Slag om Arnhem 75 jaar

Het is 75 jaar geleden dat in september 1944 de Slag om Arnhem plaatsvond. Het lukte de geallieerden niet om de Rijnbrug (onze huidige John Frostbrug) te veroveren. Dit had gevolgen voor het verdere verloop van de oorlog. Arnhem werd geëvacueerd en het duurde nog 8 maanden voordat de oorlog voorbij was.

Airborne region

Sinds 1945 staat Arnhem in de maand september in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. We houden onze geschiedenis levend door de jaarlijkse herdenking en kranslegging in de Berenkuil, met aansluitend Bridge to Liberation Experience en een divers programma aan activiteiten.

Verhalen delen tijdens een herinneringsmaaltijd

Vrede en vrijheid zijn anno 2019 niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het delen van verhalen van toen met jongere generaties staat centraal tijdens een herinneringsmaaltijd in september in Arnhemse wijken. Samen eten in een bekende omgeving kan leiden tot bijzondere ontmoetingen en tot gesprekken over toen, nu en onze toekomst.

Burgemeester Ahmed Marcouch: "Wie de gedeelde geschiedenis kent, legt de basis voor de gedeelde toekomst. Daarom roep ik alle Arnhemmers op aan tafel te gaan en in onze wijken de vrede en vrijheid te bespreken, die in 75 jaar zo dapper verworven is. Ik kijk uit naar heel veel nieuwe gezichten tussen vertrouwde steunpilaren in de wijk. Laat ons elkaar motiveren om allemaal de schouders te zetten onder het organiseren van een herinneringsmaaltijd."

Een herinneringsmaaltijd aanmelden

Wilt u ook een maaltijd organiseren, samen met uw wijkgenoten in september?

  • Geef in uw aanmelding aan waar, wanneer en voor hoeveel mensen u een maaltijd wilt organiseren
  • Vertel kort hoe je maaltijd er uit ziet en wat u gaat doen
  • Iedere maaltijd begint met een gedicht of tekst van Jesse Laport (stadsdichter)
  • Wij kunnen u ondersteuning bieden, als u dat wenst
  • Per maaltijd is €400 beschikbaar
  • U ontvangt van ons een toolkit waar u mee aan de slag kan
  • Vragen? Stel ze via 75jaarslagomarnhem@arnhem.nl of bel met Marianne van Sommeren: 026-3774615

U kunt zich aanmelden door het aanmeldformulier herinneringsmaaltijden (pdf, 54kB) ingevuld te mailen naar 75jaarslagomarnhem@arnhem.nl. U kunt ook een foto van dit ingevulde formulier maken en deze toevoegen aan uw e-mail. Let op: aanmelden kan tot 15 juni 2019.

Activiteiten in de Airborne-regio

In de Stichting Airborne Region werken de vele organisaties, die betrokken zijn bij de herdenking van de Slag om Arnhem en activiteiten organiseren, samen aan een gezamenlijke agenda. Daarmee zijn alle activiteiten voor inwoners en bezoekers van de Airborne-regio makkelijk te vinden. Niet alleen tijdens de herdenkingen in september, maar het hele jaar door.

Op de website van Stichting Airborne Region vindt u alle activiteiten die in verschillende dorpen en steden in onze regio plaatsvinden.

Uitgelicht

Uw Reactie
Uw Reactie