het voormalig postkantoor is al voorzien van nieuwe gevelverlichting. Deze verlichting is beter en duurzamer dan de verlichting die er eerst hing. Inmiddels is ook gestart met het vervangen van de openbare verlichting in de hoofdwinkelstraten. 

Op het Gele Rijders Plein is een aantal nieuwe lichtmasten geplaatst. Deze masten hebben kleurenspots die het 'evenemententerrein' (de grasmat) kunnen verlichten met kleuren die op dat moment actueel zijn (denk bijvoorbeeld aan Koningsdag of de Airborne herdenkingen). 

Verdere werkzaamheden

Voorjaar 2021 zijn we gestart met de werkzaamheden in het Rozetkwartier aansluitend in de zomerperiode de 7 Straatjes en het Land van de Markt. Lichtplan Binnenstad Arnhem